hirdetés

Tippek a cég energiaszámlájának csökkentésére

Az energiaárak az inflációt meghaladó mértékben drágultak az elmúlt években, évtizedben. Ráadásul a kormány rezsicsökkentő intézkedéseinek jelentős részét is a szabadpiacon vásárló vállalkozók fizethetik meg a rendszerhasználati díjak emelkedésével. A többletkiadás azonban kikerülhető. Összegyűjtöttük, hogyan csökkentheti céges energiaszámláit anélkül, hogy kapacitásai sérülnének, vagy a dolgozók komfortérzete csökkenne.
hirdetés

Kép:PP/BartosGyula

A válságban minden egyes megtakarított forint megkeresett forintként is felfogható, ezért a költséghatékony működés az összes magyar vállalkozás egyik legfontosabb szempontja kell, hogy legyen. A spórolás azonban vajmi keveset ér, ha annak ára a cégünk hatékonyságának, termelékenységének csökkenése vagy a dolgozók rossz közérzete. Különösen igaz ez céges energiafelhasználásunk optimalizálásánál. Márpedig az energiafogyasztás csökkentése – amellett, hogy a fenntartható gazdaság szempontjából is rendkívül fontos cél – a pénztárcánkra is igencsak jótékony hatással lehet.

1. Válasszunk okosan szolgáltatót!

Egyre több kis- és közepes vállalkozás tartja a versenyképesség egyik eszközének az áram és gáz olcsóbb beszerzését. Ennek megfelelően ez sok helyen ma már a döntéshozói stratégia része, míg néhány évvel ezelőtt a cégek közel egy ötödében a titkárnő vagy az irodavezető asztalára került az energiafogyasztás kérdése.(Csak a kis- és középvállalkozások negyede élt az áramszolgáltató váltás lehetőségével az elmúlt tíz évben.) A vállalkozások céges csomagok széles kínálatából válogathatnak a szabadpiaci energiaszolgáltatóknál. A megfelelő csomag kiválasztásával, illetve az időben történt szolgáltatóváltással akár 3–5 százalékos megtakarítás is elérhető, ami a vállalkozások számára kilowattóránként 0,5–1 forintot jelent. A legkisebb fogyasztási kategóriában ez évi 50–200 ezer kilowattóra, azaz akár 100–150 ezer forint megtakarítást eredményez.

Spóroljon céges flottáján is!
Kevés vállalat ügyel arra, hogy flottáját a szavakon túl valóban fenntartható módon üzemeltesse. Pedig az így elérhető megtakarítás elérheti a teljes üzemanyagköltség 10 százalékát is. Ügyeljünk arra a beszerzésnél, hogy a kiválasztott gépjármű lehetőleg részben újrahasznosított anyagokból készüljön, és újrahasznosítható is legyen! Figyeljünk a fogyasztás mellett a kombinált szén-dioxid-kibocsátásra: az elfogadható érték 130 gramm/kilométer alatt van! Vezessünk be monitoringrendszert a vezetői szokások ellenőrzésére, illetve alakítsunk ki egy megfelelő visszajelzési mechanizmust a gépjármű használói számára! Itt olvashat erről bővebben!
2. A legfontosabb az emberi tényező!

Akármilyen olcsón vásároljuk is az energiát, mit sem ér a megtakarítás, ha a radiátorral az utcát fűtjük, a légkondicionálás pedig 10 fokra hűti az üres irodát a nyári hétvégéken. Az irodák és a munkaterületek megfelelő világításával 2–4 százalék költséget spórolhatunk, míg az ésszerű nyári belsőhőmérséklet-szabályozással, a légkondicionáló-használat szabályozásával további 3–6 százalékot takaríthatunk meg. Sok esetben már a mérési adatokra alapozott tájékoztató anyag is hatásos eszköz a cégvezetés kezében, amennyiben annak alapján retorziókat helyez kilátásba a pazarló dolgozók megregulázására. Az odafigyeléssel megtakarítható energiamennyiség éves szinten a 10 százalékot is elérheti, ez a legkisebb fogyasztási kategóriában 200–300 ezer forint éves megtakarítást jelenthet.

3. Ne féljünk az újtól!

Egy komoly beruházás általában elrettentő. Az energiára fordított kiadások azonban – az odafigyelés és a fogyasztási szokásokhoz illeszkedő csomag kiválasztásán túl – leginkább fejlesztéssel, új technológiák alkalmazásával minimalizálhatók. Épületgépészeti felújításokkal, a világítótestek cseréjével, az épületek megfelelő szigetelésével energiafogyasztásunk tetemes részét, szakértők becslése szerint akár 30 százalékát is megtakaríthatjuk. Villamosenergia-fogyasztásra átszámítva a legkisebb fogyasztási kategóriában ez mintegy 600 ezer forint éves megtakarítást eredményezhet.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo