Ne pazarolja az időt! 8 tipp, hogy hatékonyabb legyen a munka

Mindenkivel előfordul – különösen, ha már belátható közelségbe került a nyaralás – hogy egyszerűen nem megy a munka. Csak bámuljuk a monitort, de nem haladunk munka. A feladatok pedig csak sokasodnak. Lássunk pár trükköt, hogy elkerüljük a katasztrófát!

Mindenki ismeri azokat a napokat, amikor szokás szerint a munkaidő elején leülünk a hosszú feladat listánk elé, aztán azon kapjuk magunkat, hogy már déli is elmúlt, és mégsem haladtunk egy lépést sem. Ha a végkimerülés határán állunk, persze nincs más megoldás, mint szabadságra menni, de azért van pár energiát adó tipp, amivel az adott napot produktívabbá tehetjük.

Néha csak az alvás segít... Ez  a struccpárna óriási siker volt a Kickstarteren

Dolgozzunk egy kicsit máshol!

Mondjuk egy kávézóban, és ne azért, mert ott hatalmas mennyiségű koffeinhez juthatunk. Önmagában a környezetváltozás is segíthet, de még az egyenletes halk alapzaj is élénkebbé tehet. Meg persze azért egy kávé sem árt…

Szabjuk rövidebbre a határidőt!

Ha a világ minden ideje a rendelkezésünkre állna, a hatékonytalan napokon akkor is minden az utolsó pillanatra maradna. Tehát az időgazdálkodásban is használhatjuk ugyanazt a módszert, amit a pénzünk beosztásánál: képezzünk tartalékot! Szabjuk a héten egyszer fél órával rövidebbre a munkaidőt magunknak, ez egy kis nyomást jelent a hatékonyabb munkára, főleg, hogy van egy kis motiváció azzal, hogy cserébe hamarabb leléphetünk.

Koncentráljunk egy dologra!

A multitasking, vagyis az, hogy egyszerre több dologgal foglalkozunk, sajnos egyre gyakoribb, mert az a mítosz kapcsolódik hozzá, hogy aki képes rá, az hatékonyabban dolgozik. Valójában viszont az, ha gyorsan és rendszeresen kell többféle feladat között váltanunk, összezavarja az agyunkat, ráadásul feleslegesen növeli a stresszt. Miközben a többfelé figyelésnek megvannak a maga előnyei is, komoly hátrányt is jelent. – A multitasking tulajdonképpen csökkenti az IQ-t.

A multitaskinggal valójában inkább időt vesztünk, hiszen minden egyes váltásnál az agynak fel kell fognia, hogy most éppen mi a feladat. Ha pedig sokszor váltunk, ez összességében rengeteg időt vesz el. Haladjunk inkább szépen sorban a dolgokkal. Így el tudunk mélyülni a munkában és tényleg gyorsabban haladunk.

Mozogjunk egy kicsit munka előtt!

Az edzés után több oxigén és glükóz jut az agyba, ezért lehetőség szerint érdemes reggelre időzíteni a mozgást. Ha ez kimaradt, akkor is segíthet néhány tornagyakorlat amit az irodában végzünk el. A legmodernebb felfogású munkahelyeken pedig akár arra is van lehetőség, hogy a munkavállalók napközben iktassák be a napi edzést – ez sem véletlen. Egy-egy fontosabb megbeszélés vagy prezentáció előtt pedig kifejezetten érdemes megmozgatni a testünket, hogy felélesszük az agyunkat is.

10 tipp, hogy ne durranjon el az agya
Kreáljunk versenyt!

A verseny mindig növeli a hatékonyságot (ezt használja ki egyébként a gamificaiton is, ami egyre nagyobb trend a munkahelyi motiváció területén). Ha nincs más, versenyezhetünk saját magunkkal is. Például döntsük el, hogy a következő fél órában el kell jutnunk egy adott feladatban egy bizonyos pontig. A sprint mentalitás a tapasztalatok szerint még így is működik, a megadott idősávban jobban fogunk koncentrálni, hogy „nyerjünk”. Ehhez viszont szükség van arra is, hogy a sprintek között legyen idő pihenni. Tehát mielőtt a következő etapba kezdenénk, adjunk pár perc szünetet az agyunknak.

Ne terheljük feleslegesen az agyunkat!

Most úgy tűnik, minden agykapacitásunkra szükség van, ne terheljük tehát felesleges dolgokkal! Jegyezzünk le mindent, amit épp fejben próbálunk tartani. Legyen szó akár arról, hogy este ne felejtsünk el tejet venni, vagy arról, hogy holnap mit akarunk majd megbeszélni egy kollégával. Bár ezek apróságok, valójában a fejben tartásuk jelentős agykapacitást emészt fel.

Együnk bogyókat!

Nem gyógyszerekre, hanem egészséges és finom bogyós gyümölcsökre gondolunk. A fekete áfonya különösen sok antioxidánst tartalmaz, ami csökkenti a stresszt és javítja a memória állapotát. Mindenképpen együnk valamit pár óránként, főleg magas fehérje tartalmú dolgokat, hogy a vércukor szintünk megfelelő maradjon. Fontos tudni azt is, hogy az össze nem illő ételkombinációk energiát vesznek el a szervezetünktől.

Eddzük az agyunkat!

Mint minden más izom, az agy is jobban bírja a terhelést, ha edzésben van. Az elkalandozó figyelem rossz szokássá válik, az agy elveszíti a koncentrálás képességét. Éppen ezért gyakorolni kell. Tudatosan igyekezzünk kikapcsolni minden zavaró tényezőt és a feladatra koncentrálni.  Lehet, hogy eleinte ez alig öt perce sikerül naponta, de egyre jobban és jobban fog menni. Eleinte ugyanolyan kemény lesz, mint kezdőként súlyokat emelgetni az edzőteremben, de idővel az agya rászokik majd a kemény munkára.

A sporthoz hasonlóan a bemelegítés is fontos. Kezdjük a napot valamivel, ami bekapcsolja a gondolkodásunkat – akár egy keresztrejtvénnyel vagy sudoku feladvánnyal a reggeli mellett. Figyeljünk arra is, hogy megfelelően beosszuk az erőnket. Ahogy nem fárasztanánk le magunkat súlyemeléssel, mielőtt elindulunk lefutni a maratont, egy igazán nehéz feladat előtt ne készítsük ki magunkat valami mással.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo