Még a széndioxid sem szemét!

Forradalmi áttörést jelent az üvegházgázok ártalmatlanításában és eltüntetésében az a technológia, melyet a 32 éves Emily Cole fejlesztett ki Amerikában. A káros anyagot olyan gázokká alakítja, melyeket felhasználhatunk a termékelőállítás során.

A globális üvegházgáz-emisszió 76%-át adja széndioxid-kibocsátásunk, állítja az amerikai Environmental Protection Agency. (A másik fő légkör-szennyező a metán, ez huszonkétszer erősebb üvegházhatással bír, mint a CO2.) Valamit kezdenünk kell tehát vele. Egy fiatal vállalkozónő szerint például készülhetne belőle olyasmi, ami a továbbiakban használható.

Emily Cole 2009-ben alapította a Liquid Light nevű startupot, mely kivonja a füstből a CO2-t és átalakítja vegyi anyagokká. A geomérnökök évek óta próbálják elterjeszteni a carbon capture és sequestration módszerét, vagyis hogy a gyárak kéményén kieregetett füstből kivonják a CO2-t, s csőhálózaton olyan föld alatti üregekbe préselik nagy nyomással, melyekben korábban földgáz volt. Arról nincs tudományos konszenzus, hogy ez szeizmikus mellékhatásokkal járna-e, vagyis földrengéseket okozhat. Egyesek szerint igen, mások szerint nem.

A Texasból származó Cole szerint sokkal hasznosabb, ha a széndioxidot átalakítjuk. Vagyis "ahelyett, hogy tárolnánk, értéket teremtünk belőle." Cole víz, napfény, villamos energia és bizonyos vegyi anyagok kombinációjával -a pontos összetétel szakmai és üzleti titok- transzformálja a CO2-t üzemanyaggá (etilonglikollá és glikosavvá) és egyéb vegyi anyagokká. A létrejövő vegyületeket műanyag italos palackok, szőnyegek előállításában használják fel. Sőt még arckrémekben is!

Emily Cole prezentál
(fotó: Liquid Light/YouTube)

A Princeton University-n Ph.D. fokozatot szerzett Cole úgy látja, módszere segít csökkenteni országa olajfüggőségét -hiszen az általa létrehozott kemikáliákat általában kőolajból vonják ki-, s csökkenti az emissziót is.

Kővé váló széndioxid
Nemcsak a mondák és mítoszok hősei dermednek kővé, hanem a légkört szennyező emisszió is - ez is lehetne egy megoldás. Tudósok rájöttek arra, hogyan változtathatják a széndioxidot ásvánnyá a talaj mélyén. A módszer nem olcsó, de elnyelheti az összes légkörbe juttatott üvegházgázt.
Cole nem ad tájékoztatást arról, mennyi pénzt sikerült összeszednie a vállalkozásának, de a CruncBase értesülése szerint 23,5 millió dollárról van szó, jelentette a CNNMoney. A vállalkozás 12 alkalmazottal működik és egyelőre kísérleti jelleggel dolgoznak a technológián. Terveik szerint 2017-ben engedélyeztetnék az illetékes hatóságokkal innovációjukat, mely iránt már érdeklődést mutatnak a nagyvállalatok.

2015-ben a Coca Cola nyújtott segítő kezet a Liquid Lightnak, hogy felgyorsítsák az eljárás kereskedelmi forgalomba kerülését. A Coca-Colának persze jól felfogott érdeke, hogy Cole sikerre vigye vállalkozását, mert növényi alapú PET-palackjai gyártásához is nagy mennyiségű monoetilén-glikolra van szüksége - ez az egyik vegyi anyag, amit Cole szupertitkos módszerével előállít a CO2-ből.

A fáma szerint a Liquid Light hamarosan egy másik céges "nagyágyúval" is hamarosan bejelent majd egy stratégiai szövetséget.

(A CNNMoney cikke alapján)

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo