Nagy mutatványon van túl a budapesti börze

A BUX elrugaszkodott a 200 napos mozgóátlagról, s ráadásul tette ezt úgy, hogy mind az idei legnagyobb emelkedést és a második legnagyobb forgalmat produkálta. Vagyis technikai szemmel komoly nap lett a tegnapi, s arról adott bizonyságot, hogy van erő a magyar piacban is. Ebből pozitív folytatásnak kellene jönnie.

Nemzetközi hírek

USA:

- Kis pluszban zártak az amerikai tőzsdék tegnap (Dow +0,4%; S&P +0,1%; Nasdaq +0,4%), de ez is elég volt, hogy a vezető indexek, új, 2008 augusztusa óta nem látott csúcsra érjenek.
- A bankpapírok a gyenge Citigroup gyorsjelentés nyomán estek, leggyengébben a telekom részvények szerepeltek. Az élen pedig az iparvállalatok jártak, a Caterpillar 2,4%-ot, az Alcoa 1,9%-ot emelkedett. A Verizon Communications a Dow leggyengébb tagjaként 3,1%-ot esett, a Bank of America 1,6%-os mínuszban zárt.
- A Citigroup nagy csalódást okozó gyorsjelentést tett közzé piacnyitás előtt. Kamat és jutalékbevétele 2010 negyedik negyedévében 18,4 milliárd dollár lett, mely 10%-kal maradt el a konszenzustól, de így is közel 60%-kal múlta felül a 2009 negyedik negyedévi teljesítményt. A profit részvényenként a várt 8 helyett mindössze 4 cent lett. Az eredményt egy egyszeri 1,1 milliárd dolláros derivatív átárazás húzta le 10,6 milliárd dollárra. A jól működő üzletágakat tömörítő Citicorp profitja 14,9 milliárd dollár lett, az értékesítésre szánt problémás területeket magába foglaló Citi Holdings vesztesége 4,2 milliárd dollár lett (az egy évvel korábbi 8,9 milliárd dollárral szemben). A Citigroup papírok árfolyama 6,4%-kal csökkentek tegnap.
- Az Apple viszont az elemzői konszenzust jelentősen felülmúló számokat publikált zárás után. Részvényenkénti profitja 75%-kal 6,67 dollárra nőtt, és 20%-kal haladta meg az előrejelzéseket. Árbevétele is 70%-kal emelkedett év/év alapon, 10%-kal múlva felül az elemzői várakozásokat. A reguláris kereskedés elején több mint 6%-ot esett az árfolyam Steve Jobs hétfőn bejelentett egészségügyi szabadsága miatt. A gyorsjelentés közelgő publikálása azonban eloszlatta a vezérigazgató egészségügyi állapota nyomán fellépő negatív hangulatot, és zárásra már 2,3%-os mínuszba tornászta fel magát az Apple részvény. A publikálást követően az OTC piacon 1,25%-ot emelkedett az árfolyam.
- Az IBM zárás utáni gyorsjelentésében csak kisebb pozitív meglepetést hozott, de ez is elég volt, hogy 2,9%-os pluszba lendítse az árfolyamot a zárás utáni OTC piacon. Az IBM részvényenkénti profitja 4,18 dollárra emelkedett, ami minimálisan haladta meg az elemzői várakozásokat.
- A Boeing árfolyama annak ellenére emelkedett 3,4%-ot - és ezzel a Dow legjobban teljesítő tagja lett - hogy hetedszerre halasztotta el a 787 Dreamliner gépek leszállítását. Ez már 3 éves csúszást jelent az eredeti dátumhoz képest. Elemzők szerint azonban várható volt a csúszás, és többen továbbra is vételre ajánlják a papírokat.
- Nem árnyékolta be a hangulatot az sem, hogy a New York-i Fed feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe a vártnál kisebb mértékben csak 11,9 pontra emelkedett januárban.
- Ma ingatlanpiaci adatok látnak napvilágot az Egyesült Államokban, vállalati fronton pedig a Bank of New York, a Goldman Sachs, a Wells Fargo és az eBay publikálja negyedéves gyorsjelentését.

Olaj és arany:

- Az olaj hordónkénti ára tegnap 0,17%-kal csökkent, amit ma reggel ki is korrigált. Jelenleg 91,6 dolláron folyik a kereskedés a kőolaj hordójával.
- Az Energiahivatal a szokásos szerdai publikálás helyett ezen a héten csütörtökön teszi közzé a kőolaj- és benzinkészlet adatokat a hétfői munkaszüneti nap miatt.
- Az arany árfolyama emelkedett tegnap is és ma reggel is, és jelenleg 1.374 dolláron kereskednek a nemesfém unciájával.

Távol-Kelet:

- Kizöldültek ma reggel az ázsiai indexek (Nikkei +0,4%, Hang Seng +0,9%, Shanghai +1,6%, Kospi +0,9%, All Ordinaries +0,7%).
- Mindenütt a technológiai papírok vezették az emelkedést, miután az Apple és az IBM a vártnál jobb eredményt publikált tegnap. Azoknak a vállalatoknak a részvényei azonban, melyek üzleti kapcsolatban vannak az Apple-lel, veszítettek értékükből. Így az Aplle kizárólagos japán forgalmazója, a Softbank 0,7%-ot, az alkatrész-beszállító Toshiba 0,4%-ot esett.
- Az euró-kitettséggel rendelkező japán exportőrök árfolyama emelkedett, mivel a jen gyengül az európai valutával szemben. (Nikon +2,3%, Honda +0,3%)
- A negatív tartományba (-5,7) csúszott az ausztrál fogyasztói bizalmi index januárban a decemberi 0,2 után, azonban a piacot nem rázta meg különösebben az adat az általános jó hangulatban.

Devizák:

- Tegnap és a reggeli órákban is gyengült a dollár, az 1,344-es ellenállást áttörte a kurzus, és 1,347-ig emelkedett.
- A japán jen lassú erősödése folytatódott, a reggeli órákban már kicsivel a 82,3-as szint alatt mozog a kurzus.
- Két és fél hónapos csúcsra, 272-ig erősödött napon belül a forint az euróval szemben, zárásra azonban visszakapaszkodott a 272,5-es szint fölé.

Határidős piacok:

- Pluszban tartózkodnak az amerikai határidős részvényindexek ma reggel.

Erste kommentár

Ahogy vártuk, az Apple eredménye majdnem 20%-kal jobb lett a várakozásoknál. Ráadásul az eredmény közzétételét követő sajtótájékoztatón, amelyen Steve Jobs nem vett részt, a management igyekezett megnyugtatni a befektetőket, hogy az élet nem állt meg. Így a piac zárását követő kereskedésben a cég árfolyama 4,8%-ot emelkedett, pedig nap közben már majdnem teljesen ledolgozta a napon belüli esését. Gyakorlatilag a 30 napos mozgóátlag tesztje volt meg ezzel az akcióval és valószínűleg ma már új csúcson lehet kereskedni majd a részvényekkel. A budapesti börze is nagy mutatványon volt túl tegnap. A BUX elrugaszkodott a 200 napos mozgóátlagról, s ráadásul tette ezt úgy, hogy mind az idei legnagyobb emelkedést és a második legnagyobb forgalmat produkálta. Vagyis technikai szemmel komoly nap lett a tegnapi, s arról adott bizonyságot, hogy van erő a magyar piacban is. Ebből pozitív folytatásnak kellene jönnie.

Rövid hírek

- A Magyar Telekom bejelentette, hogy a 2009. június 29-i rendkívüli közgyűlés határozataival kapcsolatos perben a Fővárosi Ítélőtábla a kisrészvényes felperesek keresetét elutasító elsőfokú ítéletet helybenhagyta. Árfolyamhatásra nem számítunk.

Makrogazdasági hírek

- Az IMF egyik vezetője szerint Magyarország csak könyvelési trükköt alkalmaz, amikor a magánynyugdíjpénztárakat államosítja. A magyar állam gyakorlatilag a jövőből vesz fel hitelt ahelyett, hogy valódi költségvetési reformot hajtana végre. Az IMF-nek - sajnos - igaza van, és a piac arra vár, hogy a kormány milyen reformintézkedéseket jelent be február második felében. Ugyanakkor - várakozásaink szerint - a magyar részvénypiacra a kommentár nem lesz hatással.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak - teljes vagy részleges - felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo