hirdetés

Nyugodtan lehet túlzottan optimista!

Túlzottan optimista? Úgy érzi, a pohár mindig félig tele van, Önnek minden sikerülni fog, baj csak másokat érhet? Ne szálljon le a felhők közül, a jó vállalkozó egyik ismérve ugyanis az, hogy soha nem adja fel.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Kép: FreeDigitalPhotos.net/Chaiwat

Egy most megjelent tanulmány szerint a komoly vállalkozók valóban nem könnyen dobják be a törülközőt: a többséggel ellentétben sok-sok kudarc ellenére is inkább az eredményeikre büszkék. Hogy egy másik sporthasonlattal éljünk: bár minél többször rúgunk kapura, annál valószínűbb, hogy be is találunk, a legtöbbünk sajnos nem így van programozva. Az emberiség nagy többsége inkább lebeszéli magát, mondván, hogy a futball nem is neki való. A vállalkozó típus azonban egyáltalán nem ilyen. Úgy tűnik, a hibázás a legkevésbé sem ingatja meg őket az optimizmusukban. (A vállalkozói képességek fejleszthetők! Adunk néhány ötletet, hogy kezdjen hozzá.)

Shafqat Islam, a tartalommarketinggel foglalkozó NewsCred vezére szerint az „irreális optimizmus", ahogy ő nevezi, az alábbiakban fogható meg: „Mint vállalkozó, de mint akármilyen dolgozó, szükségem vannak arra, hogy túlzottan optimista legyek, hogy át tudjak törni akadályokat, véghez tudjak vinni dolgokat, és be tudjak fejezni projekteket határidőre."

Természetesen ennek a hozzáállásnak is megvannak a hátulütői, hiszen az ember könnyen lesz túl agresszív vagy túl ambiciózus egy-egy munkával kapcsolatban, már-már a lehetetlenség határait súrolva, ám ha folyton reális célokat tűzünk ki magunk elé, abból nem sül ki semmi különleges.

Az irreálisan optimista hozzáállás elég szélsőségesnek tűnhet, ám néha igenis segít a kiemelkedő munkavégzésben. Nem hiszi? Mondunk néhány példát arra, miben segít az optimizmus!

Az optimista gondolkodás jobb problémamegoldóvá tesz

A negatív gondolkodás csökkenti az agy kapacitását, hogy nagyobb összefüggésekben tudjon gondolkodni, és megtalálja a kreatív megoldásokat. A félelem és a stressz szorítása, valamint az általuk generált érzelmek – a harag, az önhibáztatás, a szégyen, a pánik és az ellenszenv – mind egy-egy szűk területre fókuszálják a gondolatokat, ahonnan nem látszanak a jó megoldások.

A pozitív gondolatok segítenek úrrá lenni a negatív érzéseken. Ha valaki képes pozitívan szemlélni egy negatív eseményt, könnyebben túl is teszi magát rajta. Nem arról van szó, hogy az ember kimászik egy hullámvölgyből, és jól érzi magát – egy optimista embernek eleve ez a jó érzés vezérli a mindennapjait. Egy kutatás szerint az irreálisan optimista és magabiztos cégvezetők sokkal könnyebben teszik túl magukat az üzleti kudarcaikon, és sokkal sikeresebben alapítanak új vállalatot. Nem véletlen, hogy a sikeres munkaadók között oly sok a túlzott önbizalommal rendelkező ember. (A kudarcok egyenesen elkerülhetetlen lépcsőfokai a későbbi sikernek! Csak tudni kell őket kezelni.)

Tűzön-vízen át kitartanak a magyar vállalkozók
Ha ismét választania kellene, a magyar vállalkozók döntő többsége újra belevágna saját üzletének elindításába, még a nehéz gazdasági körülmények ellenére is. Habár komoly kihívásokkal kell szembenézniük, a magyar mikro- és kisvállalkozások vezetőinek lelkesedése töretlen – állítja a Regus felmérése.
Gyakorolja az optimizmust!  

A legtöbbünk számára a negatív visszajelzés sokkal erősebb érzelmeket generál, mint a pozitív megerősítés. Éppen ezért szükséges, hogy krízishelyzetben azt vegyük számba, mi az, ami jól megy, és igyekezzünk arra fókuszálni. Ha reggelente néhányszor – akár hangosan – megerősítjük magunkban a pozitív dolgokat, az agyunk elkezdi elhinni őket. Idővel aztán azon veszi észre magát, hogy sokkal optimistábban látja a világot – még akkor is, ha a nehézségek nem fújtak visszavonulót. (Szakértőnk szerint komoly gond a magyar vállalkozásokban, hogy a vezető nem nyugtázza a jót, a sikeres munkát. Teljesen természetesnek veszi.)

A sikerhez kitartás kell. A kitartáshoz pedig önbizalom

Éppen az elkerülhetetlen, „szükséges rossz" kategóriába tartozó kudarcok miatt a jó vállalkozó számára a kitartás az egyik legfontosabb tulajdonság, amit el kell sajátítania. Ahhoz, hogy egy vállalkozó ne vágja sutba az egészet, és menjen el nyolc órában alkalmazottnak, rengeteg önbizalom kell. A jó cégvezetőnek biztosnak kell lennie a termékében vagy szolgáltatásában, és magasról kell tennie azokra, akik csak a negatívumot látják bármely megnyilvánulásában. Az önbizalom fejleszthető! Szakértőnk 8 tippet ad, hogy hogyan kezdjünk hozzá.

Ne hagyja, hogy a bukás megváltoztassa!

Még a legnagyobb vállalkozóknak is vannak látványos melléfogásai. Sőt, nekik vannak csak igazán. Miért? Mert mernek belevágni olyan dolgokba, amibe másnak eszébe sem jut, és vállalják a kockázatot, amit más nem merne. Természetesen ebben a szemléletben vastagon benne van a bukás lehetősége, de még a kudarc sem tántorítja el ezeket a vállalkozókat attól, hogy belevágjanak egy újabb nagy kalandba, ha úgy adódik.

Ha nem elég magabiztos, legalább nézzen ki annak!

Emberek millióinak jelent nehézséget, hogy az elért sikereket a saját személyiségükben kamatoztassák. Úgy érzik, a siker csak véletlen vagy jó időzítés kérdése volt, és várják, mikor múlik el. Pedig magabiztosnak látszani hatalmas érték. Ha sikerül elsajátítania, hogy minden helyzetben úgy tűnjön, mintha pontosan tudná, mit csinál, sikerül majd magát akkor is magabiztosnak éreznie, ha nehéz helyzetbe vagy a komfortzónáján kívül kerül – ez pedig megnyitja majd a kapukat a valódi magabiztosság előtt.

A cikk az alábbi írás alapján készült.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo