A vanília ára: erdőirtás és gyilkosságok

2018. április 14. szombat - 10:01 / Kriston László
  •    

A világ első számú vaníliaexportőre Madagaszkár. A vanília magas árfolyama miatt farmerek és bűnözők vetélkednek egymással, s az erdőket is irtják az ültetvények létesítése érdekében.

Az elmúlt öt évben tízszeresére nőtt a vanília világpiaci ára. Egy kilogrammot a növényből 360 angol fontért (129 000 forintért) tudnak eladni a termelők. A vanília árát a termést tönkretevő ciklonok, a megnőtt globális igény (nemcsak fagylalthoz kell az íze, de a csokoládékhoz is) befolyásolják. Vannak, akik spekulációra is gyanakodnak. A rózsafa-eladásokon meggazdagodott maffia felvásárolta a vaníliakészleteket, és késleltette az eladásokat, mesterséges hiányt keltve ezzel a piacon, hogy még feljebb tudja tornázni a termény árát. Egy iparági szakértő szerint a drágulás 5–10 százaléka ennek a spekulációs tényezőnek köszönhető.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Édes íz keserű háttere

A vanília magas világpiaci ára felbátorította Madagaszkár garázdálkodó vaníliatolvajait, hogy szabadon fosztogassák az ültetvényeket. Anjahanában olyannyira elszemtelenedtek a bűnözők, hogy már előzetes figyelmeztetést is becsúsztattak a farmerek házainak ajtaján: „Ma este jövünk, készítsd elő, amit akarunk!” A gazdák azonban egy idő után megelégelték, hogy terrorizálják és kifosztják őket, és kezükbe vették az igazságszolgáltatást. Elfogtak öt tolvajt, kivitték a település főterére, machetekkel agyonszurkálták és felakasztották őket. A helyiek összesereglettek, és nézték, hogy múlnak ki az elkanászodott bűnözők. A rendőrség nem tett semmit.

A sötét titok a csokoládé mögött
Ahogy világszerte növekszik a csokoládé iránti igény, úgy egyre nagyobb területeken irtják ki az őserdőt Nyugat-Afrikában. A cégek tisztában vannak, vagy tisztában lehetnének a környezeti károkkal, de minden érintett inkább elfordítja a szemét.

A The Guardian brit napilapnak – mely elsőként számolt be az ilyen gyilkos bosszúállások eseteiről – azt nyilatkozta az egyik helyi lakos, jól tették a gazdák, hogy megölték a garázdálkodókat, mert ezentúl legalább a többi tolvaj félni fog. A helyi fiatalok esténként járőröznek, hogy az ültetvények érintetlenek maradjanak. Az országban a legtöbb vaníliatermesztő-övezetben jelentettek már a hatóságoknak lopásokat, a szóbeszéd közel tucatnyi emberáldozatról szól.

A zűrös viszonyokat több tényező is fenntartja: a vanília globális kereskedelme alulszabályozott, a helyi politikusok korruptak, a paliszanderfa (rózsafa) illegális exportálása Kínába pedig nagy bevételekhez, több száz millió dollárhoz juttatta a helyieket, magyarázta a napilapnak egy helyi aktivista, aki Coalition Lampogno néven környezetvédelmi szervezetet alakított, hogy felszólaljon a jogsértések ellen, de ezzel csak annyit ért el, hogy befolyásos politikusok a közrend megzavarásának vádjával 10 hónapra börtönbe juttatták, halálos fenyegetéseket kapott, és a házát megpróbálták felgyújtani.

Ha jó helyen eszünk, az esőerdőt is védjük
A környezetvédelemhez is a gyomron át vezet az út. Ma már van mód arra, hogy ne csak jókat együnk, de a jövő generációinak környezetét is védjük. Azok a vendéglátóhelyek amelyek időben felismerik ennek a trendnek a fontosságát, hosszú távra biztosíthatják, hogy foglaltak legyenek az asztalaik.

Erdőirtás

Az erdőirtást tulajdonképpen két dolog okozza: egyrészt az illegális rózsafakitermelés, másrészt a vaníliatermesztés is, mert a vaníliaültetvények létesítése céljából akár nemzeti parkokban (pl. Masoala) is kivágnak erdős területeket. A rózsafákkal megszerzett piszkos pénzt a vaníliaiparban mossák tisztára a bűnözők, illetve a madagaszkári elit. 2014-ben egyetlen rózsafarakományt állítottak meg a hatóságok Szingapúrban. A feladó madagaszkári politikus volt. Ebből is jól látni, milyen szintű a korrupció.

Ma már veszélyeztetett fajokkal is kereskednek a bűnözők: ha egy nemzeti parkban letaroltak egy bizonyos területet, az emiatt otthontalanná váló állatokat is eladják. Erdővédelmi aktivisták azt mondják, a probléma ott kezdődik, hogy a polgárok azt látták, a rózsafák tömeges kivágására áldását adta a korrupt politikai elit – sőt profitált belőle –, így azt vélik, a vaníliaültetés miatti erdőirtás ellen sem fognak fellépni.
A zöldek szerint a favágást okosan végzik a helyiek úgy, hogy a műholdas felvételeken ne lehessen detektálni a pusztítást.

(The Guardian)