hirdetés

Száraz szavannává válhat az amazonasi esőerdő

Az Amazonas esőerdőnek már csak három százalékát kell kipusztítani, hogy megbillenjen az a vízciklus-egyensúly, ami támogatja és zölden tartja az erdőt. Kiszáradt szavannává válhat a Föld tüdeje.
hirdetés

Akárcsak Trump, Jair Bolsonaro is kiléptetné Brazíliát a párizsi klímaegyezményből. További baj, hogy a Föld tüdejeként működő erdőség is az ő kormánya fennhatósága alatt található: ha tovább folytatódik az Amazonas esőerdő pusztítása, nem menthető meg klímánk, nem állítható meg a globális felmelegedés, hiszen egyik legnagyobb üvegházgázelnyelő kapacitásunkat tesszük tönkre a fák kivágásával.

A vanília ára: erdőirtás és gyilkosságok
A világ első számú vaníliaexportőre Madagaszkár. A vanília magas árfolyama miatt farmerek és bűnözők vetélkednek egymással, s az erdőket is irtják az ültetvények létesítése érdekében.
A Science Advances tudományos szakfolyóirat megjelent tanulmányában Thomas Lovejoy és Carlos Nobre baljóslatú megállapításokat tártak a világ közvéleménye elé:
  • Ha az Amazonas esőerdő eredeti kiterjedésének 20 százalékát elveszítjük, a szóban forgó ökoszisztéma eléri a visszafordíthatatlan károsodás pontját.
  • Ezen a válságponton túl összeomlik az a vízciklus-rendszer, mely élteti és zölden tartja az esőerdőt. Ez esetben az Amazonas esőerdő több mint fele(!) száraz szavannává válhat.
  • Az elmúlt 50 évben az erdő növényvilágának 17 százalékát irtották ki, a legnagyobb mértékben nem is annyira a fakitermelés felelős ezért, hanem a szójaültetvények létesítése, amivel a brazil marhatenyésztés takarmányigényét szolgálják ki. (A globális felmelegedés is hozzájárul az erdőpusztuláshoz!)
fotó: Greenpeace

Az Amazonas őserdő közel van ahhoz a ponthoz, ahonnan kezdve pusztulása visszafordíthatatlanná válik.

Ugyan most már műholdakkal is figyelik az erdőt, mégis amilyen mértékben és gyorsasággal folyik az erdőirtás, nehéz elképzelni, hogy a brazil kormány és a rendfenntartó erők nagy erőbedobással dolgoznának az illegális és legális fakitermelés megfékezésén és leállításán.

(Euronews, Futurism, WEF)

Óriási biznisz az illegális erdőirtás
A faanyagok piacának 30 százaléka illegális erdőirtásból ered. Egyre több papíripari márka szerződik tanúsító cégekkel, hogy kizárja ellátási láncából a törvénysértő fakitermelőket. Így a vásárlók is felelősen vásárolhatnak "erdőirtásmentes" árucikkeket, mert ezt címke jelzi a terméken.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo