Leáll a nagy óceáni műanyagszemét-eltakarítási akció

Ideiglenes szárazföldre vontatják Ocean Cleanup projekt szemétösszeterelő gátját, mert nem marad meg az U alakú szerkezet közötti térben a műanyag. A konstrukciót egy 24 éves holland fiatalember, Boyan Slat találta ki és építette meg. A projekt sorsa bizonytalan, egyelőre az okokat és a lehetséges módosítási módokat vizsgálják.

A számítógépes modellezés sem lát előre mindent. A szoftver eredetileg nem jelezte a valószínűségét, hogy gikszer adódhatna a 610 méteres eszközzel, mely összetereli a szemetet.

2018 szeptemberében San Franciscóból a Csendes-óceán közepére vontatták azt a konstrukciót, mely elkezdi kiszedni a mikroplasztikot a Nagy Csendes-óceáni Szemétszigetből. (Igen, ez afféle helységnévnek számít már.)

Fotó: Ocean Cleanup

Boyan Slat még kamaszként találta ki a módszert és hozzá az eszközt, majd egy holland nonstop alapítvány égisze alatt szerezte meg a megvalósításához szükséges pénzt.

Októberben üzemelték be az eszközt, de alig két hónappal később már nyilvánvalóvá váltak a problémák. Az U alakú gát lényege, hogy a szél és a víz által beáramló műanyagot közrefogja. A baj az, hogy az eszköz nem mozog elég gyorsan ahhoz, hogy meg is tartsa a műanyagot.

Boyan Slat
Fotó: Wikipedia/DWDD

Műanyag a bálnák és cetek gyomrában
Civilizációnk műanyagszennyezése soha nem látott méreteket ölt még a tíz évvel ezelőtti szemeteléshez képest is.
Nemrég Indonézia partjainál sodródott a partra egy döglött ámbraecet, melynek gyomrában közel 6 kilónyi műanyagot találtak, többek között 115 műanyag poharat, 25 műanyag szatyrot és két pár műanyag papucsot.
Slat és munkatársai úgy okoskodtak, hogy 60-70 méterre szélesebbre kellene nyitni az U alakú szerkezetet, hogy könnyebben beáramoljon a szemét.

Az is felmerült magyarázatként, hogy talán az konstrukció két végénél olyan vibráció keletkezik, ami eltolja magától a vízen hömpölygő műanyagokat, amikor azok a szájához érkeznek.

Felmerült lehetséges módosításként, hogy valamiféle motort szerelnének az eszközbe, hogy az gyorsabban mozogjon, és így ne szökjenek el a plasztikdarabok. Ettől azonban megugrana az eszköz működtetésének költsége. Slat szerint „az egész dizájn eleganciája abban rejlett, hogy nem kellett hozzá aktív meghajtás”, miután kivontatták a kiszemelt helyre.

2019 január 2-án végül a holland projekt szóvivője bejelentette, hogy egy 18 méteres rész levált a szerkezetből, ezért átalakítás és szerelés céljából az egészet a partra vontatják, amint az időjárás engedi.

Az Ocean Cleanup lenne az első nagyszabású szeméttisztító akció: 1800 milliárd darab műanyag kiemelése az óceánból nem kis meló. Évente 320 millió tonna műanyagot gyártunk a világban. Ebből Slat reményei szerint 50 tonnát tud begyűjteni az általa tervezett eszköz.

Fotó: Ocean Cleanup

Szakemberek kivetítése szerint olyan mértékben nő plasztiktermelésünk és -szemetelésünk, hogy 2050-re a tengerekben úszkáló műanyag súlya meghaladja a halállományét.

(Forrás: Fast Company, earthsky.org, The Ocean Cleanup, Business Insider)

Szemétsziget: Franciaország területének háromszorosa

2009-ben Oprah Winfrey mutatta be a világ közvéleményének a Csendes-óceáni szemétszigetet, mely az áramlatok által összeterelt mikroplasztik-tömege az emberi civilizációnak. Ekkor tudatosult az emberekben, hogy a műanyagszemetelés hatalmas probléma.

Évekig úgy emlegették ezt a halmot, mint ami Franciaország területével megegyező nagyságú.

A 2018-as cikkek azonban már arról tudósítottak, hogy már Franciaország vagy Spanyolország területének háromszorosát(!) teszi ki a szemétsziget.

A sziget 2000 kilométerre található Kalifornia partjaitól.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo