Az egyik legnagyobb európai agrár-érdekképviseleti szervezet szerint: egész Európában jó szüretet mondhatnak magukénak a borászok. A kontinensen 15 százalékkal több volt a termés mint tavaly. Noha az elkövetkezendő hetek miatt még aggódhatnak a magyar gazdák, az már szinte biztos, hogy a balatoni késői szüretelésű borok is kiváló minőségűek lesznek. A badacsonyi szőlők szívósságát és a helyi mikroklímát dicséri, hogy a hihetetlen szeszélyes idei évi időjárás ellenére a cukortartalom 22-23 mustfok, ami nagy minőséget sejtet - olvasható a Varga Pincészet közleményében.
Kiváló lesz az aszú is
A Márton napi újborok kóstolása után, azért van bőven tenni valójuk a bortermelőknek. Még tart a késői szüret a badacsonyi borvidéken. A gyümölcs a tőkéken már töppedésnek indult, de a ráncosodás még nem kezdődött el. A cukortermelődés már több mint egy hete leállt, a töppedés ugyan emelhetné a minőséget, de a csapadékos időjárás várható folytatódása aggasztja a helyi gazdákat. „Jó bort csak egészséges szőlőből lehet készíteni” - állítja Varga Péter, a Varga Pincészet ügyvezetője. „A badacsonyi szőlők szívósságát és a helyi mikroklímát dicséri, hogy a hihetetlen szeszélyes idei évi időjárás ellenére még 14 hektáron kint tudtuk tartani a gyümölcsöt. A cukortartalom 22-23 mustfok, ami nagy minőséget sejtet, bár 1-2 fokkal elmarad az előző három mediterrán jellegű év eredményeitől, ugyanakkor az idei őszi nagymértékű hőingadozás szebb, gazdagabb aromákat alakíthatott ki a szőlőben. Az évjárat különlegességét tovább növeli, hogy a szeptember végi esőzések hatására a szemek 10-20 százaléka aszúsodott, és az októberi meleg hetekben betöppedt.”
Az évente több mint 12 millió palack bort forgalmazó pincészet már szeptemberben közleményben jelezte, hogy több magyar fajta kiváló termést ad majd az idén. Jó minőségű lesz ebben az évben az Olaszrizling, a Kéknyelű, a Rózsakő és a Kékfrankos is. Az időjárás azonban nem kedvezett sok más fajtának. Jelentős mennyiségi kiesések voltak például a Muscat Ottonelnél és Lunelnél, a Chardonnaynál és a Pinot Gris-nél.
Az európai agrár-érdekképviseleti szervezet, a COPA-COGECA gyorsjelentése szerint, azonban nemcsak Magyarországon jó a szőlőtermés. Az EU-ban idén 15,2 százalékkal több volt a szőlő, mint 2012-ben. A nemzetközi szervezet megfigyelései megerősítik a Varga Pincészet által közölt információkat, a COPA-COGECA elemzése ugyancsak megemlíti, hogy idén Magyarországon kiváló minőségű volt a borok alapanyaga, a magyar szőlő.