Tíz fontos jel, hogy valami nagyon nincs rendben

A legjobb cégvezetők is képesek elsiklani olyan jelek felett, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy a vállalat jövője veszélyben van, és sürgős lépéseket kell tenni a csőd elkerülése érdekében. Mutatunk tíz olyan tünetet, amik azt jelzik, hogy valami nagyon nincs rendben.

Ügyeljünk azokra a jelekre, amelyek szerint a csőd közeledik! - Kép: Pixabay

A legfontosabb kapaszkodót a cég mérlegének, főkönyvének, eredmény-kimutatásainak adatai jelentik. Egyes mutatók nem csak akkor viselkednek vészmadárként, ha előjelük negatívba fordul át, a piachoz, a versenytársakhoz vagy a cég múltbeli teljesítményéhez mért különbségeket ugyanúgy meg kell vizsgálni.(A cégeket a leggyakrabban nem a válság sújtotta az elmúlt években, hanem a belső problémák.)

A legfontosabb pénzügyi mutatók ebből a szempontból: nettó árbevétel, üzemi eredmény, EBITDA, adózás előtti eredmény. Akár lassú, akár meredek a csökkenés, előbb-utóbb tenni kell ellen - olvasható a Széchenyi Tőkealap blogjának legfrissebb bejegyzésében.

Az első lépés azonban az első vészjósló jelek felismerése:

Gyengülnek a cég pénzügyi eredményei

A pénzügyi személyzet egy része lemond

Egyre több a számviteli módosítás

Forgótőke, likviditás

A forgótőke a vállalkozás folyamatos működésének és fennmaradásának elengedhetetlen eszköze. Minél kevesebb áll belőle rendelkezésre, annál nehezebben biztosítható a problémamentes üzletmenet. Éppen ezért fontos, hogy figyeljünk az első tünetekre:

Csökken vagy negatív a szabad cash-flow

Egyre gyakoribb a rövid lejáratú kötelezettségek elmulasztása

Halmozódnak a számlák, egyre több a kifizetetlen adósság

Szűkülnek a beszállítói határidők

11 dolog, ami nem hagyja majd aludni!
Saját vállalkozást indítani izgalmas és ijesztő egyszerre. Folyamatosan kihívásokkal kell küzdenie, gyakran kell a saját korlátait átugrani. Ne csodálkozzon, ha nem tud nyugodtan aludni éjszaka.
Munkaerő

A cég működését jelentős mértékben meghatározza a munkaerő nagysága és összetétele. Ha a cég képes a növekedésre, egyre növekszik az elvégzendő feladatok száma, az új alkalmazottakat is jelent, akik további profitot képesek termelni. Természetesen a munkaerő teljesítményét nem csupán mérete, de annak képességei, összetétele is befolyásolja. Egy gyengébb kvalitásokkal rendelkező menedzsment ugyanúgy veszélyt jelent a cég működésére, mint a kívülről érkező, ellenőrizhetetlen hatások. A rossz döntések negatív hatásai általában hamar megmutatkoznak. Ilyenkor pedig a döntéshozók felelősségét minden esetben meg kell vizsgálni. A legfontosabb jelek e téren:

A munkaerő nagymértékben vagy előre nem láthatóan csökkent

A menedzsment tagjai egyre több rossz döntést hoznak

A menedzsment rövid időn belül jelentős arányban lecserélődött

Természetesen egy-egy negatív mutató vagy nem várt változás még nem jelenti a cég csődjét, azonban felhívja a figyelmet arra, hogy valami nem úgy működik, ahogy el lett tervezve, vagy ahogy elfogadható lenne. Ha a cég felfedezte a problémát, az még nem jelent sikert, de még csupán az első lépést.

További fontos jelekről, amelyek a csődre figyelmeztetnek, itt olvashat!

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo