Számlahiba miatt elvész az adólevonási jog?

Korábban az adóhatóság a számla formai hibáira hivatkozva is megtagadta az adólevonási jogot, de az Európai Bíróság egy ítéletével felülírta a magyar gyakorlatot – hívta fel a figyelmet az RSM-DTM szakértője.

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: SXC

A számla kötelező adattartalmára vonatkozó előírásokat az áfatörvény tartalmazza tételesen. A NAV pedig külön információs füzetet tett közzé a számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályairól. Korábban az adóhatóság önmagában a számla formai hibájára tekintettel is megtagadta az adólevonási jogot, anélkül, hogy a számla javítására az ellenőrzés során lehetőséget biztosított volna. Szerencsére azonban az Európai Bíróság ítéletei alapján ez a gyakorlatot rövid időn belül megszüntették – hívta fel a figyelmet Fekete Zoltán Titusz, az RSM-DTM adómenedzsere legfrissebb blogbejegyzésében.

Az uniós jog segíthet a NAV-val szemben
Elviekben a jóhiszemű vállalkozásokat védi a NAV útmutatója, a gyakorlat azonban mást mutat a szakértők szerint. A jogsértő határozatokba Magyarországon sem kell beletörődni: ha valós az ügylet és jogszabályszerű a számla, élni kell az áfa-visszatérítés jogával.
Az adólevonási jog nem korlátozható önmagában a számla formai hibája miatt Főszabály szerint az adólevonási jog nem korlátozható önmagában a számla formai hibája miatt, az adólevonási jogot nem lehet megtagadni ezzel az indokkal. Amennyiben az ellenőrzés megállapítása szerint a gazdasági esemény a számlában foglaltak szerint megtörtént, azonban a számla az áfatörvény által előírt, kötelezően szerepeltetendő adatok valamelyikét nem vagy helytelenül tartalmazza, az adóhatóságnak fel kell hívnia az adóalanyt a számla hibájának a kijavíttatására, illetve a hiányok pótlására.

Abban az esetben, ha az adóalany a valós adatok alapján az áfatörvény rendelkezéseinek megfelelően módosított számlát az eljárás során, az adóhatóság határozatának jogerőssé válásáig bemutatja, az adólevonási joga – az egyéb feltételek fennállása esetén – az adólevonási jog keletkezésének adómegállapítási időszakára, illetve az azt követő (elévülési időn belüli) adómegállapítási időszakra vonatkozóan sem korlátozható.

Ahogy a Pannon Gép Centrum Kft. ügyében hozott Európai Bírósági döntés azt is megállította, hogy amennyiben a levonás anyagi jogi feltételei teljesülnek és a javított számla tartalmazza a szolgáltatásnyújtás teljesítésének pontos időpontját, úgy az általános forgalmi adó levonása akkor sem tagadható meg, ha a sztornó számla és a javított számla sorszámozása eltérő.

Feltétel az árbevétel az áfalevonási joghoz?
Az állami adóhatóság (NAV) általános forgalmi adóban tett megállapításainak döntő hányadát az adólevonási jog elvitatása adja. A tapasztalatok alapján néhány tipikus helyzetet összegeztünk az RSM-DTM szakértőjének segítségével, amely iránymutatást nyújthat az áfalevonási jog megítélésének kérdésében.

Véleményvezér

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.
A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót

A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót 

Vendégbefektetői jogviszony bevezetéséről készült törvénytervezet. A szakembereket az elképzelés erősen emlékezteti a csúfosan megbukott letelepedési kötvényekre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo