Nyomasztják a karácsonyi előkészületek? Segítünk!

Ahhoz, hogy jól sikerüljön a karácsonyi szezon egy cég számára, érdemes alaposan megtervezni és megszervezni a teendőket, így nem lesz kapkodás és megalkuvás, sőt – egy kis marketingre is felhasználhatjuk az így nyert időt. Szakértőnk, Erdős Zsuzsa etikett coach segít!

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:sxc

Az előrelátó cégeknél már elkezdődött a készülődés az év végi ünnepekre. Mostanában teszik meg az első lépéseket az évzáró partik megszervezésében, rendelik meg a karácsonyi, új évi üdvöző lapokat, gondoskodnak az ajándékok beszerzéséről.

Már december elsejétől lehet boldog ünnepeket kívánni, vagyis nem kell, hogy a mi üdvözlőlapunk, ajándékunk elvesszen a sok más ajándék és lap között. Amennyiben azonban az év végi ügyfélpartira szeretnénk meghívni partnereinket és szeretnénk is, hogy részt vegyenek, akkor november közepéig érdemes elküldenünk a meghívókat.

Van azonban öt olyan sarokpont, amelyekre érdemes figyelnünk, ha szeretnénk, hogy jól sikerüljön az ünnepi időszak:

1.) A „Lista”

A „Lista” (listák) összeállítása különös körültekintést igényel. Érdemes tisztáznunk kiknek is szeretnénk boldog ünnepeket kívánni, akár ajándékkal, akár egy szép üdvözlőlappal. Kérjük be a munkatársainktól is a javaslatokat, hogy kiket szeretnének ők megajándékozni, illetve és kik azok, akiknek jó kívánságot szeretnének küldeni.

Ahol nem hibázhatunk: az adatok, a név (helyesírása), pozíció pontos ismerete – az egész ajándékozást tönkreteheti egy ilyen baki!

14 dolog, amit az ünnepek előtt érdemes megtenni
A nyugodt ünnep érdekében muszáj előre gondolkodni - és dolgozni is. érdemes egy olyan év végi stratégiát kialakítani, amellyel biztosíthatja, hogy vállalkozása a lehető legjobb formájában kezdi meg az új évet. Ezzel nemcsak az üzletnek teheti szebbé az ünnepi időszakot, hanem családjának is, hiszen nem kell majd a karácsonyi asztal mellett is a céges ügyek miatt aggódnia.
  • Ki szerepeljen a listánkon?
Természetesen a közvetlen üzleti partnereink, ügyfeleink. Szép gesztus ugyanakkor, ha partnereink azon munkatársait is felvesszük a listánkra, akikkel az év során együtt dolgoztunk. (Ha esetleg ajándékot nem is tudunk vagy akarunk nekik adni, egy elegáns, személyre szóló üdvözlőlap figyelmes gesztus.) Akik tavaly nekünk is boldog ünnepeket kívántak, szintén nem maradhatnak le a listánkról. Különösen azok nevét ellenőrizzük, hogy ott vannak-e, akikről az elmúlt évben megfeledkeztünk és csak azt követően viszonoztuk a jókívánságukat, miután ők már megelőztek bennünket.
  • Hány listát készítsünk?
Gondolkodhatunk úgy, hogy kik azok, akiknek ajándékot szeretnénk adni, illetve kik azok, akiknek üdvözlőlapot küldünk. Nézhetjük abból a szempontból is, hogy kik azok, akiket a cégvezető ajándékoz meg, illetve kiket szeretnének az egyes munkatársak valamilyen figyelmességgel meglepni. (Így elkerülhetőek lesznek a párhuzamosságok.)
Tipp – a tippben
Ha nincs lehetőségünk arra, hogy valamilyen figyelmes ajándékkal lepjük meg üzleti partnerünket, jó ötlet lehet – egy névjegykártya méretű és igényességű - voucher (köznapibb nevén kupon) amely hozzásegíti a felmutatóját, hogy (valóban) előnyös feltételekkel igénybe vegyen egy általunk nyújtott szolgáltatást (vagy vásároljon nálunk), akár a karácsonyi, akár az azt követő időszakban. Azonban vigyázzunk, olyan stílusosan ajánljuk fel ezt lehetőséget, hogy ne legyen „nyomulós marketing” hatása!
2.) Az üdvözlőlap
  • Szép, igényes – lehetőleg eredeti lapot küldjünk. Még van lehetőségünk akár nyomdában is készíttetni – visszafogottan ízléses – üdvözlőlapokat.  („A sarki papírboltban most ezt találtam” hatású lapok – nem tanúskodnak nagy figyelmességről.)
  • Ne csak a lap legyen igényes – a boríték is. Tudjuk: az ördög a részletekben rejlik…
  • Érdemes beletennünk a névjegyünket is, különösen, ha az év során megváltoztak az adataink.
  • Soha ne elégedjünk meg azzal, hogy az előre nyomtatott szöveg alá odakanyarítjuk az aláírásunkat, esetleg megismételve a jókívánságot. Igazán akkor tűnik úgy, hogy szívből jön a jókívánság, ha pár őszinte szó is szerepel a lapon.Megköszönhetjük a közös munkát, kifejezhetjük az örömünket az elmúlt év közös sikere felett, utalhatunk egy közös – kellemes élményre – és arra, hogy azt az elkövetkező évben is szívesen megismételnénk…Azzal, hogy „idejében vagyunk” lehetőségünk van arra, hogy előre végiggondoljuk, melyek legyenek ezek a személyre szóló sorok. Ám vigyázat! Valóban személyre szóló legyen. Annál nagyobb hiba – amely a bizalom megingásához is vezethet - nehezen képzelhető el, mintha két ügyfelünk egymásnak eldicsekszik eredeti és figyelmes jókívánságunkkal és kiderül, hogy mindketten ugyanazokat az előre gyártott „figyelmes sorokat” kapták.
  • Ha ajándékot adunk is, mindig tegyünk mellé üdvözlőlapot. Még akkor is, ha személyesen adjuk át.
Itt fontos megemlíteni:

A karácsonyi, új évi jó kívánság – „postai műfaj”

„Karácsonyi e-mail”, „ünnepi SMS” legyen az bármilyen kedves, humoros – nem létezik! Érthető is, hiszen pont az hiányzik belőlük, ami a karácsony és az ünnepek lényege – a pillanatnyi megállás, az odafigyelés, a törődés…

Sorozatunk következő részében az ajándék kiválasztásáról és átadásáról, valamint a köszönetnyilvánítás szabályairól lesz szó!

dr. Erdős Zsuzsanna etikett tanácsadó és coach www.erdosetikett.hu

Véleményvezér

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.
A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót

A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót 

Vendégbefektetői jogviszony bevezetéséről készült törvénytervezet. A szakembereket az elképzelés erősen emlékezteti a csúfosan megbukott letelepedési kötvényekre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo