hirdetés

Szegfűszeg és oregánó: ez jöhet a műanyag csomagolás helyett

Szegfűszeggel és oregánóval illatosított, ehető csomagolás védhetné az ételeinket. Amellett, hogy természetes, egy friss tanulmány szerint jobban is működik.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Kép: Pixabay

Felejtsük el a műanyagot és a kémiai anyagokat! A legjobb ételtartósítók, úgy tűnik, a teljesen természetes illóolajok. A Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban publikált tanulmány szerint a szegfűszeg és oregánó illóolajával borított, ehető filmréteg frissebben tartja a kenyérféléket, mint a jól ismert műanyag csomagolás és tartósítószerek – írja a Natural News.

Egy brazil egyetem kutatói az illóolajok antimikrobális hatásaival kísérleteztek, felismerve annak szükségességét, hogy modern, alternatív megoldásokat találjunk az élelmiszerek tartósítására és védelmére anélkül, hogy mérgező anyagokat kellene használnunk. Az egyik lehetséges megoldás az illóolajok csomagolásba ágyazása. Az eredmények szerint ez a természetes megoldás hatékonyabb tartósítónak bizonyult az általánosan használt vegyi anyagoknál. Ez pedig nagyon fontos eredmény, hiszen a természetes megoldásokat sokszor kompromisszumként kommunikálják. Ez esetben ez egyszerűen nem igaz a kísérlet eredményei szerint.

A műanyag és vegyi tartósítószer alapú csomagolás esetében fennállhat a veszélye, hogy a csomagolásból vegyi anyagok oldódnak ki, amelyek az ételbe jutva egészségügyi problémákat okozhatnak, az illóolajos védelem esetén ettől sem kell tartani. „Bármilyen csomagolóanyag érintkezik az étellel, abból valami bekerül az ételbe. Kivéve, ha teljesen közömbös anyagról van szó, ilyen azonban nem létezik" – mondta Dimitrios Spyropoulos, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) egyik illetékese, aki a szervezet a csomagolásokból kimosódó kémiai anyagokra irányuló nyomozását vezette 2009-ben.

A kutatók szerint az illóolajjal átitatott ehető fólia használatának lehetőségei messze túlmutatnak a most műanyag csomagolásban árult élelmiszereken. A papír, fém vagy akár üveg csomagolás kiváltására is alkalmas lehet, és a kutatók szerint mindegyiknél egészségesebb megoldás.

A kémiai anyagok mellett persze maga az ehető fólia is fontos áttörés lehet a hihetetlen mennyiségű csomagolási hulladék csökkentésben.

 

 

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo