Mostantól a kkv-kat is védi a békéltető testület

Az új szabályozás szerint bizonyos esetekben a kis-és középvállalkozások is fogyasztónak minősülnek, így a békéltető testületekhez fordulhatnak vitás ügyeik rendezéséért. Mától a folyamatban lévő ügyektől független tanácsadással is foglalkoznak a testületek.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nem szakmai, illetve gazdasági tevékenységükhöz tartozó esetekben a kisebb cégek fogyasztóként fordulhatnak a békéltető testülethez 2012. július 29-étől a fogyasztóvédelmi törvény módosításával. A fogyasztóvédelemben alternatív vitarendezési fórumként működő békéltető testületek ingyenes, pár hónap alatt lezajló vitarendezési lehetőséget biztosítanak a fogyasztók számára, akik köre most többek között a kkv-kal bővült.

További módosítás, hogy a fogyasztóvédelmi törvény a békéltető testületek hatáskörének bővítéséről is rendelkezik,amelyek így a folyamatban lévő ügykeről nyújtott tájékoztatás mellett tanácsadási szolgáltatást is nyújtanak mostantól. A fogyasztók tehát már egy esetleges eljárást megelőzően is tájékoztatást kaphatnak.

Ez különösen fontos, mivel a fogyasztói jogviták megoldása, a békéltető testületi eljárások hatékonysága szempontjából kiemelt jelentősége van a vállalkozások magatartásának. Annak, mennyire működnek együtt az eljárások során, hiszen a válaszirat küldése, a személyes meghallgatáson való megjelenés döntően befolyásolja az ügy végkimenetelét, az esetleges egyezség meghozatalának esélyét. A békéltető testületek állásfoglalásai nem kötelező érvényűek, ennek ellenére a Budapesti Békéltető Testület adatai szerint az elmarasztalt vállalkozások 61 százaléka eleget tesz az ajánlásnak. Baranovszky György, a Budapesti Békéltető Testület elnöke szerint ez erős együttműködési hajlandóságot jelent, amit az előzetes ismeretek javítása tovább növelhet.

Mi lehet ügy?
Ami egyelőre problémát jelent, hogy a vállalkozások csak olyan ügyekben jelenhetnek-e meg fogyasztóként a békéltető testületek előtt, amikor az adott terméket vagy szolgáltatást „nem gazdasági/szakmai tevékenysége során használta fel”. Baranovszky szerint a törvény szövege is kétségeket hagy afelől, hogy ez a kitétel a vállalkozások mint fogyasztók esetében is érvényes-e, de elvileg sem értelmezhető, hiszen ha a cég könyveiben az adott tételt megjelentette, úgy annak használata elvileg szakmai tevékenységéhez köthető. Annak eldöntése, hogy ez mennyire igaz, véleménye szerint nem a békéltető testületek feladata. Ugyanakkor arra bíztatja a vállalkozásokat, hogy éljenek a számukra megteremtett új lehetőséggel, a kérdésekre pedig majd a precedensek adnak választ.

Az ügy során az eljárás alá vont vállalkozásoknak szakértők bevonására van lehetősége igazuk bizonyítása érdekében. Amennyiben érvelésüket nem fogadják el és a békéltető testület által az eljárás során tett ajánlásoknak sem tesz eleget a vállalkozás, az Fgytv. lehetőséget (2012. július 29-től pedig kötelezettséget) ad arra, hogy a békéltető testület - a fogyasztó nevének megjelölése nélkül -a jogvita tartalmának rövid leírását és az eljárás eredményét - legkorábban az ajánlásnak a vállalkozás részére történt kézbesítésétől számított hatvan nap elteltével - nyilvánosságra hozza. Az eljárás alá vont vállalkozásnak lehetősége van bíróság előtt megtámadni az ajánlást, elkerülendő a nyilvánosságra kerülés okozta üzleti hátrányokat.

Az egyes módosításokkal véleményünk szerint a békéltető testületi eljárások hatékonyabbá válhatnak, ezen változtatásokat a testület korábban is javasolta és támogatta - mondta el Baranovszky György, a Budapesti Békéltető Testület elnöke. Hangsúlyozta azonban, a további hatékonyság érdekében további módosításokra is szükség lenne, így például fontosnak tartják a döntések kikényszerítése érdekében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szerepének megjelenítését és erősítését.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo