hirdetés

Tippek a cég energiaszámlájának csökkentésére

Az energiaárak az inflációt meghaladó mértékben drágultak az elmúlt években, évtizedben. Ráadásul a kormány rezsicsökkentő intézkedéseinek jelentős részét is a szabadpiacon vásárló vállalkozók fizethetik meg a rendszerhasználati díjak emelkedésével. A többletkiadás azonban kikerülhető. Összegyűjtöttük, hogyan csökkentheti céges energiaszámláit anélkül, hogy kapacitásai sérülnének, vagy a dolgozók komfortérzete csökkenne.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Kép:PP/BartosGyula

A válságban minden egyes megtakarított forint megkeresett forintként is felfogható, ezért a költséghatékony működés az összes magyar vállalkozás egyik legfontosabb szempontja kell, hogy legyen. A spórolás azonban vajmi keveset ér, ha annak ára a cégünk hatékonyságának, termelékenységének csökkenése vagy a dolgozók rossz közérzete. Különösen igaz ez céges energiafelhasználásunk optimalizálásánál. Márpedig az energiafogyasztás csökkentése – amellett, hogy a fenntartható gazdaság szempontjából is rendkívül fontos cél – a pénztárcánkra is igencsak jótékony hatással lehet.

1. Válasszunk okosan szolgáltatót!

Egyre több kis- és közepes vállalkozás tartja a versenyképesség egyik eszközének az áram és gáz olcsóbb beszerzését. Ennek megfelelően ez sok helyen ma már a döntéshozói stratégia része, míg néhány évvel ezelőtt a cégek közel egy ötödében a titkárnő vagy az irodavezető asztalára került az energiafogyasztás kérdése.(Csak a kis- és középvállalkozások negyede élt az áramszolgáltató váltás lehetőségével az elmúlt tíz évben.) A vállalkozások céges csomagok széles kínálatából válogathatnak a szabadpiaci energiaszolgáltatóknál. A megfelelő csomag kiválasztásával, illetve az időben történt szolgáltatóváltással akár 3–5 százalékos megtakarítás is elérhető, ami a vállalkozások számára kilowattóránként 0,5–1 forintot jelent. A legkisebb fogyasztási kategóriában ez évi 50–200 ezer kilowattóra, azaz akár 100–150 ezer forint megtakarítást eredményez.

Spóroljon céges flottáján is!
Kevés vállalat ügyel arra, hogy flottáját a szavakon túl valóban fenntartható módon üzemeltesse. Pedig az így elérhető megtakarítás elérheti a teljes üzemanyagköltség 10 százalékát is. Ügyeljünk arra a beszerzésnél, hogy a kiválasztott gépjármű lehetőleg részben újrahasznosított anyagokból készüljön, és újrahasznosítható is legyen! Figyeljünk a fogyasztás mellett a kombinált szén-dioxid-kibocsátásra: az elfogadható érték 130 gramm/kilométer alatt van! Vezessünk be monitoringrendszert a vezetői szokások ellenőrzésére, illetve alakítsunk ki egy megfelelő visszajelzési mechanizmust a gépjármű használói számára! Itt olvashat erről bővebben!
2. A legfontosabb az emberi tényező!

Akármilyen olcsón vásároljuk is az energiát, mit sem ér a megtakarítás, ha a radiátorral az utcát fűtjük, a légkondicionálás pedig 10 fokra hűti az üres irodát a nyári hétvégéken. Az irodák és a munkaterületek megfelelő világításával 2–4 százalék költséget spórolhatunk, míg az ésszerű nyári belsőhőmérséklet-szabályozással, a légkondicionáló-használat szabályozásával további 3–6 százalékot takaríthatunk meg. Sok esetben már a mérési adatokra alapozott tájékoztató anyag is hatásos eszköz a cégvezetés kezében, amennyiben annak alapján retorziókat helyez kilátásba a pazarló dolgozók megregulázására. Az odafigyeléssel megtakarítható energiamennyiség éves szinten a 10 százalékot is elérheti, ez a legkisebb fogyasztási kategóriában 200–300 ezer forint éves megtakarítást jelenthet.

3. Ne féljünk az újtól!

Egy komoly beruházás általában elrettentő. Az energiára fordított kiadások azonban – az odafigyelés és a fogyasztási szokásokhoz illeszkedő csomag kiválasztásán túl – leginkább fejlesztéssel, új technológiák alkalmazásával minimalizálhatók. Épületgépészeti felújításokkal, a világítótestek cseréjével, az épületek megfelelő szigetelésével energiafogyasztásunk tetemes részét, szakértők becslése szerint akár 30 százalékát is megtakaríthatjuk. Villamosenergia-fogyasztásra átszámítva a legkisebb fogyasztási kategóriában ez mintegy 600 ezer forint éves megtakarítást eredményezhet.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo