hirdetés

Érdemes a védelembe fektetni a szállítmányozóknak

Karácsony közeledtével a megszokottnál is több nagy értékű áru mozog az utakon. Az ilyeneket szállító kamionok gyakori célpontjai a közúti tolvajoknak, és lopás esetén pedig az okozott kár meghaladhatja akár a több százmillió forintot is. Modern biztonságtechnikai megoldások és megfelelő árubiztosítás segítségével hatékonyan csökkenthetőek az anyagi károk.
hirdetés

Kép:PP/FényesGábor

Idén is a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok közé tartozik az okostelefon, a tablet, és a televízió, így ezekből a termékekből ilyenkor nagyobb mennyiséget szállítanak az utakon. A hasonló nagy értékű rakományok fokozott veszélynek vannak kitéve a közúti fuvarozás során ebben az időszakban, hiszen a tolvajokat is csábítja a hatalmas haszon reménye. Éppen ezért nem meglepő, hogy bizonyos összeghatár felett csak speciális körülmények között szállíthatóak ezek az áruk. Gyakori szabály, hogy a szállító kamionok csak kísérettel ellátott konvojban haladhatnak, jellemzően hárman-négyen egymás mögött, illetve kizárólag őrzött parkolóban állhatnak meg pihenni, és az egyik sofőrnek végig a kamionban kell tartózkodnia.

Pánikgomb és nyitásérzékelő

A nagy értékű árucikkek szállítóinak számos technológiai feltételnek is meg kell felelniük annak érdekében, hogy a rakomány a lehető legnagyobb biztonságban legyen. Ezek egyike a pánikgomb, amely hirtelen felmerülő probléma esetén riaszt, emellett meg kell említeni még a raktérnyitás érzékelőt, amely szintén komoly védelmet jelent a szállítás során. Továbbá nem véletlen az sem, hogy ezeknél a szállítmányoknál előírás a GPS-es járműkövetés és a folyamatos online felügyelet is annak érdekében, hogy a megbízó a fuvarteljesítés során végig lássa, hol jár éppen az áru, és az útvonalról való letérés esetén azonnal riasszon a rendszer.

„Az GPS-en alapuló járműkövetés egyik előnye, hogy egy esetleges lopás esetén az adatok segítségre lehetnek a jármű megtalálásában is, mint ahogy a közelmúltban volt is már erre példánk. Egyik ügyfelünk mobiltelefonokat szállított több millió forint értékben, azonban az árut ellopták a fuvarfeladat teljesítése közben. A rendőrség a nyomozás során a GPS adatok segítségével tudta beazonosítani a kamion hollétét és így végül a lopott áru is megkerült.”mondta el Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország szakértője.

Érdemes CMR biztosításra költeni

A technikai előírások mellett fontos kiemelni a megfelelő biztosítás jelentőségét is. Az árufuvarozásra és szállítmányozásra a CMR nemzetközi biztosítási rendszer vonatkozik, amely a rakományra a felvételétől a leszállításáig érvényes. „A CMR biztosítást minden fuvarozónak saját érdeke megkötnie, mert így a fuvarteljesítés alatt keletkezett károk jelentős részét megtéríti a biztosító. Ugyanakkor a speditőrök számára is lényeges, hogy csak olyan fuvarozóval dolgozzanak, aki rendelkezik érvényes CMR biztosítással, hiszen így garantálható, hogy ha kár keletkezik, annak értékét meg is fogják kapni, mivel a kártérítési összeg átutalása közvetlenül a károsultnak történik. A nagy értékű áruk esetében ez értelemszerűen különösen érvényes.”hívta fel a figyelmet Kardos Emese, a Lambda-Com cégcsoport SpedMart üzletágának szakértője.

A biztonságos fuvarszervezésre való fokozott igényt elégíti ki az online GPS-alapú fuvarbörze is, amely csak megbízható, érvényes fuvarokmányokkal, ill. biztosítással rendelkező partnerek belépését engedélyezi a rendszerbe. Ez garanciát jelent arra, hogy mind a speditőrök, mind a fuvarozók védve legyenek bekövetkező kár esetén, legyen az lopás vagy a rakomány rongálódása.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo