Ajándékot kapnak a dízelesek karácsonyra

A heti átlagos piaci változások, valamint a múlt héten péntekre bejelentett dízel árcsökkentést is figyelembe véve a benzinnél stagnálás, a gázolajnál pedig 0-3 forintos csökkentés lehetséges. A benzin ára 328-330 forint/liter közötti szinten, a gázolaj ára várhatóan 314-316 Ft/liter közötti szinten változhat.

Kép: SXC

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Brent spot kőolaj ára a héten 36-38 dollár között változott, heti átlagban több mint egy dollárral, 3%-kal csökkent az ár. Az árak a hét folyamán fél-egy dollárral ingadoztak. 2008-ban volt legutóbb ilyen alacsony ár. A heti olajpiaci fejleményeket az olajpiaci túlkínálattal és továbbra is az OPEC értekezletének döntésével magyarázzák. Az áralakulást nem befolyásolta, hogy az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten 17-tel nőtt, ez azonban nem jelenti azt, hogy megáll a fúrások számának csökkenése, erre figyelmeztettek amerikai kőolajpiaci elemzők. A dollár a vezető devizákhoz viszonyítva a héten kissé erősödött - közölte heti előrejelzésében a GKI Energiakutató Kft.

A forint árfolyama a december 14 - december 18-i héten 290 Ft/dollár körül ingadozott, több mint egy forinttal kellett többet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. A forintárfolyam dollárhoz viszonyított gyengülését részben a dollár erősödése okozta, a forint az euróhoz viszonyítva is gyengült. Az árfolyam kis változása ezen a héten alig módosította az áralakulást.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán piacon stagnálást jeleznek, a másik két piacon egy forint körüli fel, illetve lefelé irányuló változást lehet kimutatni.  A gázolaj forintban mért ára esetében valamennyi piacon 8 forint közüli áresés mutatható ki. December 16-án, pénteken a gázolaj ára 5 forinttal lett olcsóbb. Ezt a döntést is figyelembe véve hétfőn, várhatóan, a benzinnél nem lesz változtatás, a dízelnél még kb. 2-3 forintnyi csökkenés belefér a múlt heti árakhoz viszonyított változásokba, de akár el is maradhat.

A benzin ára 328-330 forint/liter közötti szinten, a gázolaj ára várhatóan 314-316 Ft/liter közötti szinten változhat.  Az elmúlt egy év során a benzin ára 5 százalékkal a gázolaj ára 12%-kal csökkent. Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 9%-kal több benzint és 18%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

Még olcsóbb lehet a tankolás
A nyersolaj árfolyamának további esésével számol a piaci szereplők zöme a csütörtökön ismertetett legújabb londoni befektetői felmérés szerint. Az olajár csökkenése jó hatással lehet a hazai üzemanyagárakra.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo