Offshore - Csak szabályosan!

Érdemes megvizsgálni olyan adótervezési lehetőségeket, amelyek komoly költségelőnnyel járhatnak a magyar vállalkozók számára, ugyanakkor a nemzetközi szabályok, korlátok betartása ehhez elengedhetetlen.

„Pontosan a börtönfal választja el az adóelkerülést és az adótervezést” – vélekedett Mihály Péter a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Piac&Profit közös rendezvényén. A Cégépítés külföldön címmel, a Kkv Akadémia sorozat keretein belül megrendezett konferencián a szakember kiemelte, hogy érdemes megvizsgálni olyan adótervezési lehetőségeket, amelyek komoly költségelőnnyel járhatnak a magyar vállalkozók számára, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nemzetközi szabályok, korlátok betartása ehhez elengedhetetlen.

Az adócsalást sehol sem tolerálják, de vannak lehetőségek az előnyös adótervezésre - Kép: SXC

„Fiktív ügyeletek, fiktív számlák befogadását sehol sem tolerálják, így adócsalással se itthon, se külföldön ne próbálkozzunk. Az adótervezés azonban azt jelenti, hogy úgy tervezzük az ügyleteinket, hogy lehetőleg minimalizáljuk az utánuk megfizetendő adót.” – mondta Mihály Péter. A szakértő kiemelte, hogy a nemzetközi adótervezéshez fontos, hogy az ügyeleteknek valóban legyen nemzetközi vonatkozása. Ha valakinek nemzetközi ügyletei vannak, nemzetközi kereskedelemben érdekelt, akkor van lehetősége arra, hogy megfontolja az adótervezés különféle lehetőségeit.

Export- import: beszerzési, vagy értékesítési központok létrehozása. (Kínai import esetén pl. beszerzési központ létrehozása Hongkongban, német export esetén pl. értékesítési képviselet alapítása Münchenben)

Tipikus adótervezési ügyletek

Befektetési és finanszírozási ügyletek – jó bankszektorral rendelkező, stabil gazdaságú uniós országokban, ahol alacsony a befektetésből származó jövedelmek adója, pl. Málta, Luxemburg.

Vagyoni értékű jogokkal történő adótervezés – tipikus példa erre az innováció során létrehozott szoftverek szabadalmi jogai, amelyek viszonylag egyszerűen áthelyezhetők kedvezőbb adózású országokba, mint Hollandia.

Melyik uniós országban érdemes céget alapítani?
Nem csak Ciprus biztosít adózási szempontból komoly előnyöket a külföldi cégek számára, hanem van néhány olyan, adóparadicsomnak tekinthető uniós tagállam, ahol érdemes lehet cégalapításban gondolkodni.
Magánszemélyek esetében más jellegű, nem munkajövedelmek, így mondjuk osztalékból származó stb. tőkejövedelmek esetén érdemes lehet adótervezéssel foglalkozni. Itt vannak olyan jellegű megoldások, amik csökkenthetik a magánszemély adóterhelését, de ami adóterheléssel elérhető az inkább a jövedelmekre vonatkozó adóterhelés egy későbbi időpontra történő halasztása. Így a magánszemélyek inkább hosszú távú adótervezésre használhatják a külföldi lehetőségeket, mint a vagyon átörökítésére.

Angliában is érdemes céget alapítani, hogy miért, azt itt megtudhatja!

Eszközök:

Offshore cégek – azaz kedvező adózású országokban bejelentett cégek, amik helyben nem végeznek tevékenységet. A kedvező adózású, sokszor adóparadicsomoknak nevezett országokban (mint Ciprus) volt ez jellemző, azonban a jelenlegi tendenciák ezeknek a helyszíneknek a felszámolása felé mutatnak.

Vannak olyan kedvező adózású helyszíneken – Hongkong, Makaó – létező cégek, amelyek valós tevékenységet végeznek, mégis adóelőnyt élveznek, itt jellemzően csak a belföldi, azaz például kínai tevékenységből származó jövedelem után kell adózni.

Bizonyos helyszíneken speciális jövedelemtípusokat részesítenek előnyben, itt léphetnek be a tőkejövedelmek adóterhelésének eltolása. Ilyen például Hollandia, ahol a leányvállalatok

Fontos szempontok, korlátozások

Rendeltetésszerű joggyakorlás elve – az adótervezésnek nem lehet kizárólagos célja az adóelkerülés.

Hiába külföldi bejegyzésű a társaság, ha annak magyarországi igazgatója van aki túlnyomórészt itthon tartózkodik, akkor annak a társaságnak az üzletvezetési helye Magyarországon vélelmezhető, ezért minden jövedelme után itt kell adót fizetnie.

Hiába van egy külföldi cég, ha annak állandó üzleti telephelyén keresztül végzi vállalkozásán keresztül végzi a tevékenységét, akkor a telephely ott helyben adózik. Ez igaz az építési tevékenységre, ingatlanhasznosítási tevékenységre is.

Forrásadó kérdése: ha egy társaság szolgáltatásokat, vagy finanszírozást nyújt több országa is, akkor ügyelnie kell arra, hogy a célországban milyen forrásadót vet ki az adott állam, illetve milyen mértékben korlátozzák ezt a kettős adóztatást rögzítő egyezmények.

Ingatlanok: az ingatlanhoz kapcsolódó jövedelmek mindig helyben adóznak.

Adóegyezmények: érdemes figyelni!

Sok hazai vállalkozást érint, hogy a magyar kormány, az elmúlt három évben számos külföldi országgal – például Németországgal és az USÁ-val – megkötött adóegyezményét módosította, illetve több régi egyezmény újratárgyalása jelenleg is folyik – hívja fel a figyelmet a MAZARS legfrissebb jelentése. A nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szerint azért érdemes a változásokat követni, mert vannak passzusok, amelyek kiterjesztik az adóztatási lehetőségeket, míg mások hatására kedvezőbbé válik az osztalék forrásadóztatása.

Magyarország legtöbb hatályos adóegyezményét az 1970-80-as években kötötte, amelyek felülvizsgálata – a jelentősen megváltozott gazdasági és adózási környezet miatt – az elmúlt években kezdődött el. A Nagy-Britanniával és Németországgal aláírt adóegyezmény tavaly év eleji változása után idén január 1-jétől a Dániával, Katarral és Grúziával kötött adómegállapodások módosultak, az Amerikai Egyesült Államokkal kötött új egyezmény hatályba lépése pedig az amerikai szenátus jóváhagyására vár.

Részletek a már módosított egyezményekről itt olvashatók!

A már módosított egyezmények mellett többek között a Luxemburggal, Belgiummal, Svájccal, Ausztriával és Olaszországgal kötött adópaktumok módosítása is folyamatban van. A közeljövőben az előbb említetteken kívül Magyarország számos más állammal kötött egyezményét tervezi újratárgyalni, valamint adóegyezmény megkötéséről tárgyal Irakkal, Szaúd-Arábiával, Ománnal és Panamával is.

Óriásit bukhattak, akik Ciprusan tartották a pénzüket
A Kkv-Akadémia minden résztvevője felhívta a figyelmet arra, hogy a ciprusi események rávilágítanak az adóparadicsomok problémáira, nevezetesen a pénzügyi válság hatására egyre inkább szaporodó, nemzetközi nyomásra bevezetett korlátozó intézkedésekre. Ami viszont Cipruson történt, az elemzők szerint is példátlan a modern piacgazdaságok történetében, a Barclay's Capitals szerint az Unió ezzel átlépte a Rubicont, és immár minden, eddig adóparadicsomként számon tartott országnak ügyelnie kell a betétkivonás jeleire. A múlt héten elfogadott pénzügyi mentőcsomag részeként ugyanis a ciprusi bankokban elhelyezett, 100 ezer euró feletti betéteket zárolták, a ciprusi központi bank (Bank of Ciprus) közlése szerint legalább betétek hatvan százalékára keresztet vethetnek a tulajdonosok. A zárolt számlákon található vagyonok 37,5 százalékáért banki részvényeket kapnak a tulajdonosok, 22,5 százalékot a bankok egyfajta vésztartalékba helyeznek, amelyből a jövendő veszteségeiket fedezhetik, míg a fennmaradó 40 százalékot visszafizetik a betéteseknek - kamatostul - amint a "helyzet lehetővé teszi."

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo