Üzemeanyagot gyártanának műanyaghulladékból

A szétválogatatlan plasztikszemét bolygónk ellensége. Szennyezi ivóvizeinket, felgyülemlik az óceánokban, eltömíti a korallokat, bekerül a táplálékláncba, elfogyasztásuktól sorra pusztulnak el a tengeri állatok. Ideje, hogy olyan hatékony, ipari méretű feldolgozási formát fejlesszenek az újrahasznosítására, ami nem igényli a műanyagok szétválogatását. Ezen dolgozik közösen három cég.

A műanyag kőolajszármazékokból készül, így nem csoda, hogy életciklusa végén az olajfinomítók legszívesebben folyékony üzemanyagalapanyaggá változtatnák. Ezt valósítja meg közös együttműködésben az ausztrál Licella, az angol ReNew ELP és finnországi Nesté, mely 13 éves múltra néz vissza az olajfinomítás terén.

A válogatatlan plasztikhulladék nagy teher a világgazdaságnak, hiszen az újrahasznosítás alapfeltétele, hogy szétválogassák a szemetet (nemcsak az egyes műanyagfajtákat, hanem a már annyira koszos műanyagtárgyakat is, melyek nem lehet újrahasznosítani), ami pénz- és munkaerőigényes folyamat.

Az említett három cégnek az a célja, hogy elindítsa a válogatatlan műanyaghulladék cseppfolyósítását, s azt vegyi anyagok és üzemanyagok gyártásánál használják fel. Arról nem szól a fáma, hogy technológiai áttörés kell-e ehhez, vagy az eljárást már kifejlesztették, de a GreenBiz cikke "a kereskedelmi forgalomba hozatal felgyorsítását" emlegeti, vagyis nagyon úgy tűnik, hogy a műanyag cseppfolyósításában és újbóli használatának lehetőségében nem kételkedik a három cég.

Kép: Pixabay

Márcsak azért sem, mert a Licella üzemet épít az angliai Teesside-ben a ReNew ELP pénzéből a hagyományos újrafeldolgozásra nem alkalmas, életciklusa végére ért műanyagok folyékony halmazállapotúvá változtatására. Ráadásul ennek az üzemnek semmi köze a Nestével való együttműködéshez, az egy külön projekt, tehát több vonalon is beizzították a terjeszkedést ezzel az innovációval.

A folyékony műanyag létrehozásában a Neste 2030-ra évi egymillió tonnás gyártási volument szeretne elérni és az anyaghoz azt a reményt fűzi, hogy előállítása legalább annyira gazdaságos lesz, hogy megérje a fosszilis erőforrások mellett komoly alternatívaként érvényesíteni a piacon.

A "megújuló dízelt" gyártó Neste ezzel párhuzamosan az Ikeával is összefogott, hogy strapabíró és újrahasznosítható műanyagot fejlesszen természetes anyagokból mint például a zsírok és növényi olajok, melyek az élelmiszeriparban hulladékként visszamaradnak. A tervek szerint e bioműanyagok gyártását még idén elkezdenék, hogy nagy szériában dobhassák piacra őket.

(GreenBiz)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.
Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo