hirdetés

250 szennyező cégen múlik a világ sorsa

A világ 250 legnagyobb légszennyezőnek számító tőzsdei cégének még mindig csak az egyötöde rendelkezik emissziócsökkentési stratégiával. A Reuters és a Carbon Disclosure Project új, közös elemzése szerint az üzleti tevékenység dekarbonizációja javítja a nyereségességet.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

A COP23 klímakonferenciát és az ENSZ releváns jelentését megelőzve adta ki a Reuters és a brit Carbon Disclosure Project (CDP) a közös dolgozatát, melyben azt taglalják, hogyan tesz jót az üzletnek és a nyereségnek a kibocsátáscsökkentés, illetve a cégek alaptevékenységének zöldítése.

A közel két évnyi kutatómunkát összegző tanulmányban a világvállalatok önkéntesen közzétett üvegházgáz-kibocsátási adataiból dolgoztak, valamint bizonyos esetekben a CDP és a Reuters becsléseiből. A jelentés elkészítésében részt vett még a Yale University, a Constellation Research and Technology, a BSD Consulting, a Baker McKenzie, a KPMG, a State Street Global Exchange, the United Nations Gigaton Coalition, a Norvég Éghajlati és Környezeti Minisztérium és az Európai Űrkutatási ügynökség.

Fotó: sxc.hu

A sok okos ember ezekből az intézményekből a következő megállapításokra jutott:

  • A nagyvállalatok egy kis csoportja (250 cég) felel a globális üvegházgáz-kibocsátás 33 százalékáért. Vagyis e cégek légszennyezésének változása (remélhetőleg csökkenése) fogja meghatározni, hogy sikerül-e megfékeznünk a globális felmelegedést.
  • Ezek a cégek az olaj-, a gáz- és a közműszektorban, az autóiparban, a légi közlekedésben, a termékgyártó ágazatban, az acél-, a bánya- és a cementgyártó iparban aktívak.
  • A szóban forgó 250 nagy szennyező cég 20 százalékának van csak olyan stratégiája érvényben, mellyel kivitelezhető a klímára gyakorolt negatív hatás tompítása.
  • E vállalatok elemzése azt mutatja, hogy a tevékenységüket zöldítő (dekarbonizáló) stratégia nem feltétlenül jár a nyereségesség csökkenésével és a hosszú távú üzleti teljesítmény romlásával.
  • Ezek a cégek a gyakorlatban is bizonyítják, hogy a dekarbonizációs üzletpolitika új növekedési lehetőségeket tartogat, és kedvezően befolyásolja a termék-előállítás költségstruktúráját (kevesebbet kell költeni a környezeti teher ellentételezésére, pl. karbonkibocsátási kvóták vásárlására).
Mivel az üvegházgáz-kibocsátás mértéke jelenleg stagnál globálisan, miközben évi 3 százalékkal kellene csökkennie ahhoz, hogy fékezni tudjuk a klímaváltozást, az említett cégek viselkedése kulcsfontosságú tényező lesz a közeljövőben.

(Reuters)

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo