A húsvizsgálatok megkülönböztetett jelentősége éppen abban van, hogy a fogyasztókhoz kerülő húsételek teljesen biztonságosak legyenek, a fogyasztó bízhasson az ételében. Mindez új kihívások elé állítja a szakembereket, de a törvényhozókat is. „A globális környezeti változások, az új típusú kórokozók megjelenése - és sajnos az élelmiszerhamisítással összefüggő bűncselekmények - szükségessé teszik a kifinomult laboratóriumi módszerek kidolgozását, fejlesztését" - közölte az eseményen Dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, országos főállatorvos. Szerinte a hatósági ellenőrzések mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a kutatásokra, a laboratóriumi módszereink fejlesztésére, elősegítve ezzel a hatékony és gyors ellenőrzést.
A Világkongresszus fővédnöke, Dr. Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke a humanitárius élelmiszer-segélyezések és az élelmiszerbiztonság összefüggéseiről beszélt. A szakmai nyitó előadást pedig Andrij Rozstalnij, a FAO közép- és kelet-európai irodájának állattenyésztési és állategészségügyi vezetője tartotta.