Így fest, aki külföldre menne dolgozni

Körvonalazódott a külföldre vágyó munkás képe: a legtöbben nők, nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel (74.16%), egyedülállók, és a legtöbben Budapestről mennének világgá.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: PP Archív

„Arra voltunk kíváncsiak, hogyan oszlik meg a felhasználó fiókot nyitó pályázók profilja, milyen megoszlásban beszélik a munkavállalók az idegen nyelvet és milyen végzettséggel rendelkeznek. A kialakult robotkép által képesek vagyunk megállapítani, hogy a kereslet és a kínálat között milyen az összefüggés”- nyilatkozta Csatlós Orsolya, a Tjobs.hu sajtószóvívője.

Kevesen rendelkeznek felsőfokú végzettséggel

Budapest, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya és Bács-Kiskun képezi azokat a megyéket ahonnan a legtöbb felhasználói fiókot nyitottak a munkavállalók. A legtöbb felhasználó nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel (74.16 százalék). Ami a felsőfokú végzettséget illeti (25.84%) 13.22 százaléka a munkavállalóknak rendelkezik egyetemmel, 11.69 százaléka mesteri oklevéllel és csupán 0.97 százaléka doktori képzéssel. Ez nem is egy óriási gond, mivel a munkaadók csakis bizonyos szakmáknál várják el a felsőfokú végzettséget, nagy része meg sem tekinti az oklevelet, mivel a tapasztalat a mérvadó, illetve, hogy a pályázó ismerje a szakmát és tudja is kivitelezni, főleg ami a külföldi építőipari, műszaki munkákat illeti. Manapság egyre több fiatal szerez elméleti tudást, gyakorlatba viszont alig, vagy nehezen tudja fektetni. (A külföldön dolgozókkal a magyar gazdaság is nyer.)

45 éves kortól inkább a német nyelvet beszélik

18 éves kortól egészen 44 évig a munkavállalók angol nyelvismeretet jelöltek be az önéletrajzban legelsőként, 45 évtől ez a tendencia megváltozik, az idősebbek német nyelvet beszélik leginkább. A román (3.49%), francia (2.25%), szerb (2.14%), olasz (2.08%), spanyol (1.91%) és orosz (1.79%) nyelvismeret is népszerű, mivel nagy mértékben tüntették fel a pályázók az angol és a német mellett az önéletrajzban.

Nyelvtudás nélkül dolgoznánk külföldön
A munkaképes korú magyar lakosság nagyjából ötöde tervez egy-két éven belül hosszabb-rövidebb időtartamú külföldi munkavállalást. Kevesebb szó esik viszont arról, hogy ezeknek az embereknek mekkora része rendelkezik az ehhez szükséges képességekkel, mekkora esélyük van ténylegesen munkát találni.
A legtöbb munkavállaló, aki jelentkezik a külföldi munkákra a platform keretén belül egyedülálló (55.54%) és több, mint fele (52. 72%) gyereknek örvend. Annak ellenére, hogy csupán 28.84%-a házas, ez elegendő, hogy megalapozza az egyre inkább növekvő tendenciát, miszerint a legtöbb munkavállaló páros munkák iránt érdeklődik és párban vállalna külföldi munkát. Legkevesebben Zala, Heves és Vas megyéből hoztak létre pályázói fiókot.

Nem bízunk a nyelvismeretünkben

Nagyon keresettek azok az álláslehetőségek is, melyek kevés idegennyelv ismeretet igényelnek. Sokan a munkavállalók közül érdeklődnek az ilyen jellegű munkák iránt, annak ellenére, hogy a statisztika szerint a legismertebb nyelv az angol. Az idegennyelv ismerete elengedhetetlen a külföldi munkavállalás során és megalapozza a biztonságosabb munkavégzést.

A munkaadók elvárásai között leginkább az erős szakmai tapasztalat és a külföldi munkavállalás esetén a jó nyelvismeret a mérvadó. Ezen elvárások teljesítése nem csak elhelyezkedést és munkahelyet biztosít, hanem megteremti a megfelelő körülményeket egy jól fizető és biztos munkához is.

Mindenképpen sokk külföldön dolgozni
Amikor az ember külföldre utazik nyaralni, sokszor elviszi magával a fél patikát, aztán kiderül, hogy éppen a nyaraló mellett van a gyógyszertár. Ismeretlen helyre utazni még két hétre sem egyszerű, hát még hosszú távon munkát vállalni külföldön vagy külföldiként Magyarországon.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo