Tippek az etikai csapdák elkerüléséhez

Egyre több cégvezető érzi, hogy az etikus magatartás nem csak a léleknek jó, de kifizetődő is. Nem olyan egyszerű azonban mindig a helyes úton maradni.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Napjainkban a szerződés próbálja meg az alapvető etikai normákat biztosítani, de ez csak a két ember közötti kapcsolatokat szabályozza. A működő üzleti etika alapja annak belátása, hogy az etikus működés nem versenyhátrány, sőt, megtérül. Az etikussághoz ugyanakkor elengedhetetlen, hogy profitot termeljünk, és ebből fussa azokra a kiadásokra, amik kívánatosak a cél eléréséhez. Ha nincs tartósan eredmény, nincs jövő – vélték az Üzleti Etikus Cégek Fórumának felkért hozzászólói. Ahogy abban is egyetértettek, hogy a nyitott és átlátható működés fontos a cégen belül és az ügyfelek irányában is, hisz megalapozza a vevők és a dolgozók bizalmát is. Nagyon fontos a személyes példamutatás is. Ha tisztességesen játszunk, azt mindenki észreveszi a környezetünkben.

Kép:PP archív

4 tipp a csapdák elkerüléséhez

 1. Az elvárásokat, gyakorlatokat és értékeket rögzíteni kell írásban, de hiba lenne kizárólag erre támaszkodni. Ne higgyük, hogy bárki is betartja majd, ha a hétköznapokba nem ültetjük át. Ne feledjük az Enronnak is volt egy jól kinéző etikai kódexe… Már csak azért is szükség van a jó példákra és a folyamatos gyakorlati útmutatásra, mert dönteni jó és rossz között a legtöbb esetben egyáltalán nem egyszerű.

2. Sok etikusan működő vezető afféle guruként, minden titkok tudójaként tűnik fel. Bár az etikus működéshez kétségtelenül fontos az elkötelezett vezető, jobban járunk, ha sikerül a munkatársakban is kiépül az etikus gondolkodás készsége, így felső utasítás helyett egy közös folyamattá válik az ilyen működés. A kiváló vezetők nem csak hibákat keresnek és javítanak illetve a szabályokat kínos pontosságú betartását ellenőrzik. Ehelyett inspirálják a körülöttük lévőket.

3. Sokan pusztán jó szándékból engedékenyebbek az etikai normák betartását illetően a „szupersztár munkavállalók”, vagy éppen a vezetőség esetében, vagy például, ha sok pénz múlik a döntésen. Ez alapvetően ássa alá az etikus működést. A jó főnökök tudják, hogy az etika ilyenkor kell igazán, hogy állja a sarat.

4. Mindenhol történnek hibák, a fontos, hogy helyesen kezeljük őket. Fel kell deríteni a mögöttük lévő okokat – emberi hiba, kommunikációs, vagy épp rendszer szintű probléma – hogy kezelhessük őket. A hibák elkendőzése sosem vezet jóra. A felvállalás és az őszinte bocsánatkérés viszont segít fenntartani a bizalmat.

A változás elhagyta a kísérleti labort
Az értékrend változás már nem lehetőség, hanem kényszer, a mindennapjaink része. Ennek szele el fogja érni a magyar kkv-kat is. Fel kell készülni arra a világra, akár hisszük, akár nem. A változás nem kis lépésekben zajlik, hanem olyan ugrásokban, amelyek meglepő változásokat tudnak hozni egyes piacokra – hívta fel a figyelmet a Piac&Profit KKV-Akadémiáján Radácsi László, a BGF tudományos főmunkatársa. Ezért meg kell tanulni legalább az alap kifejezéseit, irányait ennek az új világnak, hogy ne maradjunk le végletesen.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo