hirdetés

Dübörög az okostelefon-piac, leszakad az Apple is

Több mint ötven százalékkal bővült az okostelefon-piac az idén a második negyedévben az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató adatai szerint.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Az idei második negyedévben összesen 432,1 millió mobiltelefont értékesítettek világszerte, 6,0 százalékkal többet a 2012 második negyedévi 407,7 milliónál és többet a 2013 első negyedévi 428,8 milliónál is. A mobiltelefon-értékesítésen belül az idei második negyedévben 237,9 millió okostelefont adtak el, 52,3 százalékkal többet mint 2012 második negyedévében, ami öt negyedéve a legnagyobb éves növekedési ütem. Az első negyedévi 216,3 milliós okostelefon-eladáshoz képest a második negyedévi értékesítés 10,0 százalékos növekedés.

Kép: SXC

Tovább zsugorodik a Nokia piaca

A mobiltelefonoknál az eladási rangsort abszolút számokban és piaci részesedésben is a Samsung vezeti: az idei második negyedévben 113,4 millió mobiltelefont adott el, 16,3 százalékkal többet mint egy évvel korábban, ez 26,2 százalékos piaci részesedést biztosított számra, szemben az egy évvel korábbi 23,9 százalékkal.

Folytatódott a korábbi piacvezető, a Nokia leszakadása: piaci részesedése 14,1 százalékra csökkent a tavalyi 20,5 százalékról. A második negyedévben 61,1 millió készüléket értékesített a finn gyártó, 27,0 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban.

Hasít az LG és a Lenovo

Az okostelefon-eladásokat is a Samsung vezeti abszolút és relatív számokban egyaránt. A dél-koreai gyártó eladásai nőttek az idei második negyedévben, piaci részesedése azonban csökkent. Összesen 72,4 millió okostelefont értékesített a második negyedévben, 43,9 százalékkal többet mint tavaly, piaci részesedése 30,4 százalékra csökkent 32,2 százalékról.

Az okostelefon-értékesítési rangsorban a második Apple piaci részesedése is csökkent az idei második negyedévben. Az Apple 31,2 millió okostelefont értékesített, 20,0 százalékkal többet mint tavaly, piaci részesedése azonban 13,1 százalékra esett az egy évvel korábbi 16,6 százalékról.

Az LG ugyanakkor megduplázta okostelefon-eladásait az idei második negyedévben, 12,1 millió készüléket értékesített, 108,6 százalékkal többet, mint 2012 második negyedévében. Piaci részesedése ezzel 5,1 százalékra emelkedett 3,7 százalékról.

Veszélyben a céges adatok a mobilokon?
A mobileszközökkel kapcsolatos vállalati biztonságpolitika részeként nyomon kell követni a felhasználókat és eszközeiket, amelyek hozzáférhetnek a céges adatokhoz. Egyik legfontosabb aspektusa ennek a szabályozásnak az okostelefonok és táblagépek leselejtezése, újrafelhasználása vagy újraértékesítése előtti adattörlési eljárás, amely létfontosságú megelőző intézkedés az adatok elvesztésének, bírságok vagy más negatív hatások elkerülése érdekében.
A Lenovo az LG-nél is nagyobbat ugrott: az idén a tavalyinál 130,6 százalékkal több, 11,3 millió okostelefont értékesített és ezzel 4,7 százalékos piaci részesedésre tett szert a tavalyi 3,1 százalék után.

Piacot nyertek a kis gyártók

A ZTE 10,1 millió okostelefont értékesített a második negyedévben, másfélszeresét a tavalyinak. A cég piaci részesedése pedig 4,2 százalék lett 4,1 százalék után.

Az összes többi okostelefon-gyártó az idei második negyedévben 60,5 százalékkal 100,8 millióra növelte eladásait. E csoport együttes piaci részesedése 42,4 százalékra emelkedett 40,2 százalékról.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo