hirdetés

Munkáltatói egészségbiztosítás: kétharmad akarja

Elégedetlenek vagyunk az állami egészségüggyel, ezért egyre többen keresünk alternatív megoldásokat. Sokan már hajlandók magánorvosra költeni, de azt, hogy ezt megtehetik privát egészségbiztosítás útján is, még kevesen ismerték fel - mutat rá az UNION Biztosító kutatása. A vizsgálatból az is kiderül, hogy kétszer annyi munkavállaló nyitott az egészségbiztosításra, ha azt juttatásként munkáltatójuktól kapja. Ez évtől mindez adó- és járulékmentesen tehető meg.
hirdetés

„A kutatás során azt is megvizsgáltuk, hogy az állami ellátórendszer alternatívájaként az emberek igényt tartanak-e más típusú megoldásokra, magán ellátásra, illetve privát egészségbiztosításra. A lakosság válasza egyértelműen igen volt!” – mondta Bóna Katalin, az UNION Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója. Magán egészségügyi ellátást már minden harmadik megkérdezett (37%) igénybe is vett, de a magán egészségbiztosításokat még kevesen ismerik. Pedig az egészségügyi problémáktól való félelem dobogós helyen szerepel: a sokat hallott nyugdíjproblémát követően rögtön második a sorban. 57% tart tartós betegségtől, kórházi kezeléstől, szakorvost igénylő ellátástól. Ehhez képest ma még minimális (7%) azok aránya, akik rendelkeznek valamilyen privát egészségbiztosítással ezekre az esetekre. Mindez azt mutatja, hogy kimagasló az egészségünkkel kapcsolatos alulbiztosítottságunk, hiszen az aktív keresők 93%-a nem rendelkezik megnyugtató megoldással erre az eshetőségre.

Forrás: UNION Biztosító

A munkavállalói igény jelentős

A térítés ellenében a jelenleginél magasabb színvonalú ellátási körülményekkel rendelkező szakorvosi ellátások iránti igényeket vizsgálva az állapítható meg, hogy a megkérdezettek több mint egyharmadát (36%) egyértelműen érdekli olyan magán egészségbiztosítás, amely az egészségügyben tapasztalt fő problémákat: a várakozást, az ellátási körülményeket és az orvos-beteg kommunikáció hiányát áthidalja. Az igény ráadásul fizetőképes kereslettel is párosul, természetesen igazodva a megkérdezettek jövedelmi viszonyaihoz. Vagyis az alacsonyabb keresetű munkavállalók kevesebbet, havi néhány ezer forintot szánnának egészségbiztosításra, a magasabb keresetűek akár 10-20 ezer forintot is.

Top 5 cafeteria hiba
Közeleg az év vége, amikor a cégvezető és a HR-es munkatárs elkezdik előkészíteni a vállalat jövő évi cafeteria rendszerét. A cafeteriában, nincs két egyforma szisztéma, ahány cég, ahány HR-es, annyi modellt, adminisztrációt alkalmaz. Ebből viszont számos téves gyakorlat, hiányosság ered. Szakértőnk segítségével összegyűjtöttük azokat a gyakran előforduló cafeteria hibákat, amelyekből előbb-utóbb problémák adódhatnak egy NAV ellenőrzés alkalmával. Ezeket mindenképpen érdemes elkerülni legalább jövőre.
„Ugrásszerűen emelkedik az igény abban az esetben, ha az egészségbiztosítást, mint munkáltatói juttatást mutatjuk be a munkavállalóknak – tette hozzá Bóna Katalin. Emelt szintű szakorvosi ellátást megszervező és finanszírozó magán egészségbiztosítást az emberek kétharmada fogadná szívesen munkáltatójától, hiszen 67% választaná cafeteria csomagján belül. Ez óriási kielégítetlen igény annak ismeretében, hogy ma még nagyon kevés munkáltató nyújt ilyet dolgozóinak, holott az egészségbiztosítás adó- és járulékmentesen adható juttatás.”

Ráadásul a munkavállalók az étkezési utalvány után a második helyen említették az egészség-jellegű juttatásokat, köztük az egészségbiztosítást, mint olyan juttatást, amit a legszívesebben fogadnának munkaadójuktól. Erre a szolgáltatásra nem is keveset fordítanának azok, akik igénylik ezt a juttatási formát, hiszen a béren kívüli juttatási keret közel egynegyedét (23%-ot) egészségbiztosításra és más az egészséggel kapcsolatos juttatásra fordítanának. Sőt, a kutatás válaszaiból az rajzolódik ki, hogy cégmérettől függetlenül a munkavállalók 55-60%-a elvárja, hogy kapjon valamilyen egészséggel kapcsolatos juttatást a munkáltatójától.

Év végén is cafetéria!
Ezekben a hónapokban a munkáltatók és hr-es kollégáik jobbára már a jövő évi juttatásokat tervezik, de néhány cafeteria-elem még ilyenkor, év végén is adható például prémium gyanánt. Bár a cafeteria rendszer egyes kérdéseit érintő uniós kötelezettségszegési eljárás jelenleg is folyamatban van, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Kiss Péter szocialista képviselő kérdésére adott írásbeli válaszából az derül ki: a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány jövőre is marad, lehet tehát tervezni a juttatásokkal.
 
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo