Csúcsétterem ételmaradékból

El tud képzelni egy elegáns éttermet, ahol profi séfek, csodás tányérokon és nem utolsó sorban sok pénzért olyan ételeket szolgálnak fel, ami után mind a tíz ujját megnyalja? Ez eddig rendben. És ha azt mondjuk, hogy minden egyes étel alapanyaga olyasmi, ami átlagos esetben a szemétben végezné?

Tudjon meg mindent az EU vadonatúj Omnibus-csomagjáról, a szabályozás aktualitásairól, az MNB elvárásairól!
Hallgasson meg tapasztalt cégvezetőket az ESG-kihívások leküzdéséről!
Inspirálódjon, networkingeljen és szerezzen versenyelőnyt a fenntarthatóság terén!

Klasszis Talks & Wine Fenntarthatóság2025. február 26. Budapest

Részletek és jelentkezés >>

Kép:Pexel

A fejlett országokban töméntelen mennyiségű étel válik hulladékká, ez pedig szerencsére egyre több embernek szúrja a szemét.

Nemrég egy menő New York-i étterem három hétre WasteED néven olyan pop-up vendéglővé alakult, ahol kizárólag más esetben már valószínűleg hulladéknak minősülő alapanyagokat használtak fel. A kifacsart gyümölcsök rostjai, a kenyérmorzsák, a szépséghibás zöldségek itt valódi gasztronómiai élménnyé alakultak. (A  hirtelen feltűnő, majd gyorsan eltűnő  - pop up - elárusítóhelyek egyébként is nagyon népszerűek manapság. Elmondjuk, miért.)

A rövid időszak alatt 10 ezer adag ételt szolgáltak fel – nem éppen hulladékáron. Adam Kaye, az étterem vezetője szerint a hivatásos séfek egyébként is sokkal kevésbé pazarolnak egy átlagos háziasszonynál, tehát csak néhány lépéssel kellett továbbmenniük.

Néhány receptet otthon is ki lehet próbálni: a zöldségek ropogósra sütött héjából levesbetét, a répa zöldjéből pesto készülhet. A halfej és egyéb bizarrnak tűnő alapanyagok kulináris élménnyé alakításához azért már szükség van némi képzettségre és tehetségre is.

Szerencsére nem ez az egyetlen ilyen kezdeményezés, Koppenhágában is működik vendéglő hasonló koncepcióval.

Pazarul élhetnénk csak hulladékból
Túl sok ételt dobunk ki a szemétbe. Világszerte a megtermelt élelmek 40%-át nem fogyasztjuk el. Egy kanadai pár dokumentumfilmet készített arról, milyen jól lehet létezni a kukákból bányászott ételmaradékokon.

Véleményvezér

Rendszeres bevásárló buszjárat indul Romániába

Rendszeres bevásárló buszjárat indul Romániába 

Bevásárlóturizmusra spekulál egy román vállalkozó.
Újabb uniós pénzből épült fideszes luxusvillára lelt Hadházy Ákos, fedőneve borászat

Újabb uniós pénzből épült fideszes luxusvillára lelt Hadházy Ákos, fedőneve borászat 

Nincs következménye az uniós pénzek széthordásának.
Bealudt a nemzeti egészségbiztosító, 2017-es díjakkal próbálnak orvost találni

Bealudt a nemzeti egészségbiztosító, 2017-es díjakkal próbálnak orvost találni 

Nyolc éve nem veszik észre az egészségbiztosítónál az inflációt.
Bayer Zsolt is kapott a guruló dollárokból

Bayer Zsolt is kapott a guruló dollárokból 

Becsapott a villám a Fideszbe.
A lengyelek féláron mobilozhatnak hozzánk képest

A lengyelek féláron mobilozhatnak hozzánk képest 

Szomorú statisztika a mobilpiacon.
Egy fideszes polgármester bepöccent a kormányra

Egy fideszes polgármester bepöccent a kormányra 

Meglepetésre ébredt egyik reggel a polgármester.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo