A jóga az új golf

A trendek nem csak a divatban változnak olykor érdekesen. Előfordul, hogy a programok között is elfogadottá, sőt szinte elvárássá válik olyasmi, ami korábban csak a furcsa kevesek szokása volt. Ez történt a jógával.

Kép:sxc

Sokak tapasztalhatták, hogy a koktélbárba szervezett üzleti találkozók – főként, ha bizonyos szempontból jól sikerülnek – többet ártanak, mint használnak a hosszú távú közös üzletnek. A kötetlen, nyakkendő nélküli összejövetelek üzleti szerepét ugyanakkor senki nem kérdőjelezi meg. Lehetőséget teremtenek kapcsolatok elmélyítésére és arra, hogy „mintegy mellékesen” megbeszélhessenek számos fontos kérdést az üzleti partnerek. Régóta erre szolgál a közös testedzés.

Bizniszparti másképpen

Mindig voltak sportágak, amelyek az üzletemberek, döntéshozók körében nemcsak egészségességük vagy élvezetes mivoltuk miatt váltak népszerűvé, hanem azért is, mert kiválóan alkalmasnak bizonyultak kapcsolatépítésre. Évtizedek óta a tenisz, mostanság a golf vagy éppen a vitorlázás jelent kellemes időtöltést, és ad alkalmat találkozókra olyan emberekkel, akik ismeretsége a bizniszéletben is fontos lehet. Oldottabban megbeszélhetők az üzleti ügyek, a személyesség pedig a további együttműködésben is segíthet. Most – egyelőre főként Amerikában – egy újabb, az előbbieknél sokkal meglepőbb sportág csatlakozott a kapcsolatépítő ágak táborához: a jóga.

Nagyon egészséges, kiválóan alkalmas a stresszes, rengeteg üléssel járó irodai, üzleti munka levezetésére, az eközben keletkező izomgörcsök feloldására, a test nyújtására. Energetizáló sport, amely nem elfáraszt, hanem feltölt, tudatosságra nevel, és még a lélekre is jó hatással van. Nem csoda hát, hogy népszerűsége rohamosan növekszik a nyugati társadalmakban, és egyre többen választják a kikapcsolódásnak és a testedzésnek ezt a módját. Az utóbbi időben pedig már az üzleti életben is megjelent annak ellenére, hogy nem tűnik kifejezetten társasági sportnak: ellentmond az e néven ismert formák számos fontos jellegzetességének.

Mindig voltak sportágak, amelyek az üzletemberek körében nemcsak egészségességük vagy élvezetes mivoltuk miatt váltak népszerűvé, hanem, mert alkalmasnak bizonyultak kapcsolatépítésre.
A CV-ben is jól mutat

Míg a kapcsolatépítő sportok decens, elegáns öltözetet kívánnak, és szigorú szabályok között, egymás érintése nélkül zajlanak (tulajdonképpen megizzadni sem nagyon kell), a jógázáshoz viselt öltözet egyáltalán nem az irodai dresszkódnak megfelelő. Habár a jógázás közben felvett pózok is nehezen illeszthetők a protokollszakértők által ajánlott és a HR osztályokon elfogadottak közé, felírta magát a társaságban kötelező sportok listájára. Állítólag kollégák között kiváló csapatépítő tevékenység, oldott hangulatot teremt, másnap is témát ad, és sokkal egészségesebb, mint például a közös sörözés. Ez tulajdonképpen bármilyen sportágra igaz, de a jóga mellett szól még, hogy – szemben mondjuk a tenisszel vagy a focival – kortól és nemtől, állóképességtől függetlenül mindenki által folytatható.

Ha nem is hívjuk azonnal közös jógára üzleti partnereinket, kiváló ötlet az eddig bevett bor helyett jógaórát ajándékozni. Így nemcsak az látszik, hogy követjük a trendeket, de adott a közös téma is, ami éppúgy segíthet a továbbiakban.

Álláskeresésben is hasznos lehet, ha az önéletrajzban a hobbik között szerepel a jógázás. Előnyös színben tüntethet fel bárkit, nem feltétlenül azért, mert divatos, hanem mert a tudatosság és kitartás, továbbá a jógához elengedhetetlen nyugalom olyan személyiségjegyekre enged következtetni,  amelyek vonzóak az üzleti életben is.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo