Nem áll meg 1,5 Celsius foknál a globális felmelegedés

A Reutersnek kiszivárogtatták a párizsi klímaegyezményért felelős IPCC jelentésének első verzióját, melyben az áll, hogy a globális felmelegedés nem fog megállni a klímapolitika által kitűzött 1,5 Celsius foknál.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) a tervek szerint idén októberben hozza majd nyilvánosságra új jelentését, de egy előzetest korábban már kiad majd annak főbb megállapításairól. Nos, ügyes kezek a nyilvánosságra hozást kissé felgyorsították, mert a Reuters-hez eljutott egy előzetes verzió. Amelyben tulajdonképpen az áll, hogy búcsút mondhatunk annak a reménynek, az ENSZ-tagországok emissziócsökkentési vállalásaival 1,5 Celsius fokban tudjuk maximálni a klímaváltozást, vagyis e szinten fékezhetnénk meg a globális felmelegedést az ipari forradalom előtti klímához képest.

Klímaváltozás: egész régiók tűnhetnek el
A klímaváltozás, a globális felmelegedés a legnagyobb kihívások egyike, ami elé az emberiség valaha került. Pusztulást hozhat az emberi társadalomra és a természetre is, ha nem sikerül hatásos beavatkozásokkal lelassítani a folyamatokat.
Valószínűségek

A jelentés szerint "kicsi a valószínűsége", hogy ezt be tudjuk tartani és "nagy a veszélye", hogy a felmelegedés ennél nagyobb mértékű lesz. Ez persze nem túl nagy meglepetés. Minden valamire való klimatológus valószínűsítette ezt. De ezentúl a klímapolitikai konszenzus része lesz.

A felmelegedés 1,5 Celsius foknál történő befékezése "példa nélkül álló" emissziócsökkentést kívánna meg, vagyis drasztikus és gyors átállást a nem fosszilis energiahordozók használatára. Erre a világgazdaság szereplői egyelőre képtelenek. Ha a jelenlegi mértékben nő a légszennyezés, akkor az 1,5 Celsius fokos limit betartása lehetetlen. Bennfentesek kipletykálták, hogy az IPCC-t kritika érte korábban, amiért túl homályosan fogalmaz a még nagy valószínűséggel betartható limiteket illetően. (Magyarán miért nem tűzi ki a 2 Celsius fokot, mint reális célt.)

Kép: SXC

Ugyanakkor a testület egyik tagja azt hangsúlyozta, az, hogy csak októberben közlik a teljes jelentést, nem az átláthatóság hiányát és nem politikai manőverezést jelent. A jelentés első változata 500 szakértőtől 12 895 megjegyzést kapott, ezeket próbálják feldolgozni és integrálni. Van olyan tudós, aki szerint mindössze 5 százalék az esélye, hogy a párizsi klímaegyezmény céljait be tudjuk tartani. Mások azt tartják ígéretes jelnek, hogy egyes országokban a légszennyezés és a gazdasági növekedés kettévált, tehát ezekben az államokban nem függ a fosszilis energiákat használó termeléstől a GDP növekedése.

Kevin Anderson, a University of Manchaster energia és klímaváltozásért felelős igazgatója viszont úgy látja, hogy még ahhoz is irdatlan nagy átállás és változások kellenének, hogy a 2 Celsius fokos felmelegedésnél megálljunk. A karbonmegfogás (a gyárak kéményfüstjének földfelszín alá juttatása) olyan technológia, ami nemcsak hogy gyerekcipőben jár, de energiaigényes és környezeti mellékhatásai sem világosak (vajon szennyeződi-e tőle a talajvíz).

Mi menthet meg minket a klímakatasztrófától?
Az éves globális szén-dioxid-emissziónak 2020-tól csökkennie kell, különben nem tudjuk kellő mértékben lefékezni a klímaváltozást, s ennek következménye soha nem látott időjárási szélsőségek és környezetpusztulás lehet. Mik az esélyeink arra, hogy sikerül drasztikusan visszafogni a légszennyezést?
Hullámsír

A jelentés előzetes verzióját szakértőknek és kormánytisztviselőknek küldték ki, közülük valamelyik dobhatta át a Reuters-nek. Az IPCC néhány évente kiad egy ilyen jelentést, hogy tájékoztassa a politikusokat és a világ közvéleményét a klímaváltozás állásáról és távlatairól a klimatudományos aktuális felismeréseinek tükrében.

Az 1,5 Celsius fokos határérték átlépése szörnyű hír a tengerszint emelkedésétől veszélyeztetett szigetcsoportoknak és miniállamoknak. Tudósok már korábban hangsúlyozták, hogy 1,5 Celsius foknál nagyobb felmelegedés esetén a tengerszintemelkedés olyan mértékű lesz, hogy ezek az alacsonyan fekvő szigetek végleg eltűnnek a hullámok alatt.

(futurism.com)

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo