Nem csak a diáknak jó a gyakornokság

Sok szó esik arról, hogy milyen hasznos a fiatalok számára, ha munka közben szerezhetnek tapasztalatot. De nem csak a diákok profitálnak ebből. Sok vállalat időszakos jelleggel, rugalmas beosztásra, vagy csak egyes projektekre keres kisegítő munkaerőt, máskor pedig éppen az utánpótlás biztosítását indítják el ilyen módon. A fiatalok friss tudással rendelkeznek és lelkesek, a legtöbb esetben rövid idő alatt betanulnak, így gyakorlatban és költséghatékonyság oldaláról is hatalmas segítséget nyújtanak a vállalatoknak.

A munkáltatóknak rövid és hosszú távon is megéri diákokat alkalmazni, azonban figyelniük kell arra, milyen elvárásokat támasztanak a fiatalok felé – mondja Baross Levente, a szakmai diákmunkákkal foglalkozó Schönherz Iskolaszövetkezet elnöke.

- A diák munkavállalók általában nagyon lelkesek, és tényleg szeretnének belelátni a szakma kulisszatitkaiba, azonban fontos, hogy ők nem főállású dolgozók. Számukra az egyetem és a tanulmányaik elvégzése az első, így a rugalmas munkabeosztás létfontosságú. A legtöbbjüknek még nincs gyakorlati tapasztalata így pontos feladatmeghatározást, és az első időkben kontrollt igényelnek. Azonban megfelelő vezető kezei alatt gyorsan beletanulnak a munkába és kiváló segítséget nyújtanak, juniorként is beválnak. Ezt bizonyítja az is, hogy a rajtunk keresztül szakmában dolgozó diákok 74%-át főállásba is felveszik tanulmányai elvégzése után oda, ahol diákmunkás volt.

A diákmunkások alkalmazásával kapcsolatos jogi kötelezettségekről, a lehetséges munkakörökről és a bérezésről itt olvashat részletesen.

Kép:Regus

Kiszervezhető a toborzás

Fontos azonban a folyamatos továbbképzés és a legmegfelelőbb jelöltek kiválasztása. Ebben sokat segíthetnek az erre szakosodott szervezetek, amelyek hatalmas adatbázisokkal rendelkeznek és elvégzik a többkörös kiválasztási folyamatot.

Ha megtaláltuk a legjobbat, fejlesszük, hogy az is maradjon
Akut munkaerőhiánnyal küzd a magyar cégvilág, főleg a tehetséges, dolgozni tudó és akar motivált munkaerő a hiánycikk. Ezért fontos, hogy ha már megtaláltuk az ilyen dolgozót, akkor fejlesszük, hogy megállja a helyét a változó viszonyok között is.
- A Schönherz Iskolaszövetkezetnél a kiválasztottak önéletrajzát csak akkor küldjük tovább partnereinkenk, ha megbizonyosodtunk róla, hogy tényleg megfelelő képességekkel rendelkeznek az állás betöltéséhez. Annak érdekében pedig, hogy a fiatalok tudása megegyezzen a piaci igényekkel, rendszeresen biztosítunk ingyenes technológiai képzéseket diákjaink számára. Az iskolaszövetkezetek legnagyobb előnye a munkáltatók számára mégis az, hogy átvállalják teljes adminisztrációt, munkaügyek intézését, diákok kifizetését is. Így a cégeknek lényegében csak az igényeiket, a feladatokat kell meghatározniuk, és egy költségszámlát telesíteniük.

Az emberen múlik a siker

A diákok beilleszkedése a munkaszervezetbe általában nem okoz problémát. A munkáltatók a kezdetekben azonban szembesülhetnek azzal, hogy a fiatalok nem terveznek hosszú távra. Ennek kiküszöbölése azonban csak a környezeten múlik: ha a munkakörnyezet megfelelő, megvan a szükséges szakmai tudás, amelyet a diák is elsajátíthat, van gyakorlatszerzési és előrehaladási lehetőség, a hozzáállás is változik.

Ha a munkakörnyezet megfelelő, van lehetőség tanulni, és van előrehaladási lehetőség, a hozzáállás is változik
A kiváló munkaerő megtartása, a tehetséges fiatalok saját cégen belüli kinevelése a kkv-k számára különösen fontos, mivel sok esetben ez az egyetlen lehetőségük arra, hogy a multik által kínált, a kisebbek számára általában vállalhatatlan feltételekkel versenyezve igazán kiemelkedő szakembergárdával dolgozhassanak. Mivel a cégek többségénél prioritássá vált a költséghatékonyság, a HR szakembereknek még innovatívabbá kell válnia, és a megváltozott feltételek mellett alternatív módon kell megoldaniuk a készséghiányok problémáját- vélik a Hays Hungary szakértői. Meg kell találni a tehetséges szakemberek még kiaknázatlan forrásait, illetve kreatív és hatékony módszereket kell kialakítani az új tehetségek azonosítására és megnyerésére.

A másik nehézség a munkáltatók irányából felmerülő bizalomhiány lehet. Annak azonban, aki diákokat alkalmaz számolnia kell azzal, hogy betanítás szükséges. Ha ez megtörténik és a felek kölcsönösen elégedettek, a közös munka hosszú távon gyümölcsöző lehet.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo