Motiváció: ne kérj, hanem adj tanácsot...

Ha nem érezzük magukat motiváltnak a munkahelyen, nem az a legjobb megoldás, ha tanácsot kérünk másoktól, derül ki egy frissen megjelent kutatásból. Ha mi próbálunk segíteni valakinek, azzal magunkat is motiváljuk.

Számos motivációs előadó, önsegítő könyv tanácsai között megtalálható a következő tipp: ha motiválni szeretnénk magunkat, keressünk egy nálunk sikeresebb embert, akire hasonlítani szeretnénk, és kövessük a példáját. Kérjünk tanácsot valakitől, aki már elérte az előléptetést a cégnél, elindította a vállalkozását, leadott annyi kilót, amennyit mi is szeretnénk stb. Amerikai pszichológusok azonban arra jutottak, hogy érdemesebb olyanokkal beszélni, akik hozzánk hasonlóan küszködnek, és jobb, ha nem kérjük, hanem mi adjuk a tanácsot.

Tehetségprogramok tündöklése és bukása
Iszonyatos versenyben vagyunk a legjobb munkatársakért. Ennek érdekében mind gyakrabban születnek céges tehetségprogramok, amelyek nem mindig hozzák meg a várt eredményeket. Szakértőnk segítségével bemutatunk néhány kritériumot, amelyek kulcsfontosságúak egy sikeres program érdekében.
A Sloan Management Review-ban megjelent cikkben Lauren Eskreis-Winkler pszichológus és Ayelet Fishbach viselkedéskutató ismertették az eredményeiket. Mindketten a motivációt kutatják, ami értelmezésük szerint nem más, mint az önkontroll, illetve az a képesség, hogy a passzív tudását az ember tényleges cselekvéssé változtassa. A kutatás során olyan tesztalanyok teljesítményét vizsgálták, akik saját bevallásuk szerint motiválatlansággal és önkontrollhiánnyal küszködtek az élet különböző területein (munkahely, vállalkozás, egészség, tanulmányok). Az egyik teszt során a kutatók a feje tetejére állították a hagyományos motivációs tippet, és arra kérték a tesztalanyokat, adjanak tanácsot olyan embereknek, akik hasonló cipőben járnak.

Nem segítettek a profi tanácsadók

Az egyik kísérlet során a tesztalanyokat, akiknek a munkakereséssel voltak problémái, arra kérték, hogy adjanak álláskeresési tippeket másoknak. Egy másik alkalommal pedig az egyik karriertanácsadó oldal javaslatait olvastatták el velük. A résztvevők 68 százaléka azt mondta, sokkal motiváltabbnak érezte magát az után, hogy tanácsot adott, mint akkor, amikor ő kapta azokat.

Ugyanezt tapasztalták akkor, amikor spórolásról, dühkezelésről vagy fogyókúráról volt szó: mindhárom esetben a résztvevők több mint 70 százaléka azt mondta, motiválóbbnak érezte, amikor ő adhatott tanácsokat másoknak, mint amikor neki adtak tanácsot. Annak ellenére, hogy a tanácsadásra az adott területen elismert szakértőket kértek fel.

A kutatók szerint a dolog nyitja az önbizalom, illetve annak hiánya. „Ha ismételten kudarcot vallunk céljaink elérésében, az rombolja az önbizalmat. Ha tanácsod adunk másoknak, az több különböző okból visszaépítheti az önbizalmunkat. Például már az is segít, ha valaki csak kikéri a tanácsunkat, mert megerősíti azt az érzetet, hogy birtokában vagyunk a szükséges tudásnak. A tanácsadáskor vissza kell emlékeznünk olyan múltbeli helyzetekre, amikor sikeresek voltunk” – írják a kutatók.

Kép: FreeDigitalPhotos

A teljesítményt is fokozza

A módszert használó tesztalanyok nemcsak jobban érezték magukat, hanem a teljesítményük is növekedett. A kutatók egy középiskolában 318 diák bevonásával, három hétig végeztek egy kísérletet, amely során az osztályokat két részre bontották, a tanulók egyik felének tanácsokat kellett adnia a többieknek a hatékonyabb tanuláshoz. Azok, akik tanácsot adtak, 38 százalékkal több időt fordítottak a házi feladatuk megírására, mint azok, akik nem.

A kutatók szerint a munkahelyeken és az iskolákban a döntéshozók túlbecsülik a képesség hiányát a gyenge teljesítményhez vezető okok között. Emiatt a teljesítményt gyakran próbálják azzal növelni, hogy a beosztottaknak vagy a tanulóknak előadásokat tartanak arról, hogyan dolgozzanak vagy tanuljanak hatékonyabban. Bár, a kutatók szerint a személyes mentorálásnak van helye a munkahelyeken, azzal kevésbé lehet tenni az önkontroll, önbizalom és motiváció hiánya ellen. Ilyen esetben hatékonyabb lehet a dinamikát megfordítani, és a beosztottat kérni arra, hogy másnak adjon tippeket a teljesítmény növelésére.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo