hirdetés

Robotok, kognitív technológia és a dolgok internete

A kognitív technológia, a különböző folyamatok robotokkal való automatizálása, valamint a „dologok internetje” lehet a három legbefolyásosabb technológiai tényező a következő három évben – derül ki a KPMG friss, a világ vezető iparági elemzőinek körében készített felméréséből. Fontos, hogy a Magyarországon működő vállalatok is aktív szereplői legyenek a digitalizáció okozta változásnak.
hirdetés

Hogyan hat a világra a digitális transzformáció, a vásárlók példátlan elkötelezettsége, és az intelligens automatizáció rendkívül gyors fejlődése? Ezek a kérdések voltak a KPMG május 8-án Bostonban megrendezett, idei globális elemzői napjának fő témái. A “Shaping the 21st Century Enterprise – for Our Clients and Ourselves” címet viselő rendezvényen a KPMG vezetői több mint 60, a világ első számú iparági elemzőjével osztották meg tapasztalataikat, és mutattak be új megoldásokat.

Kép: Pixabay

Az eseményt megelőzően a KPMG a diszruptív technológiák relatív hatásairól készített felmérést az elemzők körében. A beérkezett válaszok szerint a kognitív technológia, a különböző folyamatok robotokkal való automatizálása, valamint az „Internet of Things” („dologok internete”) lehet a három legbefolyásosabb technológiai tényező a következő három évben.

A felmérés eredményei kapcsán Mike Nolan, a KPMG egyesült-államokbeli Innovation&Enterprise szervezetének vezetője hangsúlyozta: „a diszrupció nem ismer határokat, és a siker érdekében - hozzánk hasonlóan - ügyfeleinknek is az innovációra kell fókuszálniuk”. „A vezetési gyakorlatok és a különböző folyamatok kialakításánál hangsúlyosnak kell lennie az innovációnak, így ugyanis a vállatok képesek lesznek megérteni a piaci jeleket, okos befektetési döntéseket hozni, és létrehozni azokat a technológiai képességeket, amelyek a vállalkozás sikeres átalakításához szükségesek” – tette hozzá.

Meghekkelt robotok a gyárakban
Ha robotokkal kapcsolatos kibertámadásokról van szó, az emberek többsége valószínűleg rögtön valamelyik legfrissebb hollywoodi kasszasikerre asszociál. A valóság azonban az, hogy ma már minden termelési folyamatban kulcsszerepet játszanak az ipari robotrendszerek – a számítógépes chipek, az autók, de még az üveg gyártásában is. Ezek a rendszerek pedig sajnos sok esetben feltörhetők - hívja fel a veszélyre a figyelmet új jelentésében a Trend Micro.
A fogyasztói élmény fontossága

A felmérésből az is kiderül, hogy az üzleti vezetők számára stratégiai prioritást jelent a fogyasztókra fordított figyelem. A szofisztikált adatok és elemzések, az innovatív megközelítések és a következő generációs technológiák jobban segítik a vállalkozásokat a fogyasztói preferenciák megérésében, mint eddig valaha.

Ennek kapcsán Tim Jones, a KPMG globális Management Consulting vezetője a KPMG legutóbbi globális vezérigazgatói felmérésének eredményeire utalt vissza, melyekből az látszott, hogy a vezérigazgatók közel 90 százaléka nem csak a változó fogyasztói lojalitás miatt aggódik, hanem amiatt is, hogy jelenlegi termékük vagy szolgáltatásuk három év múlva is releváns lesz-e vevőik számára.

Digitalizáció: lehetőség és nem veszély

Winkler Zsolt, a KPMG igazgatója szerint fontos, hogy a Magyarországon működő vállalatok is aktív szereplői legyenek a digitalizáció okozta változásnak, és ebben elsősorban a lehetőséget, és ne a veszélyt vagy a munkaerő gépekkel történő helyettesítését lássák csak. „A robotizációval, a folyamatok automatizációjával felszabaduló munkaerő biztosíthat alapot arra, hogy a vállalatok szervezeti működési modelljüket akként alakítsák, hogy azok új piacokra, új termékek innovációjához vagy ügyfél-elégedettségük növeléséhez vezessenek olyan, eddig ismeretlen adatfeldolgozási képességek alkalmazásával, melyek a kognitív technológiák megjelenésével érkeznek el mindennapjainkba.”

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo