Globális átalakulásoknak vagyunk szemtanúi, rövid idő alatt komoly fordulatok állnak be az életünk során. A mezőgazdaság a jelen és a jövő egyik legfontosabb kulcsszereplője, aminek szintén fontos változásokon kell átesnie. Mindez tehát egyszerűen szólva annyit tesz, hogy az átalakulásokra gyors válaszokat kell adni, a fellépő új igényekre reagálni kell, ha szeretnénk még hosszan élvezni a Föld szépségeit. Akadnak olyan fajok, amiket a tudomány különös figyelemmel kísér, ezek egyike a cirok, amiről a Mezőgazdasági magazin is megemlékezett.
A cirok lehet ugyanis az élelmiszer- és a takarmányipar egyik legfontosabb szereplője az elkövetkező években. Ennek az egyik oka, hogy a növény kifejezetten jól viseli a világunk átalakuló klimatikus viszonyait, azaz elviseli az aszályos időket is, amire a legtöbb jelenlegi termesztésben szereplő társa nem képes, ilyen mértékben különösképpen nem -- elég csak a kukoricára gondolni. Az alacsony vízigény mellett még az is a pozitívumai sorába tartozik, hogy az ételintoleranciával élők is nyugodtan fogyaszthatják, de ha ez nem volna elég, más iparágakban, például a biomassza készítése során is hasznos alapanyagról van szó.
Ez a magas fehérjetartalmú növény egyre népszerűbb a termőföldeken is, így Magyarországon is egyre nagyobb területeken találkozhatunk vele. Jól látható, hogy ez a biztonságos termőképességével, költséghatékonyságával kitűnő növény, a jövő takarmány- és élelmiszer ellátás egyik komoly reménysége.
Köszönjük a Hatnet, az Evolution, az Usite, a Törökbálinti újság, a Cokeclub és a Videóhírek segítségét a cikk megírásában!