Nem spórolnak a cégek ott sem, ahol lehetne

Csak a kis- és középvállalkozások negyede élt az áramszolgáltató váltás lehetőségével az elmúlt tíz évben. Az okok között a tájékozatlanság, az időhiány és a bizalom hiánya is jelen van, pedig amelyik vállalkozás körültekintően vált, legalább 10, de akár 30 százalékkal kevesebbet fizet majd.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:Pixabay

A kkv-k nagy része a mindennapi anyagi gondok között őrlődik, minden megtakarított forintnak tíz helye lenne, mégsem használják ki az áramszolgáltató váltásban rejlő megtakarítási lehetőséget. Pedig 2004 nyara óta a kkv-k szabadon dönthetnek, hogy hogy melyik villamosenergia-kereskedelmi engedéllyel rendelkező kereskedőtől veszik az áramot.

Pénzkidobás nem átszerződni

„Tájékozatlanok, időhiánnyal küzdenek, nem rendelkeznek megfelelő szakértelemmel, nem hiszik el, hogy jelentős árkülönbözet van az egyes áramszolgáltatók ajánlata között, félnek az ismeretlentől” – sorolja Tengeri Attila, a Dome Energy szakembere a leggyakoribb okokat  arra, hogy a kisebb méretű, nem annyira energiaintenzív ágazatban működő kkv-k miért nem szerződtek át eddig. Pedig a szolgáltató váltás – fogyasztási mérettől függetlenül – mindig megéri, sőt bizonyos méret felett egyenesen pénzkidobás nem átszerződni.

5 aranyszabály a váltáshoz

1. szabály  -  Legyünk határozottak! Ha sokáig húzzuk a döntést, lemaradhatnak az igazán kedvező ajánlatokról, hiszen a kereskedőknek is időben le kell kötniük a szükséges árammennyiségeket. 2. szabály  -  Amennyiben távméréssel mérik vállalkozásunk áramfogyasztását, feltétlenül szerezzük be fogyasztási görbénket, hiszen mindennemű energiafogyasztásnak az alapja a pontos mérés. A fogyasztási görbe és jellemzők alapján sokkal jobb ajánlatokat is kaphatunk. Ezeket a jellemzőket jelenlegi szolgáltatónktól, kereskedőnktől is bekérhetjük, de a területileg illetékes elosztóhálózati engedélyesnél is kérhetünk hozzáférést az adatokhoz. 3. szabály  -  Az ajánlatok bekérése során ne feledkezzünk meg jelenlegi szolgáltatónkról sem. Sok esetben tőle kaphatjuk a legkedvezőbb ajánlatot, hiszen ő már mélyebben ismeri vállalatunk fogyasztási jellemzőit. 4. szabály  -  Minden esetben ellenőrizzük le az ajánlatokat adó cégeket. Az engedélyek meglétének a Magyar Energia Hivatal honlapján nézhetünk utána, a gazdálkodási adatokat akár az e-beszámoló szolgáltatáson keresztül ingyen is lekérhetjük. 5. szabály  -  Végül állapodjunk meg a kiválasztott energiakereskedővel, de ne feledjük, hogy megfelelő intézkedések és minimális beruházás révén akár további 5-10-15 százalékot is foghatunk áramszámlánkon. Ezek megtalálásában a kiválasztott energetikai partnerek általában készségesen segítenek. Forrás:Alteo

„Tapasztalataink szerint éves szinten 40-50 ezer forintnyi megtakarítástól mozdulnak a kkv-k. Ekkora megtakarítást 10-15 ezer kilowattóra (kWh) éves fogyasztás mellett már biztosan el lehet érni” – mondja a szakember. Tájékoztatásképpen egy fordrászat vagy egy kisebb kávézó évente mintegy 20-30 ezer kWh áramot fogyaszt. Az esetükben egy ilyen átszerződés akár 60-80 ezer forint megtakarítást is jelenthet éves szinten. Egy pékség vagy egy digitális nyomda esetében a megspórolható összeg ennek többszöröse is lehet.

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. saját felmérése szerint 3-5 százalékot spóroltak a kkv-k a szolgáltató váltással a 2012-es áramtarifáikhoz képest, ami kilowattóránként fél-egy forintot jelent. Ez a legkisebb fogyasztási kategóriában – évi 50-200 ezer kilowattóra – is akár 100-150 ezer forint megtakarítását eredményez. „Ez a havi 8-12 ezer forintos költségcsökkentés a lélektani határ. Ezért még a legkisebb vállalkozások is belevágtak idén az energiakereskedők megversenyeztetésébe” – ismerteti a tapasztalatokat Kis Gergely, az ALTEO energiakereskedelmi igazgatója. Fogyasztási egységenként hasonló mértékű megtakarítást érhettek el a következő kategóriába – 200-500 ezer kilowattóra áram évente – tartozó cégek is. Ettől fölfelé viszont a spórolás mértéke 5-10 fillér körül alakul fogyasztási egységenként.

Átszerződni könnyű

Szolgáltató váltásnál a kkv-nak mindössze annyi a teendője, hogy az addigi szerződését írásban felmondja, és az új, választott szolgáltatóval megállapodást köt. Mindennek nagyjából 45-60 nap az átfutási ideje, ugyanis a váltás során a felmondási idő 30 nap, és az új szerződés ennek elteltével, az azt követő hónap első napján lép hatályba.

Akik váltani terveznek 9% az ár miatt 3% a jobb szolgáltatási színvonal miatt
46% számára fontos, hogy magyar tulajdonú szolgáltatóval szerződjön Forrás: MVM Partner
Az ajánlatkérés és az ehhez szükséges adatok eljuttatása alig 10 perc, és csak egy korábbi számla szükséges hozzá. Ha a kapott ajánlatot elfogadja a fogyasztó, a szerződéskötéstől minden adminisztrációt az új szolgáltató intéz – mondta el lapunknak korábban MVM Partner szakértője. A fogyasztónak mindössze egy mérőóra-leolvasást kell lehetővé tennie, és kifizetnie a korábbi kereskedőtől érkező utolsó számlát. Egyik kkv-nak sem kell tartania attól, hogy áram nélkül marad, hiszen az áramellátás biztonságát szigorú törvényi előírások biztosítják. Mivel az energia a termelőtől az átviteli és elosztói hálózaton jut el fizikailag a fogyasztóhoz, a kereskedőváltás az ellátásbiztonságot nem érinti, és szerelést nem igényel.

Fontos, hogy jól nézzük meg a jelenlegi szerződésünket, és az új kereskedő kiválasztásánál is ügyeljünk a részletekre. Az ár ugyanis nem minden. A fizetési határidő adott hónapon belüli szabad megválasztása is szempont lehet, különösen ott, ahol például az üzletmenet jellegéből adódóan meghatározott időszakra tehető a bankszámlafedezet megléte. Az új szerződés megkötésekor figyelni kell arra, hogy mikor jár le az élő szerződés, illetve arra, hogy az felmondás hiányában ne újuljon meg automatikusan. Mára már szakosodott tanácsadók segítségét is igénybe veheti egy-egy cég, akivel az egyes ajánlatok mellett az esetleges buktatók is átbeszélhetőek. Ráadásul  az átszerződésre szakosodott cégek az esetek többségében sokkal előnyösebb árat tudnak kialkudni az egyes szolgáltatóknál – a mennyiségi kedvezmények és a piaci sajátosságok ismerete okán –, mint amit az adott szolgáltató önmagától felajánl az érdeklődő vállalkozásnak – teszi hozzá Tengeri.

A legfontosabb a humán tényező
Akár 10 százalékkal is kevesebb lehet egy cég energiafogyasztása, ha a munkatársak odafigyelnek a mindennapi működés során. Csak az irodák és a munkaterületek megfelelő megvilágításával 2-4 százaléknyi költséget lehet megspórolni, míg az ésszerű nyári belsőhőmérséklet-szabályozással, légkondicionáló használattal további 3-6 százalék is lehet a megtakarítás. „A mérési adatok sok esetben megdöbbentőek, és már pusztán ez is elég ahhoz, hogy felelősségteljesebben használják a világítást és a légkondicionálót az irodában.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo