Ne csak a szomszéd legyen zöldebb!

A zöldülés jót tesz a környezetünknek, de az üzletünknek is, hiszen ha utánaszámolunk, a tartósabb eszközök használatának és az újra hasznosításnak köszönhetően pénzt takaríthatunk meg. Apró lépésekkel is sokat tehetünk, nem is gondolnánk, hogy milyen aprókkal és milyen sokat.

Újrahasznosítás

Az egyik legegyszerűbb, azonnal elkezdhető, mégis fontos módja a zöld irodai működésnek az újrahasznosítás. A legevidensebb lépés, hogy az irodában vagy a folyosón állítsunk fel szelektív hulladékgyűjtő tartályokat. Ha minden típusra nincs is lehetőség, legalább papír és műanyag gyűjtésére alkalmas legyen, úgyis ezekből a hulladék fajtákból keletkezik a legtöbb az irodában. Ösztönözzük a kollégákat, hogy használják is ezeket! Hirdethetünk például versenyt (ami bizonyítottan növeli a hatékonyságot), de az is fontos, hogy érzékletesen tudassuk a kollégákkal, tényleg számít, hogy hova dobják azt az üdítős palackot, ha már van – de erről később.

Nem csak a hulladékkezelőkre bízhatjuk az újrahasznosítást. Kezdjük azzal, hogy újra használjuk, amit lehet. Ha egy dosszié tartalma hulladékká válik, maga a mappa még nem az – használjuk újra! Ugyanígy a sok helyen használt műanyag névkártya tartók és más hasonló eszközök. Az irodai papírok közül a belső feljegyzések készítésére használjuk a hulladéknak ítélt darabokat, akár úgy is, hogy valaki egy héten egy órát rászán arra, hogy az összegyűjtött papírokat feldarabolja könnyen használható méretűre. Azokra a papírokra is nyomtathatunk újra, amelyeknek egyik oldala már használt. Belső használatra tökéletesen megfelelnek. Az újra használattal ráadásuk komoly megtakarítást is elérhet a cég.

Miképp lehet környezetbarát egy betű?
A nyomtatás alapvetően meglehetősen környezetkárosító tevékenység. Áramot és papírt és tintát is használunk hozzá, a tonerek pedig különösen kellemetlen hulladékok. Sok mindent tehetünk, hogy csökkentsük a szükséges nyomtatás káros hatását, például öko-betűtípust is választhatunk.
Nyomtatási stop

Ha már a nyomtatásnál tartunk: az irodai hulladékok nagy része a nyomtatóból kerül ki, sőt felmérések szerint a kinyomtatott oldalak fele azonnal a papírkosárban végzi.

Annak érdekében, hogy a felhasznált papírmennyiséget csökkentsük, tehetünk lépéseket. A kétoldalas nyomtatás és a „draft” verzió alapbeállítássá tétele az első lépés, de még a betűtípus sem mindegy (ld. keretes írásunkat), de a kinyomtatásra szánt oldalak betűméretének csökkentése, nyomtatási méret csökkentése jó megoldás lehet. Bár a legjobb, ha nem is mindent nyomtatunk ki. Van ami monitoron, táblagépen is olvasható, felesleges kiprintelni. Biztosan megtérülő beruházás az is, ha a tárgyalóba beteszünk egy projektort, így nem kell minden megbeszéléshez számtalan papírt kinyomtatni minden egyes résztvevő számára.

Termékben is a zöld

Amikor irodai eszközöket rendelünk, preferáljuk a zöldebbeket. Na persze nem színben, hanem gyártásban, működésben. Lehet, hogy egy picit drágábbak a gépek (bár ez sem minden esetben igaz), de hosszútávon megéri ezek mellett dönteni. A fogyóeszközök között is van zöld megoldás. Az újrahasznosított papír, a fa vagy bambusz ceruzák és a LED izzók már nem ismeretlenek, nézzünk körül rendszeresen a kínálatban, mit emelhetünk még be a mindennapi használati palettába.

A beszerzések csökkentése önmagában környezettudatos (és nem mellesleg spórolós) megoldás. Ha megszüntetjük a műanyag poharakat és tányérokat és inkább mosogatunk a vendégek után az elegánsabb és zöldebb megoldás is.

Kép:Pexels

Ösztönözzünk

A kollégák bekapnak egy gyors ebédet a konyhában, amit futár hozott? Mindenki egyesével rendel? Tervezzünk inkább előre! Ha a heti menüt előre megtervezzük, egyszerre rendeljük, egy helyről, máris sokat tettünk. Ha van arra lehetőség, hogy ne egyesével csomagolva hozzák ki, hanem mi porciózzuk (nem műanyag tányérba, műanyag evőeszközzel!), akkor még többet tettünk a környezetvédelem érdekében.

Fontos, és a munkavállalók által is kedvelt megoldás, ha az irodába ballonos vizet rendelünk, amint mindenki fogyaszthat. Jelentősen kevesebb műanyag palack termelődik majd. És mi lenne, ha a cég meglepné a dolgozóit egy-egy üvegpohárral (akár mókás vagy inspiráló, személyre szabott üzenettel díszítve), és nem az italautomata melletti műanyagpoharat használnák?

Fenntarthatóan utazunk

A munkahelyre való eljutás szintén jelentős környezetterhelést jelent. Ösztönözzük a kollégákat arra, hogy autó helyett használják inkább a tömegközlekedést (a juttatásként adott bérlet például komoly motiváció), ha pedig mégis autóval jönnek, az egy irányból érkezők társuljanak.Teremtsünk kényelmes feltételeket azoknak, akik biciklivel jönnének! Zárható és biztonságos kerékpártároló az iroda mellett, szabadon használható zuhanyzó, és máris többen pattannak két kerékre. Mi lenne, ha havonta versenyt hirdetnénk, és a díj egy bringa lenne?

Fenntarthatósági csapat

Belevágtunk a zöldülésbe, de mindig megakad valahol? Nincs aki a programon tarja a szemét? Jól jönnének az új ötletek? A lelkes kollégákból szervezzünk céges fenntarthatósági csapatot. Kedvesen figyelemmel kísérhetik a napi zöld működést, új inspiráló lehetőségeket kutathatnak, és a lehető legzöldebb működést segíthetnék. Rendszeresen szervezhetnek mókás játékokat, hogy a kollégáknak ne teher legyen a zöld működés.

A zöldülés jót tesz a környezetünknek, de az üzletünknek is, hiszen ha utánaszámolunk, a tartósabb eszközök használatának és az újra hasznosításnak köszönhetően pénzt takaríthatunk meg.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo