A fejlett országokban töméntelen mennyiségű étel válik hulladékká, ez pedig szerencsére egyre több embernek szúrja a szemét.
Nemrég egy menő New York-i étterem három hétre WasteED néven olyan pop-up vendéglővé alakult, ahol kizárólag más esetben már valószínűleg hulladéknak minősülő alapanyagokat használtak fel. A kifacsart gyümölcsök rostjai, a kenyérmorzsák, a szépséghibás zöldségek itt valódi gasztronómiai élménnyé alakultak. (A hirtelen feltűnő, majd gyorsan eltűnő - pop up - elárusítóhelyek egyébként is nagyon népszerűek manapság. Elmondjuk, miért.)
A rövid időszak alatt 10 ezer adag ételt szolgáltak fel – nem éppen hulladékáron. Adam Kaye, az étterem vezetője szerint a hivatásos séfek egyébként is sokkal kevésbé pazarolnak egy átlagos háziasszonynál, tehát csak néhány lépéssel kellett továbbmenniük.
Néhány receptet otthon is ki lehet próbálni: a zöldségek ropogósra sütött héjából levesbetét, a répa zöldjéből pesto készülhet. A halfej és egyéb bizarrnak tűnő alapanyagok kulináris élménnyé alakításához azért már szükség van némi képzettségre és tehetségre is.
Szerencsére nem ez az egyetlen ilyen kezdeményezés, Koppenhágában is működik vendéglő hasonló koncepcióval.