hirdetés

Kihalóban a korallok: nem fogják többé megkötni a szén-dioxidot

Csökken a korallbébik száma az ausztráliai Nagy-korallzátonyon. Az óceánok felmelegedése miatt hamarosan búcsút mondhatunk a koralloknak. Ezzel elveszítjük a Föld egyik fontos szén-dioxid-megkötő kapacitását.
hirdetés

A korall is élőlény, tengeri organizmus, bármennyire is kőnek vagy valami nem szerves anyagnak gondolná az ember. A korall is szaporodik. De az utóbbi néhány évben egyre kevésbé.

2016-ban és 2017-ben olyan szintű korallpusztulás ment végbe az ausztrál Nagy-korallzátonyon, amire eddig nem volt példa: a világ legnagyobb korallzátony-rendszerének kétharmada megsérült. Az eseményt kifakulásként (bleeching) emlegetik.

Még nagyobb probléma, hogy azóta 89 százalékkal csökkent az új korallok száma, vagyis nem optimálisak többé a körülmények ahhoz, hogy a korallrendszerek bővüljenek.

„A halott korallok nem csinálnak bébiket” – mondta Terry Hughes, a queenslandi James Cook Egyetem professzora, aki kutatócsapatával vizsgálta a korallokat.

A Nature folyóiratban megjelent tanulmányukban az ausztrál kutatók egyértelműen a tengerek melegedését teszik felelőssé a jelenségért.

A korall mészvázas élőlény, s mint ilyen, üvegházgázt, szén-dioxidot használ fel, hogy felépítse vázát, vagyis fontos karbonmegkötő kapacitása a bioszférának. A korall és a hozzá hasonló meszes vázú organizmusok miatt számít az óceán karbonmegkötő kapacitásnak. Ha ezt a „szolgáltatását” elveszítjük, azzal romlanak esélyeink a klímaváltozás megfékezésében.

Szép és hasznos
Kép: Pixabay

Ha stressz éri a korallzátonyt, eltűnik a zooxanthellae nevű  alga, ami a színét adja a korallnak. Ha huzamosabb ideig fennállnak a stresszt okozó körülmények, a korallok egyszerűen kihalnak.

A két-három évvel ezelőtti pusztulás dacára a tudósokat teljesen váratlanul érte a korallok további fejlődésének elmaradása. A „korallbébik” nagy távolságokat képesek megtenni, ha egy zátony kihal, de a kifakulás majdnem 1500 kilométernyi szakaszt érintett.

Megváltozott az új populáció összetétele is. A korallbébik között 93 százalékkal esett vissza az Acropora előfordulása, mely egyébként meghatározó fajta az egészséges korallzátonyoknál, mert élőhelyet ad más állatfajok számára is.

A korallzátony mint ökoszisztéma elvileg képes lenne regenerálni magát 5-10 év alatt, de ez csak akkor következhet be, ha nem történik újabb fakulás. A tudósok azonban az óceán jelenlegi hőmérsékletét figyelembe véve szinte lehetetlenségnek tartják, hogy ne történjen újabb fakulás. Ami egyet jelent a korallzátonyok ütemesen folytatódó és visszafordíthatatlan kihalásával.

A problémát már nem lehet helyileg orvosolni, mivel csakis a globális felmelegedés – és a tengerek melegedésének –megfékezése lehet az egyetlen megoldás.

A Nagy-korallzátony 1981-ben kapta meg a Világörökség besorolást az UNESCO-tól. Az ENSZ szerint ez a biológiailag leginkább sokszínű az összes Világörökség-helyszín közül.

 

(BBC)

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo