hirdetés

Menedék, víz és fény - mindezt nyújtja a menekülteknek a "fonott otthon"

Menekültek számára tervezte a jordániai-kanadai építésznő az innovatív sátrát, amely fenntarthatóbb, mint az otthonok többsége. Vízálló, szellőzik, képes napenergia tárolására és vízgyűjtésre is. Álomszerűen hangzik? Pedig megvalósul.
hirdetés

Abeer Seikaly a menekültekre gondolva tervezte meg innovatív sátrát, amely jó szolgálatot tehet mind a klímaváltozás miatt, mind a politikai okokból menekülésre kényszerülőknek, de akár természeti katasztrófák helyszínein is.

Kép:AbeerSeikaly.com

A természetből és a nomád népek hagyományaiból egyaránt inspirálódott a kígyóbőrre, de kötött felületre is emlékeztető "Weawing a home" megalkotásakor a tervező. A pehelykönnyű, könnyen összecsukható és így egyszerűen szállítható menedékek préselt műanyagból készülnek, a struktúra találkozási pontjainál pedig kis szellőzők nyithatók, hogy biztosított legyen a friss levegő. A teljes mértékben vízálló, dupla rétegű építmények képesek kívül tartani a hideget, de védenek a túlzott felforrósodástól is.

A szerkezet képes gyűjteni az esővizet, amely a tetőn elhelyezkedő szűrőkön keresztül a falakban lévő "zsebekbe" jut, vagyis a sátor tulajdonképpen megtelik vízzel. A zsebek megnyithatók, egy speciális rendszer segítségével pedig zuhanyként is használhatók. A sátor anyagába napelemek is kerültek, így éjszaka teljes mértékben fenntartható és semmilyen plusz erőforrást nem igénylő módon képes világítást is nyújtani a lakóknak.

Kép:AbeerSeikaly.com

Bár a tervezés már évek óta zajlik - a fantasztikus projekt 2013-ban elnyerte a Lexus Design Awardot is, jelenleg még csak a prototípus készült el.

Nem ez az egyetlen innovatív megoldás, amellyel valaki a menekültek számára kíván biztonságos menedéket nyújtani. Az IKEA "Better Shelter" néven készített ideiglenes, hordozható otthonokat a rászorulók számára. A szintén napelemes menedékekből 10.000 darabot juttattak el az ENSZ menekültügyi főbizottságának.

hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo