A brit nők nem hagyják magukat

Egyre több cikk jelenik meg brit lapokban a nők egyenlőtlen bérezéséről. A legkülönfélébb területeken dolgozó nők követelik – akár bíróságon is – hogy munkájukért ne kaphassanak kevesebbet, mint férfi társaik.

 

Jelentős fizetésbeli különbségek tapasztalhatók az Egyesült Királyságban bejegyzett légitársaságoknál a nő és a férfi munkatársak bérezése között. A magyarázat az, hogy az alacsonyabb fizetési kategóriákban több nő dolgozik, mint férfi.

A British Airwaysnél 10, a Ryanairnél akár 70 százalékos eltérés is lehet a két nem átlagos fizetésében. Az easyJetnél 45,5 százalékos különbség volt a keresetek között.

British Airways, kép: pixabay

A légitársaságok szinte mindegyike azzal magyarázta a különbségeket, hogy nagyon kevés a női pilóta, és az alacsonyabb fizetési kategóriákban több nő dolgozik, mint férfi.

A lutoni székhelyű légitársaság azonban korábbi közlése szerint elkötelezett abban, hogy ezeket a különbségeket folyamatosan csökkentse, egyebek mellett azzal, hogy egyre több női pilótát alkalmaznak.

A világ kisvállalkozóinak harmada nő
Ha a nők mindenütt egyenlő esélyeket kapnának a gazdaságba való bekapcsolódásra, 2025-ig 28 trillió dollárral nőhetne a világgazdaság teljesítménye. A Világgazdasági Fórum jelentése szerint a női vállalkozók jelentős szerepet játszanak a szegénység csökkentésében, de még sokhelyütt elzártak előttük a lehetőségek.
A brit Tesco női dolgozói a férfiakéval egyenlő bérért perlik a vállalatot, amely fejenként akár 20 000 font, azaz hétmillió forint kártérítés visszamenőleges kifizetésére kényszerülhet összesen vagy kétszázezer korábbi és jelenlegi női munkavállalójának.

Az érintettek ügyvédi irodát bíztak meg képviseletükkel és azt akarják, hogy a munkaadó hat évre visszamenőleg térítse meg nekik a különbséget. Ez fejenként mintegy 20 000 fontot tenne ki, összesen pedig több milliárd fontos kiadást jelentene.

Egy másik nagyáruház, az Asda nő dolgozóinak hasonló keresetében az illetékes bíróság elismerte az igényt.

A férfiakéval egyenlő bért követelő nők mozgalma kiterjedt Nagy-Britanniában a közszolgálatra is. Birmingham város tanácsa összesen kereken egymilliárd font (350 Mrd Ft) kártérítést fizet ki a köztisztasági hivatal több tízezer korábbi és jelenlegi alkalmazottjának.

Kép: wikipedia.org

A brit közszolgálati adó, a BBC női munkatársai is a férfiakéval egyenlő bért követelnek – visszamenőleg is, miután kiderült, férfi kollégáikat sokkal jobban fizetik. A nők munkaszerződésükben az alacsonyabb jövedelem mellett kevesebb kiegészítő szolgáltatást is kapnak. Mindez törvénysértő, mivel a brit jogszabályok nem engednek ilyen megkülönböztetést.

A per munkaügyi bíróság, adott esetben felsőbíróság elé kerülhet, amennyiben a felek nem egyeznek meg.

Az ügy kapcsán egyébként kiderült, hogy a BBC sztárjait igen szépen megfizeti: az élgárda fizetése évi 350.000 és jó kétmillió font között mozog.

 

 

 

 

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo