Egy kissé visszafogottabb az évkezdet, mint máskor

Korrekcióval búcsúztak az amerikai indexek a múlt héten. A pénteki esés után ma emelkedett mind az olaj, mind az arany árfolyama. Mínuszban az ázsiai indexek, Japánban ma nincs kereskedés. Tovább erősödik a dollár, a forint gyengült pénteken. MOL: Olajat és gázt talált az INA Horvátországban. Az RFV-t nem érinti a román antikorrupciós hivatal vizsgálata. Tovább tarthat a lejtmenet.

Nemzetközi hírek

USA:

- Pénteken korrekció bontakozott ki az amerikai részvénypiacokon, nap végére azonban némileg összeszedték magukat az indexek (Dow -0,2%; S&P -0,2%; Nasdaq -0,2%). A Dow 11.674 ponton, az S&P 1.271 ponton zárt.
- A pénteken közölt munkapiaci adatok vegyesen alakultak. A munkanélküliségi ráta nagy meglepetésre jelentős mértékben, 9,4%-ra csökkent decemberben a novemberi 9,8%-ról. Az elemzői konszenzus 9,7%-os rátát jósolt.
- A foglalkoztatottságot tekintve azonban a várakozásokat alulmúló adatok láttak napvilágot. A nem mezőgazdaságban dolgozók száma 103 ezer fővel bővült, míg az elemzők 150 ezer fős bővülést vártak. A privát szférát tekintve 113 ezer fős volt a foglalkoztatottság bővülés, szemben az előrejelzett 173 ezer fővel.
- Bernanke, Fed elnök, pénteken beszélt a Szenátus Költségvetési Bizottsága előtt. Elmondta, hogy egyre több jele van a gazdaság fellendülésének, kockázatként azonban továbbra is kiemelte a még mindig magas munkanélküliséget, valamint a deflációs veszélyeket. Elmondta, hogy a novemberben meghozott 600 milliárd dolláros kötvényvásárlási programra (quantitative easing) szükség volt, illetve, hogy nem kell aggódni az inflációs hatások miatt, hiszen a Fed bármikor visszavonhatja a programot (ha látja az infláció növekedését).
- Nem esett szó azonban arról, hogy emelik-e a program keretösszegét, de szavaiból egyelőre arralehet következtetni, hogy most nem terveznek újabb monetáris lazítást. Bernanke azonban a fiskális politika kapcsán arra kérte a Kongresszust, dolgozza ki a költségvetési hiány csökkentésének tervét.
- Ma indul a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon az USA-ban. Szokás szerint az Alcoa kezdi a sort, mely ma piaczárás után teszi közzé negyedéves gyorsjelentését.

Olaj és arany:

- Pénteken 0,4%-kal csökkent az olaj árfolyama és 87,25 dollárnál is járt. Ma reggel azonban majdnem egy százalékkal nőtt a fekete arany árfolyama, miután napvilágot látott a hír, hogy egy 800 mérföldes alaszkai vezetéket szivárgás miatt le kellett zárni.
- Az arany árfolyama kisebb mértékben, 0,2%-kal csökkent pénteken, azonban a hétvégén újra felerősödtek az aggodalmak Portugáliával kapcsolatban, így a befektetők ismét menekülőre fogták és az aranyat választották. Az eredmény 0,3%-os emelkedés az árfolyamban, azonban még mindig a hosszú távú emelkedő trendvonal alatt van a kurzus.

Távol-Kelet:

- A negatív tartományban voltak ma reggel az ázsiai indexek a pénteki kedvezőtlen amerikai foglalkoztatási adatoknak köszönhetően. Japánban ma nincs kereskedés, mivel a Felnőtté Válás Napját ünneplik (Hang Seng -0,6%, Shanghai -1,7%, Kospi -0,3%, All Orinaries +0,1%).
- 40%-kal elmaradt a várakozásoktól (21,7 milliárd dollár) Kína decemberi külkereskedelmi mérlegének többlete (13,08 milliárd dollár a novemberi 22,9 milliárd után), miután az export növekedése lassult (+17,9% év/év), míg az import a vártnál jobban nőtt (+25,6% év/év). A People's Bank of China egyik képviselője szerint 2011-ben az infláció elérheti a 4,5%-ot. (Januártól novemberig 3,2%-kal nőttek a fogyasztói árak, míg a kormány inflációs célja 3%.) Lapértesülések szerint az egyik délnyugat kínai városban adót fognak kivetni a luxusingatlanokra. A tervet a központi kormány is támogatja és több más önkormányzat is átveheti.
- Az októberi 0,8%-os csökkenéshez képest novemberben 0,3%-kal nőttek a kiskereskedelmi értékesítések Ausztráliában a Statisztikai Hivatal jelentése szerint, ami megfelelt a várakozásoknak.
- A bankok (China Everbright Bank -1,2%, Bank of Nanjing -0,7%) és a bevételeik nagy részét Amerikában realizáló cégek (Samsung Electronics -1,1%) az egész régióban gyengén szerepeltek, míg néhány olajpapírnak sikerült emelkednie a hírre, hogy 800 mérföld hosszú alaszkai vezetéket szivárgás miatt le kellett zárni (Cnooc +2,2%, Woodside Petroleum +0,6%). Ausztrália egyik legnagyobb biztosítója, a Suncorp 0,8%-ot esett, mivel az árvízhelyzet tovább romlott.

Devizák:

- Pénteken folytatódott a dollárerősödés, és az 1,298-as támasz is elesett. A hajnali órákban már 1,29 környékén kereskedtek az EUR/USD párral, és 1,26-ig már nem található támasz.
- A japán jen a 82,9-es szint felett oldalazott pénteken, és jelenleg sem látható komoly mozgás.
- A hazai fizetőeszköz két forintot gyengült pénteken, az árfolyam ismét közelíti a 280 forintos ellenállást.

Határidős piacok:

- A negatív tartományban tartózkodnak az amerikai határidős részvényindexek ma reggel.

Erste kommentár

Azt gondolhatnánk, hogy mindenhol olyan alacsony a forgalom, mint a BÉT-en. Persze egy kissé visszafogottabb az évkezdet, mint máskor, de például az USA-ban közel van a normálishoz, míg pl. Prágában egészen jó forgalmakkal emelkedik az index. A mi relatíve kisebb forgalmunk valószínűleg a gazdasági reformok körüli bizonytalansággal magyarázható. Mindenesetre az első héten még így is rá lehetett fogni arra, hogy álmosan indul az év, de ettől a héttől már nehéz lenne ezzel védekezni. Ha azonban a mostanra kissé romló hangulatban jönne meg a forgalom, az nem lenne jó jel a folytatás tekintetében.

Vállalati hírek

MOL: Olajat és gázt talált az INA Horvátországban

Pénteken jelentette be az INA, hogy Zágrábtól nem messze egy különálló zárványban olajat és gázt talált. Első becslések szerint 30 köbméter nyersolaj és 30.000 köbméter gáz termelhető ki naponta, de a részletes vizsgálatok még hátra vannak.

A hír kedvező, bár pontos részletek egyelőre nem ismertek. Első becslések alapján a találat mintegy 5 millió dollárral (részvényenként 2-3 horvát kunával) növelheti az INA üzemi eredményét. A részvényárra gyakorolt hatása így 20-30 kuna lehet, ami a napi árfolyam ingadozás mértékén belül van. A MOL árfolyamára sem lesz jelentős hatással.

Az RFV-t nem érinti a román antikorrupciós hivatal vizsgálata

A Napi Gazdaság pénteki cikkében megjelentekre reagálva közleményt adott ki az RFV, miszerint a cikk megtévesztő, hiszen a társaságot nem érinti a román Belügyminisztérium korrupcióellenes szervezetének (DNA) vizsgálata. A koncessziós tender körülményeit feltáró vizsgálatot a felszámolás alatt álló korábbi távhőszolgáltató, a GO SA. kezdeményezte. A vizsgálat ugyanakkor a helyi politikai csatározások egyik eszközeként is értelmezhető.

A tender mindenben megfelelt a vonatkozó törvényi előírásoknak. Az RFV leányvállalata 2010. december 1-én indította a távhőszolgáltatást Gyergyószentmiklóson. A szolgáltatás minősége kiemelkedik más román városok távhő-ellátásához viszonyítva, miközben az RFV leány kevesebb alkalmazottat foglalkoztat. Pénteken nyitásban az előző napi záróárhoz képest 230 forintos (-2,7%) eséssel reagált a részvényárfolyam. Az RFV közleménye szerint a vizsgálat miatt nincs veszélyben a távhőszolgáltatás Gyergyószentmiklóson, így a közlemény megjelenése után emelkedésnek indult az árfolyam.

Gazdasági hírek

- A válságadónak, bankadónak és egyéb adóknak köszönhetően az államháztartási hiány tavaly nem lett magasabb a tervezettnél. A pénzforgalmi szemléletű hiány (869,8 milliárd forint) az éves cél 99,9%-a volt, vagyis a GDP 3,2%-a. Ez azt jelenti, hogy az államháztartási hiány a tervezett 3,8% közelében alakult (figyelembe véve az önkormányzatok 0,6%-os hiányát).

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak - teljes vagy részleges - felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo