A hús is károsítja a környezetet

A környezetvédelem és az egészséges táplálkozás hívei mind több országban lobbiznak azért, hogy ne csak a dohányzást adóztassák, hanem a húsfogyasztást is - az utóbbi ugyanis súlyosan terheli a környezetet és veszélyes lehet az egészségre.

Az újfajta adó hívei arra hivatkoznak, hogy az állattenyésztés igen sok, az üvegház-hatást erősítő gázt juttat a légkörbe, uigyanakkor aránytalanul nagy területeket és igen sok vizet használnak fel adott mennyiségű protein előállításához.

Kép: Pixabay

A helyzet egyre súlyosabb, mivel az Oxfordi Egyetem adatai szerint a világ hústermelése az elmúlt 50 évben csaknem ötszörösére emelkedett. Ázsia adja a globális termelés 40-45 százalékát és azon a kontinensen fél század alatt tizenötszörösére emelkedett a hús-előállítás.

A korlátozás sürgetői azzal is érvelnek, hogy a vörös húsok túlzott fogyasztása  bizonyítottan növeli a cukorbetegség, a rák kockázatát és az antibiotikumokkal szembeni ellenállást fejleszt ki a szervezetben. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy olyan térségekben, ahol a lakosság  éhezik vagy alultáplált, természetesen kívánatos a marha -, a disznó - vagy a baromfihús fogyasztása.

Esetleges húsadó bevezetése tehát elsősorban fejlett országokban kerülhet napirendre.

Műhúsgyártásba fektet Bill Gates, Richard Branson és Jack Welch
Húsfogyasztásunk ökolábnyoma óriási. Az állattenyésztés nagy metánkibocsátással, víz- és földlábnyommal jár. A műhús nemcsak környezetkímélő, de válasz lehet a globális éhínség problémájára is. Richard Branson szerint harminc év múlva nem fogunk többé állatokat lemészárolni, hogy megegyük a húsukat.
Dániában az ország Etikai Tanácsa már 2016-ban javasolta, hogy környezetvédelmi meggondolásból adóztassák a vörös húsok fogyasztását.

Svédországban a Zöld Párt lépett fel hasonló igénnyel, azzal, hogy  tüntessék fel a húsokon, milyen környezeti következményekkel jár azok előállítása, így a fogyasztók könnyebben rábiíhatók táplálkozási szokásaik megváltoztatására.

Erre egyébként egyre több lehetőségük nyílik. A szója-alapú élelmiszerek világszerte elterjedtek és folynak a kísérletek a “főzelék-húsokkal”, amelyek ízükben, megjelenésükben, tápértékükben alig különböztethetők meg a hústól, süthetők, grillezhetők s még kis “vért” is engednek...

(Forrás: World Economic Forum)

Véleményvezér

A szegénység mércén hetedik helyen Magyarország

A szegénység mércén hetedik helyen Magyarország 

Mennyit kell dolgozni egy lakásért?
Szijjártó Péter fia sem veti meg a luxust

Szijjártó Péter fia sem veti meg a luxust  

Magánrepülővel utazott, amelyről Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő osztott meg képeket. 
Cenzúrázta magát a köztársasági elnök

Cenzúrázta magát a köztársasági elnök 

Minden idők leggyengébb köztársasági elnöke címre pályázik Sulyok Tamás.
Mészáros Lőrincnek már három éves unokája is földtulajdonos

Mészáros Lőrincnek már három éves unokája is földtulajdonos 

Egyre nő a kapzsiság az oligarcháink világában.
Újabb orbáni illúzió ment füstbe

Újabb orbáni illúzió ment füstbe 

Az orosz békeszándék csak időhúzás.
Friss ketchup volt a tettes a prágai magyar nagykövetség lefestésében

Friss ketchup volt a tettes a prágai magyar nagykövetség lefestésében 

A ketchup ártalmatlannak bizonyult.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo