hirdetés

Vérből gyártanak életmentő gyógyszereket

Az elmúlt 8 évben 12 milliárd forintot fordított gödöllői gyártókapacitásának bővítésére és infrastrukturális fejlesztésekre, ezzel megháromszorozta hazai gyártókapacitását az olasz Kedrion Biopharma (Kedrion) gyógyszeripari cégcsoport.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: Pixabay

A vérplazma gyűjtésére és feldolgozására specializálódott társaság magyar leányvállalata, a HUMAN BioPlazma Kft. 2015-ben 11 milliárd forint árbevételt ért el. A társaság legújabb fejlesztése egy 100%-ban magyar vérplazmából előállított folyékony vérkészítmény, amelyhez május óta súlyos és ritka betegséggel élő, kórházban kezelt betegek juthatnak hozzá. A vérplazmából hazánkban készített gyógyászati készítmények piacán 20 éve nem volt hasonló fejlesztés. A társaság a vérplazma gyűjtésében is aktív: 2016 májusában 300 millió forintos beruházással nyitotta meg 30 új munkahelyet teremtő, negyedik magyar Plazma Központját, Pécsett.

A vérplazmából előállított termékek egyedüli hazai gyártója, a HUMAN BioPlazma anyavállalata, az olaszországi központú Kedrion, elkötelezett gödöllői leányvállalata és gyártóhelye folyamatos fejlesztése mellett. A nemzetközi vállalatcsoport 2008 óta több mint 12 milliárd forintot fektetett be Magyarországon: 4 milliárd forintot a régi gyártóhely modernizálására, további 8 milliárdot a termelőkapacitás bővítésére és a kapcsolódó fejlesztésekre költött. Ennek eredményeként a vállalat több mint háromszorosára növelte hazai gyártókapacitását, és új, felhasználóbarát, korszerű gyógyszerekkel bővítette portfólióját.

A HUMAN BioPlazma az elmúlt öt évben számottevő mértékben növelte árbevételét is, ami 2015-re a 2008-as 4,3 milliárd forintról 11 milliárd forintra emelkedett. Ezzel párhuzamosan a munkatársak létszáma is megháromszorozódott, a telephelyek száma pedig a korábbi kettőről hatra nőtt. A társaság gödöllői gyára, logisztikai központja és – 2016 májusától – 4 hazai plazmagyűjtő központja 300 dolgozónak közvetlenül, további 200 szerződéses vállalkozó foglalkoztatottnak és családjuknak pedig közvetve biztosít megélhetést. A menedzsment prognózisa alapján idén akár a kezdeti forgalom háromszorosát is teljesítheti a társaság, ami a nemzetközi cégcsoporton belül is kiemelkedően jó eredménynek számít.

„Társaságunk az emberi vérplazma eredetű biológiai készítmények egyedüli hazai gyártójaként – jogelődei révén – immár több mint 60 éve fejleszt, gyárt és forgalmaz életmentő gyógyszereket, elsősorban magyar betegeknek. Több évtizedes hazai tapasztalatunkat sikeresen ötvöztük anyavállalatunk, a Kedrion innovációs erejével és egyre kiterjedtebb nemzetközi jelenlétével. Ennek köszönhetően a legmagasabb minőségi sztenderdek alapján készülő termékeink egyre szélesebb köre érhető el a súlyos betegségben szenvedők számára” – hangsúlyozta Tóth Ákos, a HUMAN BioPlazma Kft. ügyvezetője.

Antibiotikum-rezisztencia: évi 10 millió áldozat és egy új gyógyszer
Kiszámolták, mennyi ember fog megbetegedni, ha az antibiotikumok elvesztik hatásukat, ami Indiában például már tapasztalható a gyerekeknél. Egy új készítmény azonban reménnyel kecsegtet.
Hozzátette: az elmúlt időszakban két új, korszerű és a betegek részére még nagyobb biztonságot nyújtó terméket vezettek be a magyar piacra. Ezek a termékek azért is kiemelt gyógyászati értékűek, mert a hazai gyártóhelyen mintegy 20 éve nem került sor hasonló technológiai újítású készítmény előállítására. A vállalat legutóbbi fejlesztése egy 100%-ban magyar vérplazmából előállított folyékony vérkészítmény, melyet többek között súlyos és ritka betegségekben szenvedő páciensek kapnak kizárólag kórházi felhasználás során.

Az ügyvezető igazgató elmondta, a Kedrion ötéves üzleti terve újragondolja és harmonizálja a cégcsoporton belüli erőforrás- és feladatmegosztást, amelynek várhatóan része lesz a gödöllői gyártókapacitás bővítése. A HUMAN BioPlazma Kft. ugyancsak jelentős forrásokat szán K+F tevékenységének kiterjesztésére, amelynek elsődleges célja egy újabb vérplazma alapú készítmény kifejlesztése.

Az ügyvezető felidézte: a vállalat magyar gyökerei egészen 1954-ig, a Human Oltóanyagtermelő és Kutató Intézet megalapításáig nyúlnak vissza. A rendszerváltást követően többször is tulajdonost cserélő vállalat biokémiai üzletágát 2008-ban vásárolta meg a világ 100 országában jelen lévő, és több mint 2200 munkavállalót foglalkoztató olasz szakmai befektető.

hirdetés

Véleményvezér

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo