A betegségek és kártevők terjedését is segíti a globalizáció

Úszó veszélyforrás: kártevőkkel és betegségekkel fertőzöttek a teherszállító konténerek. Amíg egy olajszennyezést mindig kiemelt médiaérdeklődés kísér, közben a természeti „szennyezések” , amelyek komoly és főleg hosszú távú veszélyt jelentenek, nem részesülnek kellő figyelemben.

Kép: Pixabay

Egy egzotikus gomba több milliárd gesztenyefa pusztulását okozta az amerikai kontinensen a 20. század elején, jelentősen átformálva a tájat és az ökoszisztémát. Kétes hírű utódja a smaragd kőris kéregrontó, ami hasonló pusztító potenciállal bír olyan fák esetében, melyekből szerszámok, gitárok és irodai bútorok készülnek. A legismertebb biológiai „szennyezéses” eset főszereplője egy gombaszerű eukarióta mikroorganizmus, a Phytophthora infestans (a név a görög „növénypusztító” szóból ered), amely az amerikai kontinensről először Belgiumba, majd onnan Írországba jutva gyorsan terjedt, és az általa okozott burgonyavész tömeges éhezést és kivándorlást generált.

A lista pedig folytatódik. Rómában az önkormányzatok magasabb fokozatba kapcsoltak az éves tigrisszúnyog-ellenes tevékenységeikkel – ez egy invazív fajta, amely a 70-es években hajózott át Albániából, és az általános felmelegedés miatt egyre északibb területeken honosodik meg. Ezek az esetek miatt jött létre hat évtizede a Nemzetközi Növényvédelmi Egyezmény (IPPC), amely gátat kíván szabni a növényi kártevők és betegségek kereskedelem általi terjedésének, így támogatva a gazdákat, a biológiai sokféleséget, a környezetet és minket, fogyasztókat.

„Az alacsonyabb termésátlag és az ellenőrző intézkedések költsége plusz teherként rakódik az élelmiszer, textil és takarmány árára – mondta Craig Fedchock, a FAO-n belül székelő IPPC Titkárság koordinátora. – A gyümölcslegyek, bogarak, gombák és társaik 20, de akár 40 százalékkal is csökkenthetik a mezőgazdasági kibocsátást” – tette hozzá.

Új betegségek fenyegetnek a globalizáció miatt
Invazív hangyák, amelyek megdézsmálják haszonnövényeinket vagy az olajfát támadó alattomos betegség, amitől elszáradnak a levelei és elsorvadnak az ágai – két példa arra, milyen növény-egészségügyi veszélyek terjednek manapság, a globalizációtól hajtva egyre gyorsabban.
A kereskedelem mint hordozó

Az invazív fajok különböző csatornákon keresztül terjedhetnek, de a hajózás az egyik legjelentősebb közülük. A hajózás pedig napjainkban egyenlő a tengeri konténerekkel: világszerte évente 527 millió tengeri konténerszállítás történik. Azonban nem csupán a rakományuk, de maga a vasszerkezet is hordozója lehet egzotikus fajoknak, betegségeknek. Földmaradványokban magok és potenciálisan ártalmas növényi maradványok lehetnek. Például egy új-zélandi vizsgálat megállapította, hogy az ország kikötőibe az elmúlt öt évben érkező 116 701 üres tengeri konténer 10 százaléka szennyezett volt kívül, ami a belső szennyezettség duplája!

A büdösbogár és az ellátási lánc

A károk bőven túlmutatnak a mezőgazdaságon és saját egészségünkön. Invazív fajok gátat képezhetnek a vízi utakban, vagy erőművek leállását okozhatják. A biológiai támadások okozta károk a teljes globális gazdasági teljesítmény értékének 5 százalékra rúgnak, ami megegyezik egy évtizednyi természeti katasztrófa hatásával – állapította meg egy tanulmány.

Halálos kórok térnek vissza a felmelegedés miatt
A globális felmelegedés miatt újra megjelennek bizonyos halálos fertőzések. Legutóbb a szokatlanul meleg nyár miatt lépfenében halt meg egy 12 éves fiú a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben, Szibériában. Nem csak északon törnek előre a járványok a fertőzések miatt.
A világkereskedelem 90 százaléka hajókon keresztül történik, a szállítmányok nagy része pedig gyorsan bekerül az ellátási láncba. Ezt az utat járta be az értékes gyümölcsöket és terményeket károsító barna büdösbogár, amely Zürichből indult európai hódító útjára.

Növényvédelmi akcióterv felállítása

Tavaly, a Növény-egészségügyi Intézkedések Bizottsága ajánlásokat adott ki a nemzeti növényvédelmi szervezetek számára, figyelmeztetve azokat a tengeri szállítókonténerek jelentette veszélyekre és az ENSZ szállítási egységekre vonatkozó magatartási szabályzatának idevágó részeire.

Ezzel egy olyan rendszert lehetne kialakítani, ami úgy kezeli a problémát, hogy közben nem akadályozza a nemzetközi kereskedelmet.

Abban egyetértés van, hogy a károk és veszélyek mértéke már cselekvésért kiált. Első lépésként  az önkéntes vállalások és a bevált gyakorlatok terjesztése is megoldás lehet. Ha ez nem elegendő, a bizottság felülbírálhatja jelenlegi álláspontját, és nemzetközi sztenderdeket dolgozhat ki.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo