Szerdáig érdemes várni a tankolással

A piaci üzemanyag árak és a forint árfolyamának heti átlagos változását figyelembe véve október 21-én, szerdán a benzin ára 4-6 forinttal csökkenhet, a dízel ára valószínűleg 3-4 forinttal mérséklődhet, mivel pénteken már 4 forinttal csökkent az ár.

Kép: SXC

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Brent spot kőolaj ára a héten 48-52 dollár között változott, a heti átlagban közel két és fél dollárral csökkent az ár. Az árak a hét négy napján folyamatosan mérséklődtek, az utolsó napon emelkedtek. A heti átlagos ár mérséklődését az okozta, hogy az IEA után az OPEC is a kitermelés növeléséről adott számot és az amerikai és európai kőolajkészletek több éves csúcson vannak - jelezte a GKI Enegiakutató kft. legfrissebb előrejelzésében.

Erre a hétre eltűnt az a múlt heti vélemény, hogy az olajár elérte a mélypontját és a továbbiakban már csak felfelé mehet. A tőzsdéken a hosszabb határidőkre vonatkozó kőolaj befektetések összege emelkedett, de a határidős árak már nem emelkedtek tovább. Az októberi OPEC tárgyalások előtt és után még megmozdulhat a piac, de ennek kicsi a valószínűsége. Azerbajdzsán nem fogadta el az az OPEC találkozóra szóló meghívást. Az amerikai kőolajárat pénteken megmozgatta, hogy tovább csökkent, ezen a héten tízzel, a kőolajfúrások száma, de hozzátették, a kitermelés mennyiségén ez csak kicsit változtat. Ezen a héten a dollár némileg gyengült a vezető devizákkal szemben, amely áremelő hatású.

A forint árfolyama az október 12 - október 16-i héten 272,4 Ft/dollár körül ingadozott, 4,3 forinttal kellett kevesebbet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. Az árfolyam erősödése felerősítette a forintban számított üzemanyagárak csökkenését.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán piacon 5-7 forint körüli mérséklődést jeleznek, a másik két piacon hasonló a csökkenés mértéke. A piaci tényezők alapján 4-6 forintnyi árcsökkentés várható. A gázolaj forintban mért ára esetében a mediterrán és az északnyugat-európai piacon 8-10 forintos csökkenést jeleznek az adatok. Mivel pénteken már egy 4 forintos csökkenést érvényesítettek, ezért további 3-4 forintos csökkentés várható.

A benzin ára 335 forint/liter körüli szintre kerülhet, a gázolaj ára várhatóan 341-343 Ft/liter között változhat. Az elmúlt egy év során a benzin ára 16, a gázolaj ára 14%-kal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 23%-kal több benzint és 22%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

Véget ért az olajálom
Úgy tűnik, hogy ennyi volt az olaj száguldása. Véget ért a „short covering”, s egyből hatalmasat esett a fekete arany árfolyama. Irán pedig úgy van vele, hogy nem számít, ha olcsó az olaj, de akkor is keresünk végre rajta. Viszonylag hamar újra az OPEC második legnagyobb exportőre akar lenni.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo