Vállalkozások! Egy héten belül be kell fizetni a NÉBIH felügyeleti díját!

2013. január 31. a befizetési határideje a 2012. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletének. A fizetési értesítő a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapjának bevallási felületén érhető el. Az eddigi tapasztalatok alapján különösen fontos, hogy utalás előtt ellenőrizzék a bankszámlaszámot, valamint, hogy a 2013. évre vonatkozó díj bevallására csak áprilistól lesz lehetőség.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat az első alkalommal tavaly kellett bevallani és megfizetni. Díjfizetésre kötelezett minden olyan személy és vállalkozás, aki, vagy amely élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységet végez, így az élelmiszer- és takarmányágazat mellett többek között a mezőgazdasági termelők is érintettek.

A díjból fedezik majd az élelmiszerbiztonságot

A díj bevallása és megfizetése alól mentesülnek azok a kistermelők, akiknek személyi jövedelemadó-köteles éves jövedelme nem haladja meg a 8 millió Ft-ot. A díj mértéke jellemzően az érintett tevékenységből származó előző évi nettó árbevétel, illetve magánszemély (egyéni vállalkozó és őstermelő) esetén a jövedelem 0,1 %-a.

A felügyeleti díj második részletét a NÉBIH 10032000-00289782-30006016 számú elkülönített fizetési számlájára kell utalni. Az előző időszakban több ügyfél is tévesen a NÉBIH normál számlaszámára teljesítette a fizetést, ezért fontos, hogy utalás előtt ellenőrizék a bankszámlaszámot. Az elkülönített számlára kizárólag az élelmiszerlánc-felügyeleti díj utalása lehetséges, ezért arra igazgatási szolgáltatási díjra (például húsvizsgálati díj, kisparcellás fajtakísérleti díj, laborvizsgálati díj stb.) vonatkozó utalást NE indítsanak.

A 2013. évi felügyeleti díj bevallás elkészítésére 2013. április 1-jétől nyílik lehetőség. Ezen időpontig kizárólag a 2012. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallás esetleges pótlását tehetik meg az online rendszerben.

Az előző bevallási időszak tapasztalatai azt mutatták, hogy az ügyfelek sok esetben nem a megfelelő számlaszámra teljesítik fizetési kötelezettségüket. Emellett továbbra is komoly problémát jelent a bevallási felületen a megfelelő módon történő adatszolgáltatás. Az utalás közlemény rovatában mindenképp fel kell tűntetni az aktuális bizonylatszámot, és a bevalló adószámát, vagy adóazonosító jelét.

A díjból fedezik az élelmiszerbiztonságot
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közlése szerint a díj révén befolyt összegből fedezik majd az élelmiszerbiztonság fenntartásának költségeit, így bevezetésével eltörölhető vagy csökkenthető lesz az igazgatási szolgáltatási díjak jelentős része. A VM úgy véli: a korábbi – a hússzektort aránytalanul terhelő – díjfizetési rendszerrel szemben az élelmiszerlánc-felügyeleti díj kiegyensúlyozott, arányos teherviselést valósít meg az élelmiszer-ágazatban. Az ehhez kapcsolódó teljes körű regisztrációs rendszer kiépítésétől azt is várják, hogy hozzájárul majd a feketegazdaság csökkentéséhez, a rossz minőségű élelmiszerekkel kereskedők kiszűréséhez, és javíthatja a másodlagos élelmiszer-ellenőrzések hatékonyságát. Az Európai Unió több tagállamában is hasonló elvű általános díjfizetési kötelezettség terheli az élelmiszerlánc szereplőit.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo