hirdetés

Így változik jövőre a cafeteria

A cafeteria adója nőtt majdnem öt (4,76%) százalékkal az elfogadott adótörvények értelmében, ami a cégek többségénél nem jelent drasztikus mértékű tehernövekedést. Ezen kívül a béren kívüli juttatások számos eleme változik. A legnagyobb nóvum: már devizahitelt és rezsit is fizethetünk a kedvezményesen, 35,7 százalékkal adózó juttatásból.
hirdetés

Szinte biztosnak tűnt, hogy jövőre drágább lesz a cafeteria, csak azt nem tudtuk pontosan, hogy drasztikusan vagy mérsékelten nő a juttatások adója. Végül a kisebbik rossz mellett döntöttek a honatyák: az egészségügyi hozzájárulás (eho) mértéke 2013. január 1-jétől 14 százalékra nő, és így a béren kívüli juttatások után fizetendő adóteher összesen 35,7 százalék lesz szemben a 2012-es 30,94 százalékkal.

Az RSM DTM szakértője szerint a közel öt százalékos adóemelés elviselhető, „a cégek többségénél nem jelent durva mértékű tehernövekedést, így akár a munkáltatóra, akár a munkavállalóra hárul a nagyobb eho, a cafeteria népszerűségét valószínűleg alig csökkenti majd.”, olvasható Hegedüs Sándor blogbejegyzésében.

Bizonyos újdonságok pedig akár növelhetik is a béren kívüli juttatásokat biztosító munkáltatók számát. Tény, az idén minden eddiginél kevesebb vállalkozás építette be a kedvezményes adózású juttatást bérezési rendszerébe. Különösen a kkv-knál volt jelentős a visszaesés.

Összegyűjtöttük, amit már most lehet tudni a jövő évi cafeteria egyes elemeiről.

Önkéntes pénztárak

A költségvetési bizottság által benyújtott módosító indítványok jelentősen szélesítik a pénztárak által nyújtható szolgáltatások körét, amely változás érinti az egészség- és a már-már elfeledett önsegélyező kasszákat is.

Változik például, hogy mi minősül gyógyszer és gyógyászati segédeszköz támogatásának. 2013-tól az egészségpénztári számláról fizethetünk a speciális gyógyászati célra szánt tápszerekről szóló jogszabályban meghatározott tápszerekért, és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet által nyilvántartásba vett, gluténmentes speciális élelmiszerekért is, valamint a szolgáltatást finanszírozó egészségbiztosítások (betegség-biztosítások) díját is. Ezen túlmenően a módosítások értelmében az egészségpénztár kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatásokat, valamint életmódjavító egészségpénztári szolgáltatásokat is nyújthat a pénztártagok, illetve rendelkezésük alapján a közeli hozzátartozók részére.

A 2006 óta folyamatosan zsugorodó önsegélyező pénztári ág újraéledésére is van remény 2013-ban. A kasszák által nyújtható szolgáltatások köre ugyanis minden korábbinál szélesebbre tágul: bővülnek a gyermek születéséhez kapcsolódó ellátások, és a számláról fizethető lesz a nevelésiév-kezdéshez, tanévkezdéshez (beiskolázáshoz) járuló kiadások valamint a közüzemi díjakat, a lakáscélú devizaalapú jelzáloghitel törlesztést, otthoni gondozást és idősgondozást is támogathatja a kassza, persze szigorúan behatárolt feltételekkel. Ezekről részletesen itt olvashat.

Az önkéntes kasszákba továbbra is két módon fizethet a munkáltató a munkavállalója számára. A tagdíj-kiegészítés feltételeiben egyelőre nincs változás, de az adomány – ami továbbra sem adómentes, de az adó most is a pénztári számlára visszakérhető – után a munkavállalónak 27 százalék ehot kell fizetnie 2013-tól. Az Önkéntes pénztári törvényben új szabály a célzott adomány is.

A nyugdíjszolgáltatás csak 10 éves tagság után lesz adómentes, szemben a jelenlegi 3 éves szabállyal. 

Erzsébet utalvány

Az Erzsébet utalványt időkorlát nélkül lehet majd mind fogyasztásra kész étel vásárlására, mind melegétel-szolgáltatásra fordítani – mint ismeretes az eredeti elképzelések szerint 2013-tól már csak fogyasztásra kész ételért fizethettünk volna az utalvánnyal –, és jövőre már havi nyolcezer forint értékben lesz adható szemben az idei ötezer forintos plafonnal. Ráadásul az év második felére már számos multinak – a Tesconak, Sparnak – is sikerült megállapodnia a Nemzeti Üdülési Szolgálattal, így egyre több nagyobb üzletben is fizethetünk az utalvánnyal. Az Auchan is tárgyal, megállapodás azonban még nem született.

Második szakaszban a hazánk ellen folyó uniós eljárás
Annak ellenére kizárták a régi étkezési utalványokat a béren kívüli juttatások köréből, hogy időközben kiderült: az étkezési utalványok ügyében az Európai Unió a második szakaszba léptette a Magyarország ellen folyó kötelezettségszegési eljárást. A bizottság továbbra is azt kifogásolja, hogy a január elsején hatályba lépett szja-törvény megkülönbözteti az állami Erzsébet-utalványt mint kedvezményes adózással adható étkezési utalványt, és ezzel hátrányos helyzetbe hozza a hasonló célú utalványt forgalmazó többi piaci szereplőt. Amennyiben az elkövetkező hónapban sem bizonyítja a kormány hitelt érdemlően, hogy eleget tesz az Európai Unió működéséről szóló szerződésből és a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvből (szolgáltatási irányelv) fakadó kötelezettségeinek, Magyarország az Európai Bíróság elé kerülhet.
Eltűnnek viszont a „Régi” utalványok, amelyek jövőre már „egyes meghatározott juttatásként” sem adhatóak. Vagyis míg idén az élelmiszervásárlásra szolgáló különböző utalványokat (Edenred, a Le Chéque Déjeuner és a Sodexo ) a munkáltató 51,17 százalékos adóval korlátlan összegben adhatta dolgozóinak, jövőre a lehetőség megszűnik, élelmiszer-vásárlásra marad az Erzsébet utalvány.

Szép Kártya

A szabadidő alszámla költhetősége tágult. Fizethetünk már sporthorgászatért, sportegyesületi tevékenységért, sport és szabadidős képzésért, bérelhetünk sportpályát valamint szabadidős és sporteszközt. A sokat hiányolt uszoda belépő is bekerült a felhasználási lehetőségek közé.

Szállás szolgáltatásért azonban csak a helyszínen fizethetünk a vendéglátás, illetve szabadidő alszámláról. Az utazási irodákban kizárólag a szálláshely alszámla terhére foglalhatunk utazást.

Munkahelyi étkeztetés

Megszűnik a munkahelyi étkezés korlátját jelentő „külsős” étkeztetését tiltó szabály. A módosító javaslat indoklása is megfogalmazza a szabályozás változásának lényegét: „amennyiben a munkahelyi étkeztetést a munkáltató utalvány közbeiktatásával biztosítja a telephelyén működő étkezőhelyen, nem lesz kizáró körülmény, ha az étkezőhely „külső” személyeket is kiszolgál”.

500 ezres korlát

A munkavállaló halála esetén a munkáltatónak nem kell arányosítania a korlátot.

Biztosítások

Átmeneti szabályok
A biztosításokra vonatkozó szja-szabályok újrafogalmazása miatt átmeneti szabályt vezettek be. A többszöri módosítások után úgy tűnik, hogy a végső verzió szerint a jelenlegi szabályokat hároméves kifutási idővel kell alkalmazni: a kifizető által magánszemély javára kötött biztosítás esetében a biztosítás díja 2015. december 31-éig a biztosított magánszemély adómentes jövedelme amennyiben a biztosítást 2012. december 31-éig kötötték. Az átmeneti időszakban fizetett eseti díjakra viszont az adómentesség nem vonatkozik.
A teljes életre szóló kockázati életbiztosításokra vonatkozó 2012 . évi szabályok továbbra is hatályban maradnak. Ez azt jelenti, hogy az ilyen biztosítás munkáltató által fizetett rendszeres díja 2013. január 1-jétől továbbra is adómentes juttatásnak minősül akkor is, ha a biztosítás visszavásárlási értékkel bír. Az esetleges visszaélések elkerülése érdekében a törvény adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő, amelyet az adómentes díjat fizető személynek a havi adó- és járulékbevallásában kell teljesítenie, magyarázza P. Király Ágnes adószakértő, a Top Cafeteria ügyvezetője.

A nem rendszeres díjak a befizetés időpontjában válnak adókötelessé. Az adóköteles biztosítások egységesen az „51,17-es” kategóriába tartoznak 2013-tól.

 

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo