Minden egyes kereskedőt ellenőriz a NAV

Megrendelte, de nem kapott visszajelzést? Regisztrált, de nem rendelte meg? Megrendelte, de nem a NAV-on keresztül? Az adóhatóság minden egyes kereskedőnél átnézi, minden rendben van-e a kasszacserével kapcsolatban. Ön ne fizessen rá! A NAV ellenőrizni és szigorúan szankcionálni fogja azokat az adózókat, akik nem teljesítik az új típusú pénztárgépek beszerzésére és beüzemelésére vonatkozó kötelezettségüket.

A PC-s kasszákat jövő év elejéig kell cserélni - Kép: Onlinekassza.hu

Több tízezer kereskedő még nem rendelt elektronikus adatkapcsolatra képes kasszát, pedig regisztrációs kódot kértek a NAV-tól – legalábbis ez derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataiból. Az átállással érintett vállalkozói kör eddig több mint 120 ezer új típusú pénztárgépet rendelt meg a forgalmazók adatszolgáltatása alapján. A megrendelések száma elmarad az adóhatóság által kiadott regisztrációs kódok számától, (ami a kétszázezret is eléri) ezért a NAV célirányos ellenőrzést indít azoknál a vállalkozásoknál, amelyeknél hiányosságot tapasztal. Azok az adózók, akik nem teljesítették az átállás érdekében előírt kötelezettségeiket mulasztási bírságra, súlyosabb esetben üzletbezárásra is számíthatnak. (Pedig nagy valószínűséggel nem jön össze határidőre a kasszacsere!)

A pénztárgép-forgalmazóknak a 2013. november 16. előtt felvett, online pénztárgépre szóló megrendelésekről 2013. december 2-ig adatot kellett szolgáltatniuk a NAV-nak a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek üzemeltetésének, szervizelésének egyes, az adóügyi ellenőrző egységgel rendelkező pénztárgépekre való átállást elősegítő szabályokról szóló NGM rendelet (50/2013., XI. 15., 4. § (1) bekezdés) alapján.

A NAV-hoz több mint 120 ezer leadott megrendelésről érkezett adat, ugyanakkor a beérkezett adatok egy része további tisztázást igényel az adózó vagy a forgalmazó bevonásával. A beérkezett adatok alapján a NAV kapcsolatba lép minden adóalannyal, aki regisztrációs kódot igényelt.

Első körben értesíti azokat, akik kértek regisztrációs kódot, de online pénztárgépre leadott megrendeléssel nem rendelkeznek. Ennek több oka is lehet. Például az, aki pénztárgéphasználatra nem kötelezett, vagy jelenleg elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépet használ, annak az értesítést követően egyelőre további teendője nincs. A NAV – az értesítések megküldésével párhuzamosan – megkezdi az ellenőrzéseket, kifejezetten azokra koncentrálva, akik egyáltalán nem rendelkeznek megrendeléssel.

Nem kell félni a számlától
A pénztárgépcserére kötelezett vállalkozások új pénztárgép vásárlása helyett választhatják a számlázóprogram használatát is, így nem kell feltétlenül online kapcsolatban lenniük az adóhatósággal. Bár az adóalanyoknak elviekben valóban van lehetőségük arra, hogy nyugta helyett minden esetben számlát bocsássanak ki, a gyakorlati alkalmazhatóságot nagyban nehezíti, hogy az áfatörvény pontosan meghatározza a kibocsátott számla adattartalmi követelményeit. Eszerint magánszemély beszerzők, igénybe vevők esetén is a számla kötelező adattartalma egyebek mellett a beszerző, igénybe vevő neve és lakcíme. E feltételnek való megfeleléssel kapcsolatban gyakorlati problémát jelenthet, hogy a magánszemély vevő ilyen jellegű adatszolgáltatásra nem kötelezhető, ezért a NAV szerint nem életszerű, hogy ez a gyakorlat az általánosságban elterjedjen.
„Azzal az adóalannyal szemben, aki megszegi a pénztárgép üzemeltetésére vonatkozó kötelezettségeket, mulasztási bírság kiszabásának van helye, amelynek mértéke magánszemély esetén 500 ezer forintig, nem magánszemély esetén 1 millió forintig terjedhet. Sőt, 2014. január 1-jétől az adóhivatal 12 nyitvatartási napra be is zárhatja a pénztárgép üzemelésére vonatkozó szabályokat súlyosan megsértő adózó üzlethelységét” – figyelmeztette a kereskedőket közleményében az adóhatóság.

Ugyancsak ellenőrzésre és szankcióra számíthatnak azok, akik akadályozzák az online pénztárgép beüzemelését, például azt nem veszik át, illetve azok, akik még regisztrációs kódot sem igényeltek a NAV-tól.

Amennyiben a forgalmazó az adózó részére megkísérelte az online pénztárgép leszállítását, de ennek ellenére az adózó nem online pénztárgépet üzemeltet – ennek okától függetlenül – mulasztási bírság kiszabására kerül sor.

Mindenhol január 1. a határidő, nincs kivétel
Hiába kérték iparági szereplők az online pénztárgépek bevezetésének elhalasztását a benzinkutak esetében, az NGM szerint az átállás megoldható, amennyiben a NAV hiányosságot állapít meg, szankcionálni fog.
2013. november 16. óta a NAV már csak a megrendelési felületen leadott megrendelést fogadja el, közvetlenül a forgalmazónál, illetve esetleg a szerviznél leadott megrendelést nem. Az ilyen megrendeléssel rendelkezők mielőbb pótolják mulasztásukat, és megrendelésüket adják le NAV honlapján keresztül, mert az adóhivatal ezt is ellenőrzi, és a mulasztást szankcionálja.

Éppen ezért a NAV lépéseket tesz az olyan hirdetések feladójával szemben, amelyek a központi megrendelési felületen kívüli, közvetlen megrendelésre adnak lehetőséget, amely megrendeléseket a NAV az ellenőrzéskor nem fogadja el.

Több adózó jelezte, hogy annak ellenére kapott a NAV-tól értesítést, hogy rendelkezik a forgalmazó által visszaigazolt, 2013. november 16. előtt kötött szerződéssel (megrendeléssel). Ezekben az esetekben az adóhatóság a forgalmazó bevonásával tisztázza a tényállást, és szükség szerint a forgalmazót pótlólagos adatszolgáltatás teljesítésére hívja fel.

Második körben azok kapnak értesítést a NAV-tól, akiktől megérkezett az adat, de az nem egyértelmű. Több alkalommal előfordult ugyanis, hogy az adózó által megkért regisztrációs kódhoz más adózó nevet jelentettek be, vagy, hogy ugyanarra a regisztrációs kódra két forgalmazótól is érkezett adat. A félreértések tisztázására, a NAV értesítése alapján ezeknek az adóalanyoknak meg kell erősíteniük megrendelésüket az interneten keresztül, az erre kialakított felületen. Ezzel elkerülhető a regisztrációs kódok hibás felhasználása, az esetleges visszaélés.

Harmadik körben azok kapnak visszajelzést, akikről nem forgalmazótól, illetve nem forgalmazható pénztárgépre vonatkozó megrendelési adat érkezett, ezek a megrendelések ugyanis nem érvényesek, az adózónak intézkednie kell új megrendelés leadásáról, immár kizárólag az erre a célra rendszeresített felületen. A MEKH ugyanis októberben több pénztárgép forgalmazási engedélyét is felfüggesztette, illetve visszavonta, többek között az SAM4S NR270 ONLINE gép engedélyét is. Mint azt korábban megírtuk, ez a típus volt az, amelynek megvásárlását a kormány támogatta, így kétséges, mi lesz azzal a tízezer kereskedővel, aki a 100 ezer forintos maximált ár reményében órák alatt lefoglalta a kasszákat. A portál szerint kérdés, hogy mi történik most azokkal a boltosokkal, akik ebből a típusból akartak vásárolni, leadták a megrendelést, tehát jogilag nincs érvényes, megrendelt kasszájuk, és így akár meg is büntetheti őket a NAV.

Az ellenőrzések során nem mindegy, milyen hozzáállással találkoznak a NAV munkatársai – mondta a hatóság adóügyekért felelős szóvivője. Aszalós Andrea arról tájékoztatta az onlinekassza.hu-t, hogy azokat a kiskasszás vállalkozókat semmiképp sem büntetik meg, akik érvényes megrendeléssel rendelkeznek. A forgalmazótól kapott visszaigazolásban szereplő határidőig jogosan használják a régi kasszájukat. PC-s alapú kasszák esetében is más megítélés alá esik az, aki mindent megtett az átállás érdekében, mint az, aki elmulasztotta a kötelezettségét. Nem a büntetés a hatóság célja, de be kell tartatnunk a vonatkozó jogszabályokat – tette hozzá a szóvivő.

Jövő nyárig is eltarthat a kasszacsere
Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint jövő júniusig is eltarthat a pénztárgépek cseréje. A csúszás véleménye szerint abból adódik, hogy többször változtattak a műszaki követelményeken, ami hátráltatta a fejlesztői munkát. Tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy olyanért fenyegetik üzletbezárással a kereskedőket, amiről nem tehetnek – jelentette ki a főtitkár. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a közelmúltban jelentette be, hogy január elsején hipermarket nem nyithat ki online kassza nélkül.
 

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo