Öt olajipari óriáscéget perelt be New York polgármestere

New York főpolgármestere, Bill de Blasio azzal az indokkal perelte be az olajipari óriásokat, hogy hozzájárultak a klímaváltozáshoz és ezt elhallgatták, hogy megőrizhessék magas nyereségességüket. New York továbbá ötmilliárd dollárnyi tőkét von ki olyan nyugdíjalapokból, melyek nem adnak túl olajipari részvényeiken.

Már elődje, Michael Bloomberg is klímatudatos politikát folytatott, de Bill de Blasio megpróbál túltenni elődjén. Célja a The New York Times szerint nem más, minthogy -Trump klímatudatossága és elkötelezettsége híján- országos szinten is hangadó zöld politikussá váljon. (Talán elnöki ambíciókat táplál?)

Ezzel a sejtéssel egybevágóan a polgármester sajtótájékoztatóján a pódium hátterében a következő felirat díszelgett: "New York City: a klímaváltozás elleni harc vezetője".

A vád

De Blasio keresetében nem kevesebbet állít, minthogy az olajipari világvállalatok tisztában voltak azzal, a fosszilis energiahordozók elégetése milyen hatással van a klímára (az üvegházgázok kibocsátásával globális felmelegedést indukál), de elfedték üzleti tevékenységüknek ezt az aspektusát a közvélemény elől, hogy megőrizhessék magas nyereségességüket.

Mint arról már beszámoltunk, az Exxon Mobil ellen az USA több tagállamában is vizsgálatot indítottak az illetékes helyi főügyészek hasonló indokkal. A dolognak az ad pikantériát, hogy Trump jelenlegi külügyminisztere, Rex Tillerson az Exxon Mobil vezérigazgatójaként külön titkos emailcímet tartott fent, hogy diskurálhasson a klímaváltozásról.

A kereset a következő cégeket nevezik meg alperesként: BP, Chevron, ConocoPhillips, Exxon Mobil, Royal Dutch Shell. Ez perirat szerint ez az öt multi felelős az ipari forradalom óta történt széndioxid- és metánkibocsátás 11 %-áért!

Kép: Pixabay

Hasonló keresetet nyújtott be 2017-ben San Francisco, Oakland, Imperial Beach, Santa Cruz, San Mateo, valamint Marin és Santa Cruz megyék.

A New York-i per hírére reagálva az Exxon és a Chevron szóvivője egyaránt azt hangsúlyozta, hogy egy ilyen per nem segít a klímaváltozás kezelésében. (Ma már az olajcégek is elismerik, hogy a klímaváltozás valós és emberi eredetű, tehát üvegházgázkibocsátásunk okozza.)

A perből esetlegesen befolyó összeget New York olyan kutatásokra, városfejlesztésre és építkezésekre kívánja fordítani, melyek megvédenék a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaitól.

Mire a város pénzt lát a bírósági hercehurcából, az évekbe telhet, ha egyáltalán a bírók de Blasiónak adnak igazat. De Blasio a pert a dohányipar ellen indított precedens értékű perekhez hasonlította.

Az sem véletlen, hogy a sajtótájékoztatót egy olyan közösségi központban tartották, amelyet már elárasztott az ár a Sandy hurrikán idején. Erre maga de Blasio hívta fel az egybegyűltek figyelmét. Vagyis ezzel próbálta érzékeltetni: a klímaváltozás a nyakunkon van. Az egyre szélsőséges időjárás rendszeresen tépázza New Yorkot.

Divesztíció

De itt még nem ér véget a polgármester antifosszilis offenzívája.

Az úgynevezett divestment, vagyis tőkekivonó mozgalomhoz csatlakozik Blasio vezetése alatt New York azzal, hogy a város nyugdíjalapja 5 milliárd dollárnyi tőkét von ki a fosszilis iparágban működő cégekből. Magyarán eladja azokat a részvényeket, melyeket olaj- és gázipari cégekben szerzett.

Ennek elvégzése azonban nem könnyű, s ezt a sajtótájékoztatón is elismerték. Itt ugyanis nem csupán tranzakciós ügyről van szó, hanem arról, hogy a nyugdíjalapnak fent kell tartania egy bizonyos hozamot, márpedig az olajipar vastag profitokat produkál! Mivel pótolják hát e részvényeket és a csinos hozamokat?

Ezért is jelentették be, hogy a kivonulás a fosszilis cégekből 5 évet fog igénybe venni. New York nyugdíjalapja 60 milliónyi dollárt már kivont a szénbányaiparból, de ez eltörpül a mostani 5 milliárdos vállalás mellett. Az alap egyébként 189 milliárd dollárnyi eszköz felett diszponál.

(The New York Times, The New York Post, ABC News, futurism.com)

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo