Mostantól a kkv-kat is védi a békéltető testület

Az új szabályozás szerint bizonyos esetekben a kis-és középvállalkozások is fogyasztónak minősülnek, így a békéltető testületekhez fordulhatnak vitás ügyeik rendezéséért. Mától a folyamatban lévő ügyektől független tanácsadással is foglalkoznak a testületek.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem szakmai, illetve gazdasági tevékenységükhöz tartozó esetekben a kisebb cégek fogyasztóként fordulhatnak a békéltető testülethez 2012. július 29-étől a fogyasztóvédelmi törvény módosításával. A fogyasztóvédelemben alternatív vitarendezési fórumként működő békéltető testületek ingyenes, pár hónap alatt lezajló vitarendezési lehetőséget biztosítanak a fogyasztók számára, akik köre most többek között a kkv-kal bővült.

További módosítás, hogy a fogyasztóvédelmi törvény a békéltető testületek hatáskörének bővítéséről is rendelkezik,amelyek így a folyamatban lévő ügykeről nyújtott tájékoztatás mellett tanácsadási szolgáltatást is nyújtanak mostantól. A fogyasztók tehát már egy esetleges eljárást megelőzően is tájékoztatást kaphatnak.

Ez különösen fontos, mivel a fogyasztói jogviták megoldása, a békéltető testületi eljárások hatékonysága szempontjából kiemelt jelentősége van a vállalkozások magatartásának. Annak, mennyire működnek együtt az eljárások során, hiszen a válaszirat küldése, a személyes meghallgatáson való megjelenés döntően befolyásolja az ügy végkimenetelét, az esetleges egyezség meghozatalának esélyét. A békéltető testületek állásfoglalásai nem kötelező érvényűek, ennek ellenére a Budapesti Békéltető Testület adatai szerint az elmarasztalt vállalkozások 61 százaléka eleget tesz az ajánlásnak. Baranovszky György, a Budapesti Békéltető Testület elnöke szerint ez erős együttműködési hajlandóságot jelent, amit az előzetes ismeretek javítása tovább növelhet.

Mi lehet ügy?
Ami egyelőre problémát jelent, hogy a vállalkozások csak olyan ügyekben jelenhetnek-e meg fogyasztóként a békéltető testületek előtt, amikor az adott terméket vagy szolgáltatást „nem gazdasági/szakmai tevékenysége során használta fel”. Baranovszky szerint a törvény szövege is kétségeket hagy afelől, hogy ez a kitétel a vállalkozások mint fogyasztók esetében is érvényes-e, de elvileg sem értelmezhető, hiszen ha a cég könyveiben az adott tételt megjelentette, úgy annak használata elvileg szakmai tevékenységéhez köthető. Annak eldöntése, hogy ez mennyire igaz, véleménye szerint nem a békéltető testületek feladata. Ugyanakkor arra bíztatja a vállalkozásokat, hogy éljenek a számukra megteremtett új lehetőséggel, a kérdésekre pedig majd a precedensek adnak választ.

Az ügy során az eljárás alá vont vállalkozásoknak szakértők bevonására van lehetősége igazuk bizonyítása érdekében. Amennyiben érvelésüket nem fogadják el és a békéltető testület által az eljárás során tett ajánlásoknak sem tesz eleget a vállalkozás, az Fgytv. lehetőséget (2012. július 29-től pedig kötelezettséget) ad arra, hogy a békéltető testület - a fogyasztó nevének megjelölése nélkül -a jogvita tartalmának rövid leírását és az eljárás eredményét - legkorábban az ajánlásnak a vállalkozás részére történt kézbesítésétől számított hatvan nap elteltével - nyilvánosságra hozza. Az eljárás alá vont vállalkozásnak lehetősége van bíróság előtt megtámadni az ajánlást, elkerülendő a nyilvánosságra kerülés okozta üzleti hátrányokat.

Az egyes módosításokkal véleményünk szerint a békéltető testületi eljárások hatékonyabbá válhatnak, ezen változtatásokat a testület korábban is javasolta és támogatta - mondta el Baranovszky György, a Budapesti Békéltető Testület elnöke. Hangsúlyozta azonban, a további hatékonyság érdekében további módosításokra is szükség lenne, így például fontosnak tartják a döntések kikényszerítése érdekében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szerepének megjelenítését és erősítését.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo