hirdetés

A jól működő háztartást egyetlen intézmény sem tudja helyettesíteni

Évi 6836 milliárd forinttal, vagyis 25%-kal növekedne a GDP akkor, ha a láthatatlan munka is beleszámítana. A háztartáson belül vagy a közösségek javára végzett fizetetlen munka jelentős részét ma is nők végzik. Április első keddje a láthatatlan munka napja – ennek kapcsán az időfelhasználásra vonatkozó KSH-adatokból válogattunk.
hirdetés

Az 1980-as évek közepe óta jelentősen csökkent a háztartási teendőkre fordított idő, a házimunka jelentős részét azonban ma is nők végzik. Míg 1986-1987-ben – az időmérleg‑felvétel adatai alapján – egy nő átlagosan napi 208 percet fordított az otthoni teendőkre, addig 2009-2010-ben ez az érték már csak 183 perc volt. Növekedett ugyanakkor az az idő, amit a férfiak töltenek házimunkával: míg ők 1986-1987-ben csupán 62, addig 2009/2010-ben már 78 percet fordítottak az otthoni teendőkre. A számokból azonban jól látszik, hogy a férfiak házimunkára fordított ideje ma is csupán a fele annak, amit a nők ugyanezekkel a tevékenységekkel töltenek el - olvasható a KSH közleményében.

Kép:Fotolia

„A számokból is az derül ki, hogy a magyar társadalomban még mindig él a hagyományos nemi szerepek szerinti értékrend, bár bizonyos korosztályok esetében már van némi eltolódás. Noha jellemzően a nők főznek, mosogatnak és takarítanak, a férfiak pedig nagyrészt ház körüli munkákkal töltik az idejüket, az azért igazán szembetűnő változás, hogy manapság a férfiak átlagosan kétszer annyi időt töltenek főzéssel, mint 30 éve. Míg a nyolcvanas évek közepén a férfiak mindössze 28 százaléka, manapság már közel minden második férfi (43%-uk) főz otthon” mondta el Giczi Johanna, a Központi Statisztikai Hivatal főtanácsosa és az időmérleg-felvétel szakértője.

A láthatatlan munka napja
A láthatatlan munka nem feltétlenül egyenlő a klasszikus háztartásbeli munkavégzéssel, melyet sajnálatos módon Magyarországon elsősorban nők végeznek. A láthatatlan munka valójában családi munkavégzésként értelmezhető.
Úgy tűnik, az életkor előrehaladtával a házimunkára fordított idő is növekszik. Míg a 20–29 éves nők naponta átlagosan 106 percet, addig a 40–49 éves nők már 180, a 60–74 éves nők már 206, a 75-84 éves nők pedig már átlagosan 182 percet töltenek fizetetlen munkával. Jóval kisebb mértékben ugyan, de növekszik a férfiak háztartásra fordított ideje is – míg a 20–29 éves korosztály esetében napi 23, a 40–49 éveseknél 38 perc a láthatatlan munka ideje, addig a 60–74 évesek napi 50, a 75–84 éves férfiak pedig naponta átlagosan 59 percet töltenek fizetetlen munkával.

Jelentős különbségek adódnak a férfiak és a nők szabadidejét tekintve is: a 20–29 éves férfiaknak naponta átlagosan 62, az 50–59 éves férfiaknak 36 perccel több a szabadidejük, mint az azonos korú nőtársaiknak. Meglepő módon ez utóbbi életkorban a legkiegyenlítettebb a két nem szabadidejének aránya, a 60–74 éves korosztály férfitagjai ugyanis ismét 61 perccel több szabadidővel gazdálkodhatnak.

A láthatatlan munka jelenleg nem számít bele a bruttó hazai össztermék értékébe, ám a fizetetlen munka a KSH számításai szerint évente 1565 milliárd forinttal, vagyis 25%-kal növelné a GDP értékét.

„A számításokon és statisztikai adatokon túl azonban talán a legfontosabb azt látni, hogy a háztartás és a háztartási munka a társadalomnak talán az egyetlen olyan intézménye, amely „láthatatlanul”, többnyire a nők által működtetve olyan komplex módon gondoskodik az emberek mindennapos ellátásáról és jóllétéről, amelyet egyetlen más intézmény sem képes átvenni tőle. A jól működő háztartások nélkül összeomlana a társadalom. Ez a láthatatlan munka napjának az üzenete” – tette hozzá Giczi Johanna.

Kíváncsi rá, hogy Ön mennyit keresne a láthatatlan munkával egy év alatt?

Számolja ki Ön is az alábbi egyszerűsített képlettel:

  • az egy nap alatt háztartási és önkéntes munkával töltött idejét percben mérve,
  • ezt szorozza meg 365-tel,
  • ossza el 60-nal,
  • végül szorozza meg az összeget a saját nettó órabérével!
A kapott érték megegyezik azzal az összeggel, amit a munkahelyén kapott volna az Ön által elvégzett láthatatlan munkáért.

 

hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo