Nyolc tipp, amivel spórolhat cégének

Folyamatosan küzd a piacon maradásért? Kiadásai folyamatosan csak nőnek, miközben a bevételei inkább csak csordogálnak? Íme nyolc lépés, amivel könnyedén csökkentheti kiadásait.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sok kicsi sokra megy: százezreket takaríthat meg egy vállalkozás - Kép: Pixabay

1. Legalább kéthavonta ellenőrizze beszállítói árait, vesse össze a versenytársakéval és váltson, ha kell!

Jelentős különbségek lehetnek ugyanannál a terméknél attól függően, hány „kézen megy át” az áru. Egy beszállító-váltással – területtől függően – akár 30-40 százalékot is lehet spórolni, ami elengedhetetlen olyan piacon, ahol az éles verseny miatt nem igazán lehet árat emelni.

2. Rendszeres időközönként vizsgálja felül az alkalmazottai létszámát és munkájuk hatékonyságát és nem utolsósorban azt, hogy abban a munkakörben a leghatékonyabbak-e, amiben foglalkoztatottak.

Elképzelhető, hogy adatrögzítési munkára vettünk fel olyasvalakit, akinek rendkívül jó szervezőkészsége van, de nem annyira precíz. Ez utóbbi miatt munkája ellenőrzésre szorul, ami többletkiadást okoz a vállalkozásnak. Sose késő belátni tévedésünket és másik munkakörbe helyezni őt át. Így elkerülhetjük, hogy olyan munkáért fizessünk, ami nincs elvégezve maradéktalanul és plusz embert fizessünk ugyanazért, amit egy ember is el tud végezni.

3. Motiválja okosan a cégnek üzletszerző és költséget megtakarító kollégákat és versenyeztesse őket egymással!

Dolgozzon ki a munkatársak közreműködésével olyan jutalék- és bónuszrendszert, amelytől valamennyi dolgozó motiváltnak érzi magát. Becsülje meg a jó munkaerőt és váljon meg azoktól, akik hátráltatják a cég működését!

3 trükk: így csökkentsük cégünk banki költségeit!
Itt olvashat pár fogást, amellyel az utóbbi időkben 3–4-szeresére nőtt bankszámlaköltségeket jelentősen visszafoghatja. Lehet, hogy éppen ezzel menthet meg egy munkahelyet vállalkozásában!
4. Mindig számoljon utána a szállítási költségeinek. Ha rendszeresen szüksége van fuvarra, alkalmazzon inkább saját futárt vagy sofőrt ahelyett, hogy kiszervezi ezt a pozíciót.

Saját alkalmazott után járulékot, benzin-és amortizációs költséget, szabadságot kell ugyan fizetni, de megspóroljuk viszont a közvetítő cég hasznát. Ez utóbbi nagyságrendekkel kerülhet többe, mint valamennyi járulékos költség együttesen. Ugyanakkor mérlegelni kell azt is, hogy egy munkavállalóval egy sor egyéb feladat is ránk hárul, mint például helyettesítés a szabadsága alatt.

5. Legyen tisztában azzal, mennyi pénze van a cégnek a bankban, egy-két naponta nézze át a számlatörténetet.

Minden kiadásnak számoljon utána, hogy megéri-e. Naponta vezesse, hogy mire és mennyit költött a cég és mennyi pénz folyt be a „kasszába”. A számlatörténet alapján hetente összegezze a megrendelők, partnerek tartozásait, és törekedjen rá, hogy legkésőbb hónap végén nullázza a kintlévőségeket.

Így verheti rá az adósra a költségeket
Amennyiben a vevő 2013. július 1-jétől fizetési késedelembe esik, számlaként – a késedelmes fizetésből adódó követelés behajtásának költségeire – 40 eurónak megfelelő átalány fizetésére kötelezhető. Na de pontosan mikor?
6. Negyedévente hasonlítsa össze a telefon-, internet szolgáltatók díjait, a banki tranzakciós költségeket, biztosítási díjakat.

Egy-egy akció flottacsomagra vagy csábító kedvezmény céges számlanyitásra több tízezret hozhat a konyhára. A különböző szolgáltatók árainak rendszeres összehasonlításával célszerű megbízni az egyik alkalmazottat és jutalmazni minden alkalommal, ha sikerül jobb üzletet kötnie a meglévőnél. 

7. A barter-ügylet nem jár pénzmozgással, de néha drágább, mint a fizetett szolgáltatás. Számolja ki, mennyibe kerülne, ha ugyanazért a szolgáltatásért fizetnie kellene és gondolja végig, hogy nem járna-e jobban, mint a barterrel. . Ne sajnálja az időt rá, nagy meglepetésben lehet része. Könnyen kiderülhet, hogy mi a terméket, ami a barter alapját képezi, drágább előállítani, mint az adott szolgáltatásért fizetni.

8. Vásároljon használt és újrahasznosított eszközöket vállalkozásába

Az új eszközök töredékéért lehet kapni használt irodaszereket, számítástechnikai eszközöket, újrahasznosított levélpapírt. Lehet, hogy nem lesz a legdivatosabb, de akár több százezres megtakarítást jelenthet a vállalkozásnak, ráadásul még környezetbarát is.

 

 

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo