Okoson jobb az app, mint a reklám

Egyre inkább előtérbe kerülnek az okos mobileszközök a digitális médiafogyasztásban, a cégek mégis csak alig-alig fordítanak figyelmet erre a szegmensre, ha pedig megteszik, azt sem hatékony formában.

Zavaróak a reklámok - Kép: SXC

Az okoseszközök évtizedét éljük, nem csak az it-szektorban, hanem a marketingben is. Ma már a magyar lakosság több mint fele százaléka rendelkezik valamilyen okoseszközzel, és a médiafogyasztás több mint 11 százaléka ezeken a platformokon keresztül zajlik. A reklámköltéseknek mégis csak alig egy százalékát fordítják a cégek erre a szegmensre. (Több is azt igazolja, hogy robbanásszerűen nő a tabletek és okostelefonok piaca.)

Ráadásul Sunil Gupta, a Harvard Business School professzora szerint azt az egy százalékot sem hatékonyan. „A felmérések szerint a mobilreklámok nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Egy körömnyi banner, vagy egy fél mondatos szöveges hirdetés, ami még éppen elfér egy okostelefonon megnyitott oldal valamelyik sarkában, csak arra jó, hogy zavarja a felhasználókat” – írta a professzor a Harvard Business Manager internetes kiadásában.

A „virsliujj effektus”

A mobilfelületeken a reklámok jobban zavarják a felhasználókat, mint bármely más felületen, a mobileszközeiket ugyanis a „magánszférájuk” részeként kezelik – derül ki a Gallup 2012-es felméréséből. Ötből négy felhasználó szerint a reklámok egyenesen „elfogadhatatlanok”. Ráadásul váratlanul ugranak elő: mivel az interneten a reklámok a képernyő jobb szélén találhatóak, a felhasználók az okos platfromokon is ott várják őket. Csakhogy a mobileszközök jelentős részén nincs elegendő képernyőfelület egy teljes jobboldali reklámsávhoz, így a hirdetéseket

Egy ágyban az ügyféllel
Az okostelefonok elterjedése olyan rohamos, hogy mára az online marketing egyik legfontosabb csatornájává kezd válni. Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a mobilos megjelenéssel kapcsolatban.
oda helyezik, ahova tudják. Ugyan a felmérések szerint a mobilhirdetések átkattintási rátája messze magasabb, mint a „hagyományos” internetes felületeken, a szakemberek szerint ezért elsősorban a „virsliujj effektus” tehető felelőssé: mivel a reklámok nagyon kicsik, a felhasználók a legtöbbször véletlenül érnek hozzájuk az érintőképernyőn, amikor valami teljesen mást szeretnének megnyomni.

Inkább applikációk

A szakember szerint az okostelefonok és táblagépek esetén ugyanaz a kísérletezési fázis zajlik, mint a hatvanas években a televízió, vagy a kilencvenes években az internetes felületek megjelenésével. „A korai tévéreklámokban egy bemondó olvasta fel a reklámszöveget, éppúgy, mint a rádiós hirdetéseknél, míg az első internetes reklámok csak statikus állóképek voltak, hasonlóan a printlapok hirdetési oldalaihoz. Egyikből sem sült ki semmi érdemleges” – hangsúlyozta a professzor, aki szerint az új platformok új marketing formát követelnek meg: az applikációkat.

„A legtöbb felhasználó nem is tekinti ezeket a miniprogramokat reklámnak, hanem a hasznosságuk, vagy a szórakoztató értékük alapján becsüli meg őket, így nem si találják őket zavarónak” – vélte a szakember.

Kik azok a mobinauták?
Az elmúlt években látványosan nőtt az okostelefont használók száma, már közel 2,3 millióan rendelkeznek ilyen készülékkel. Az új ügyfelek kétharmada pedig ezeket választja. Őket mobinautáknak nevezi az Ipsos, róluk készült egy kutatás. A telefon aktív része a mindennapoknak. „Az okostelefonos vásárlást nemcsak a szükség, hanem az egyre kedvezőbb kereskedelmi ajánlatok is motiválják, illetve azt láthatjuk, hogy 2011–2012 volt kiugró növekedés a szegmensben. A legnépszerűbb alkalmazások egyértelműen a játékok, a mobinauták 70 százaléka töltött le már valamilyen játékot, második helyen pedig a navigációs, GPS, illetve közlekedéssel kapcsolatos applikációk állnak” – mondta Szilágyi Ákos, az Ipsos senior kutatási elemzője a GazdaságTV-nek adott interjújában.

Véleményvezér

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo