hirdetés

Sok magyar céget érinthet az új cseh szabályozás

Merőben új alapokra helyeződik a Cseh Köztársaság eddigi magánjogi szabályozása. A 2014. január 1-jén hatályba lépő új cseh Polgári Törvénykönyv és Kereskedelmi Kódex az üzleti élet szinte valamennyi területét érinti.
hirdetés

Sok száz magyar vállalkozást érinthetnek a változások - KÉP: SXC

A változások nem engednek hosszú felkészülési időt, azok jelentős része már a folyamatban lévő ügyekre, a már létrejött jogviszonyokra is alkalmazandók lesznek. „Valamennyi Csehországban működő vállalkozásnak fel kell készülni a változásokra” – jegyzi meg Torsten Braner, a TaylorWessing enwc nemzetközi ügyvédi iroda partnere.

Bár a cseh magánjogi szabályozás már a piacgazdaságra történő áttéréskor gyökeresen módosult, egy új polgári törvénykönyv elfogadására – Magyarországhoz hasonlóan – két évtizedet kellett várni. A közösségi jogász kiemeli: az új kódexek széleskörű változásokat hoznak, ezért minden Csehországban működő vállalkozásnak érdemes már most elkezdenie a felkészülést.

Szigorúbb ÁSZF szabályozás

Példaként említi Torsten Braner, hogy jelentősen szigorodik az általános szerződési feltételekre vonatkozó szabályozás. A szigorítás gyakorlatilag kizárja a „rejtett szabályok” alkalmazását. Az új szabályozás értelmében ugyanis az általános gyakorlattól eltérő, gyakran vitatott kérdések csak akkor válnak érvényessé, ha a felek közötti egyedi szerződésben is szerepelnek. Az üzlethelyiségek bérletére vonatkozó új szabályozás értelmében – a felek eltérő szerződéses rendelkezésének hiányában – a bérbeadó köteles a szerződés lejártakor a bérlő valamennyi beruházását megtéríteni. „2014. január elsejétől ezért sokba kerülhet az üzlethelyiségek bérbeadóinak, ha nem elég figyelmesek a szerződéskötéskor” – jegyzi meg a közösségi jogász.

„Bevezetik a magyar jogban már ismert azon szabályt is, amely alapelvként kezeli, hogy a földtulajdonost illeti a földterületén lévő épület tulajdonjoga. Az új alapelv alkalmazása az ingatlanokhoz kapcsolódó jogügyletek egyszerűsödését eredményezheti” – összegez Torsten Braner.

Kiszámíthatósággal csábít Németország
Egy magyar állampolgár, vagy magyar társaság, korlátozások nélkül alapíthat céget, vagy telephelyet Németországban, amely nem csak a piac méretével, hanem a szabályozási környezet kiszámíthatóságával is vonzza a magyar vállalkozásokat. A stabil gazdaság, a vállalkozóbarát jog- és adórendszer is komoly csáberőt képviselhet azoknak, akik külföld felé kacsingatnak.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo