Elindulunk felfelé ma?

Jóra fordult tegnap a hangulat, 10 hónapos csúcson az S&P500. További kis emelkedés az olaj piacán, az arany stagnál. Emelkedéssel zártak a hét utolsó napján az ázsiai piacok. Volatilis mozgások a forint és a dollár piacán. Ma a BUX index emelkedésére számítunk.

Erste kommentár

Tegnap nagyot emelkedtek az USA indexek. Most akkor mi van? Tesszük fel a kérdést. Ha a Dow Jones indexre nézünk, semmi. A 20 naposról megpattant és újra ostromolja az ellenállást, amelyet a tavalyi csúcs jelent. Nem ment ki a február 9-i csúcs fölé. Vagyis a kép ugyan az, mint tegnap, a 20 napos továbbra is szorítja az ellenállásszinthez. Előbb-utóbb el kell dönteni, hogy kitör vagy letörik a húsznaposról. Kérdés melyiket fogja választani. Az S&P 500 nem ad erre választ, hiszen az is hasonlóan viselkedik, ráadásul kissé lemaradva erőben a Dow mögött. A Nasdaq amely segíthet. Réssel tört ki február harmadikán. A rés azóta is támasztja az árfolyamot. Tegnap pedig új lokális csúcsra emelkedett. Mit is jelent ez? Azt hogy a vezető jól viselkedik! Ez azt sugallja, hogy a Dow és az S&P 500 is ki fog törni, a DAX pedig folytatni fogja az emelkedést a 7.000 pontos szintig. Mit jelent a magyar piac tekintetében? Azt, hogy a BUX megnézheti a 20.768 és 20.780 közötti rést, az OTP pedig megnézheti a 200 napost. De ha a vezetők mennek, akkor a magyar piacon is a vezetőnek kéne menni, vagyis pl. a Richternek. Ezt azért most a jelenlegi technikai állapotában kissé nehéz elhinni, de majd meglátjuk.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

- A tőkepiaci hangulat pozitívra fordult tegnap, nap végére, új 10 hónapos csúcs született az S&P500-ban (Dow +1%; S&P +1,1%; Nasdaq +1,5%). Újabb kiigazításról állapodott meg a görög kormány és a nemzetközi szervezetek, így beteljesedett az összesen mintegy 3,3 milliárd eurós költségvetési könnyítés. A hitelcsomagról hétfőn dönthet az eurócsoport. Az USA-ból ismét jó makroszámok érkeztek.

- Az újabb 325 millió eurós megszorítás feltétele volt az újabb 130 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomagnak, mely nélkül márciusban fizetésképtelenné vált volna Görögország. Kockázatot jelent, hogy az eurócsoport nem kapja meg az elvárt garanciákat a nagyobb görög pártoktól a program végrehajtására. A hellén országban ugyanis tavasszal választásokat tartanak.

- Vártnál is nagyobb mértékben 699 ezerre emelkedett a megkezdett lakásépítések az Egyesült Államokban januárban, a decemberi 657 ezerről. A kiadott építési engedélyek kis mértékben csökkentek, szemben a várt stagnálással.

- A Philadelphiai Fed gazdasági aktivitást mérő előremutató indikátora az előrejelzéseknél nagyobb mértékben 10,2 pontra emelkedett februárban, a januári 7,3-ról.

- A heti munkapiaci statisztika is kedvező képet fest, váratlanul 348 ezer főre csökkent az első ízben munkanélküli segélyért folyamodók száma.

- A bankpapírok gyengén teljesítettek tegnap, mivel a Moody's 17 nagybank leminősítését helyezte kilátásba. Az S&P500 komponensei közül egyedül a pénzügyi szektor esett.

- Ma is több fontos adat jelenik meg az USA-ban.

Olaj, arany:

- 0,5%-kal 102 dollár fölé emelkedett tegnap a WTI olaj ára, ma reggel pedig további erősödés után 102,6 dolláron kereskednek a nyersanyag hordójával.

- Míg az iráni konfliktus által táplált kínálati aggodalmak továbbra is jelen vannak, addig javultak az olajkeresleti kilátások a görög helyzet enyhülésével és a vártnál jobb amerikai adatokkal.

- Az arany ára stagnál, jelenleg 1.731 dolláron kereskednek a nemesfém unciájával.

Távol-Kelet:

- Jó hangulatban zajlott a kereskedés az ázsiai tőzsdéken, a japán piac 2% közeli pluszban fejezte be a napot (Nikkei 1,7%, Hang Seng 0,7%, Shanghai 0,01%)

- Jó napjuk volt a japán exportőröknek, a jen napok óta tartó erőteljes gyengülésének köszönhetően. Az USD/JPY árfolyama 77-ről 79-ig rallyzott. Az autógyártók és az elektronikai cégek 2% feletti pluszban zártak.

Devizák:

- Tegnap is volatilis napnak lehettünk tanúi a forint piacán. A hazai fizetőeszköz a délelőtti órákban nagyobb mértékben gyengült, de délutánra korrigált az árfolyam. A 294,5-ös napi maximumról 291,4-ig esett zárásra a kurzus. A reggeli órákban a forint erősödését láthattuk, 291 alá esett az árfolyam.

- A dollár erősödéssel indította a tegnapi kereskedést. Az 1,306-os nyitást követően 1,297-ig zuhant a kurzus, majd hirtelen fordulatot követően emelkedés vette kezdetét, és 1,312-ig menetelt zárásig a devizapár. Ha fordulós jelnek vesszük a tegnapi emelkedést, akkor a következő napokban az 1,33-as lokális maximumig emelekdhet az EUR/USD.

Határidős piacok:

- Visszaerősödtek az amerikai határidős indexek, az európai határidős piacok pluszban kezdték a napot.

Vállalati hírek

- Januárban 22 ezerrel csökkent a mobil-előfizetések száma Magyarországon, így a teljes mobilpenetráció 117,1%-ra süllyedt a decemberi 117,3%-ról. A csökkenés felét a Vodafone szenvedte el. A Magyar Telekom (T-Mobile) részesedése 45,4%.

- A BNP Paribas és a Finn Evil bank júliusig el szándékozik adni az Észt Biztosítási Alapot, amelyben 102 millió eurót kezel a 302 millió euróból. A tétel elég kicsi ahhoz, hogy ne legyen jelentős hatása a BNP Pariba árfolyamára.

- A Fiat 5%-os kamatozású, svájci frankban denominált 2015 szeptemberében lejáró kötvénysorozatot bocsát ki, a névérték 100%-án. A jegyzés március 7-én zárul. A teljes kibocsátott mennyiség 425 millió frank (352 millió euró). A Fox News értesüléseit a Fiat is megerősítette.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo